adscode
adscode

Diyabetli Çocukları İznik'te Buluştu

Diyabetli çocuk ve gençlerin güvenilir bir ortamda sosyalleşmelerine olanak sağlamak amacıyla 1997’den beri düzenlenen diyabetli çocuklar kampı, bu yıl 2-9 Ağustos 2014 tarihleri arasında İznik’te yapıldı.…

Diyabetli Çocukları İznik'te Buluştu
Sağlık
Kampa Türkiye’nin çeşitli illerinden 70 çocuk ve 13 genç katıldı. Çocuklardan beş tanesi Hakkari Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında Hakkari’den, diğer çocuklar da Sakarya, Bursa, İstanbul, Afyon, Ankara, Hakkari, Balıkesir ve Amasya’dan kampa katıldı. Kampta çocuklara doktor, diyetisyen, psikolog, hemşireler ve tıp öğrencileri eşlik etti.
 
“Çocuklar diyabetle arkadaş olmalı”
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Bilim Dalı tarafından düzenlenen ve Sanofi’nin de desteklediği 18’incisi Arkadaşım Diyabet kampında çocuklar kendi kendilerine insülin iğnesi yapma, kan şekerlerini düşürme ve doğru beslenme konularında eğitim alarak grup çalışmaları ile birbirleriyle deneyimlerini paylaştılar. Bir hafta süren kamp boyunca çocuklar eğitimin yanı sıra yüzme başta olmak üzere çeşitli spor, eğlence ve sanat aktivitelerine katıldılar.
Kampa bugüne dek 1200 diyabetli çocuk katıldı. Arkadaşım Diyabet Kampı’na katılan Tip 1 diyabetli çocuklar diyabetle ‘arkadaş’ olarak yaşamlarını sürdürmeyi öğreniyorlar. Kampta aldıkları 1 haftalık eğitimin diyabetli çocuk ve gençlerin özgüvenine çok önemli katkılar yaptığını söyleyen kamp koordinatörü Prof. Dr. Şükrü Hatun, sözlerine şöyle devam etti:  “Çocukların diyabetle arkadaş olabilmeleri çok önemli. Arkadaşlık, özenli davranmayı gerektiren bir kavram olduğu için kampın adını ‘Arkadaşım Diyabet’ olarak seçtik. Diyabetle ilgili önyargılar sebebiyle çocuklar kimi zaman hastalıklarını gizlemek durumunda kalıyor. Halbuki diyabetli çocuklar tedaviyi günlük yaşamlarının rutini haline getirirlerse çok sağlıklı bir hayat sürebilirler.”


 
“İğne yapmayı kampta öğrendim”                                                                                                                  
Arkadaşım Diyabet kampına katılan çocuklardan kimisi ilk kez kendi kendilerine iğne yapmayı kampta öğrenirken, kimisi de kendileri gibi diyabetli çocukların varlığından bu kamp sayesinde haberdar oluyor.
Lise çağında Tip 1 diyabet olduğunu öğrenen Marmara Üniverstiesi Tıp Fakültesi Endokrin Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli kampta çocuklarla buluşarak kendi deneyimlerini paylaştı. Uşak Sportif basketbol takımının kaptanı Alper Saruhan ise kampı ziyaret ederek sporcu olarak diyabetle nasıl barışık yaşadığını çocuklarla paylaştı. Kampın son günü Bursa Valisi Münir Karaloğlu kampta çocukları ziyaret ederek çocuklara satranç takımı hediye etti.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)