adscode
adscode

DOĞA OKULLARI’NIN ÜSTÜN ZEKALILAR İLKÖĞRETİM OKULLARI TÜRKİYE’YE YAYILIYOR

Üstün zekalı çocuklara İstanbul’da 8 yıldır başarıyla eğitim veren Doğa Okulları, 130 ve üzeri IQ puanı olan çocuklara yönelik bu eğitimi diğer illere de taşıyor.

DOĞA OKULLARI’NIN ÜSTÜN ZEKALILAR İLKÖĞRETİM OKULLARI TÜRKİYE’YE YAYILIYOR
Eğitim

Yeni eğitim-öğretim döneminde Bursa Hamitler, İzmir Çiğli, Antalya Bilim Okulu ve Ankara Çay Yolu Kampüsleri’nde de üstün zekalılar ilköğretim okulları açılacak.  Doğa Okulları’nın Avcılar, Kadıköy ve Acarkent Kampüsleri ise bu yıl ilk üstün zekalı mezunlarını veriyor.  

 

 IQ puanı 130 ve üzeri olan ‘’üstün zekalı’’ çocukların  kapasitelerini en yüksek seviyede kullanmaları için öğrenme hızlarına uygun ve potansiyellerini en yüksek seviyede açığa çıkaracak nitelikte bir eğitim almaları gerekiyor. 

Doğa Okulları, İstanbul’da bulunan 3 kampüsündeki Üstün Zekalılar İlköğretim Okulları’nda 8 yıldır başarıyla eğitim veriyor. Okullarda, üstün zekalı çocuklara müfredat derslerini  öğrenme hızlarına uygun öğretilirken, latinceden  astronomiye çeşitli konularda ‘fark dersleri’yle en üst seviyede gelişmeleri sağlanıyor.   

Doğa Okulları,  yeni eğitim-öğretim yılında Üstün Zekalılar İlköğretim Okulları’nın Türkiye’nin diğer illerinde de yaygınlaştırmaya başlıyor.   
 

Antalya, Bursa ve İzmir’in İlk Üstün Zekalılar Okulları’nı Açacak 

Doğa Okulları’nın  Bursa Hamitler Kampüsü Üstün Zekalılar İlköğretim Okulu’na kayıtlar başladı. Bursa ve onu takip edecek  İzmir Çiğli ile Antalya Bilim okulları, bu illerde açılan ilk üstün zekalılar ilköğretim okulları olacak. Okullara, özel zeka testleriyle 130 ve üzeri IQ puanı alan öğrenciler,  daha sonra gerçekleştirilen mülakatın ardından kabul edilecek.  
 

Yeni eğitim-öğretim yılında eğitime başlayacak okullardan biri de Ankara Çay Yolu Kampüsü’ndeki Üstün Zekalılar İlköğretim Okulu olacak.  ‘’Doğa konseptli eğitim modeli’’ ile öğrencilerini bugünden geleceğin dünyasına hazırlayan Doğa Okulları, İstanbul’da Acarkent, Avcılar ve Kadıköy kampüslerindeki Üstün Zekalılar İlköğretim Okulları’ndan ilk mezunlarını ise bu yıl verecek.  


 

Çocuğunuzun Üstün Zekalı Olduğunu Nasıl Anlarsınız? 

 Üstün zekalı bireyler toplumun yüzde 2’lik bir grubunu temsil ediyor. Çocuğun üstün zekalı olduğunun tespitinin mutlaka bir uzman tarafından özel zeka testleriyle belirlenmesi gerekiyor.  Test sonucu  IQ puanı 120-130 arası olarak belirlenen çocuklar  ‘’parlak zekalı’’, IQ‘su 130 ve üzeri olan çocuklar ‘’üstün zekalı’’, 145 ve üzeri ise ‘’dahi’’ olarak tanımlanıyor. Peki bu çocukların özellikleri neler? 

  • Üstün zekalı çocukların fiziksel gelişimi de yaşıtlarından önde oluyor. Erken yürüyor ve erken konuşuyorlar.  

  • Küçük yaşta geniş bir söz dağarcığına sahip oluyor, kendilerini iyi ifade edebiliyorlar. 

  • Herşeye karşı meraklı ve özel ilgi alanlarına sahip çocuklar oluyorlar. Yaşıtlarına göre gelişkin bir akıl yürütme ve soyut düşünme yetenekleri bulunuyor.  

  • Hızlı öğrendikleri için derslerde çabuk sıkılıyorlar ve dersin işleyişini etkileyebiliyorlar. Bu durum bazen ‘’davranış bozukluğu olan çocuk’’ olarak algılanmalarına neden olabiliyor. 
     

Özel Eğitimli ‘’Gölge Öğretmenlere’’ İhtiyaç Duyuyorlar  

Üstün zekalı çocukların öğretmenlerinin, ‘’gölge öğretmen’’  diye tabir edilen özelliklerde olması gerekiyor.  Gölge öğretmenler, hızlı öğrendiği için çabuk sıkılan ve dersten kopan bu çocukları sürekli ders anlatarak pasif bir sürece sokmuyor. Tersine çocukları konuşturarak, öğrendiklerini tartışmalarını sağlayarak interaktif bir öğrenme süreci uyguluyor. Doğa Okulları’nın Üstün Zekalılar İlköğretim Okulları kadrosunda bulunan eğitimciler,    üniversitelerin Üstün Zekalılar Öğretmenliği Lisans Programı mezunlarından oluşuyor.  
 

Eğitime Neden İlköğretimde Başlanıyor? 

Çünkü  anaokulu döneminde çocuğun üstün zekalı olduğunu tespit etmek mümkün değil. En sağlıklı tespit ilköğretim seviyesinden itibaren yapılabiliyor. 
 

Nasıl Bir Eğitim Veriliyor? 

Doğa Okulları’nın üstün zekalılar eğitimi,  öğrencilerin kendilerini sosyal alanlarda özgürce ifade etmelerine imkan tanıyor. Dil alanları gelişime çok açık olan bu öğrencilere ek yabancı diller öğretiliyor. Satranç, ekoloji, müzik, drama, resim gibi branş dersleri ise eğitimlerinin vazgeçilmezleri arasında.  Üstün Zekalılar İlköğretim Okulları’nda çocuklara  müfredat dersleri  yoğunlaştırılmış bir programla , derinleştirme, projelendirme ve felsefi tartışma yöntemleriyle öğretiliyor. Çocuklar öğrendikleri bilgiyi tartışarak pekiştiriyor, projelendirerek uygulamaya geçiriyor.   
 

Latince’den Felsefi Sorgulamaya ve Mitolojiye ‘Fark Dersleri’ 

Müfredata ek olarak üstün zekalı çocuklara özel ‘’Fark Dersleri’’ adı altında özel dersleri de bulunuyor. Öğrenciler,  bu dersler ile yeni şeyler öğrenmeye ve araştırmaya yönlendiriliyorlar. Fark dersleri şunlardan oluşuyor: 

  • Lego Yaratıcı Yazarlık 

  • Deneylerle Bilim Atölyesi 

  • Sosyal -  Duygusal Beceriler 

  • Latince ve Roma Medeniyetleri 

  • Bilimsel Proje ve Tasarım 

  • Robotik 

  • Almanca & Fransızca 

  • Astronomi 

     

 
 

Neden Diğer Çocuklarla Aynı Kampüslerde Eğitim Alıyorlar? 

Üstün zekalı çocuklar Doğa Okulları’nda  ihtiyaçlarına uygun eğitimi alırken diğer çocuklarla aynı kampüs içinde birlikte oluyorlar. Böylece diğer çocuklardan farklı hissetmekten kaynaklı problemler yaşamamaları ve uyum sağlamaları için gerekli denge  kurulmuş oluyor.   
 

 Sosyal ve Duygusal Alanda Destekleniyorlar  

Üstün zekalı çocuklar dünyada adil olmayan durumlara karşı duyarlı oluyor. Mükemmeliyetçilik ve başaramama endişesi,  ilgi alanlarının arkadaşlarından çok farklı olması nedeniyle anlaşılamama duygusu ve kaygı yaşayabiliyor.  Doğa Okulları’nın üstün zekalılar ilköğretim okullarında  öğrenciler sadece mekanik olarak öğrenmiyor, sosyal ve duygusal olarak da desteklendiği için hem duygusal, hem bilişsel düzeyde gelişiyor.   


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)