adscode
adscode

Doğanın 'mantoladığı' yemyeşil okul

73 yıl önce eğitim öğretime açılan Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 42 yıl önce etrafına dikilen sarmaşığın tüm binayı sarması ile botanik bahçesini andırıyor.

Doğanın 'mantoladığı' yemyeşil okul
Eğitim
Afyonkarahisar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 42 yıl önce okul çalışanı tarafından dikilen sarmaşığın tüm binayı sarması sayesinde botanik bahçesini andırıyor.

Kent merkezinde 1944 yılında Orta Sanat Okulu olarak eğitime başlayan okul, 1947-1948 döneminde halen eğitime devam edilen 24 bin metrekarelik kampüse taşındı.

Okulun eski çalışanlarından Mehmet Memiş'in, idari bölümlerin de bulunduğu A Blok çevresine 1975 yılında diktiği sarmaşık, zamanla binanın tamamını sarınca ortaya yemyeşil görüntü çıktı. Şarmaşıkların bakımını yapan bahçıvan Vural Poyraz da 37 yıldır bahçedeki bitkilere gözü gibi bakıyor.

Okulun müdürü Osman Tezgiden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6 alanda eğitim gören bin 400 öğrencilerinin olduğunu söyledi.

Geride kalan 73 yılda 25 binin üzerinde öğrencinin mezun olduğunu anlatan Tezgiden, mezunları arasında başta sanayiciler olmak üzere birçok meslek grubundan kişinin olduğunu ifade etti.

"Adeta doğal mantolama görevi görüyor"

Lisenin bulunduğu kampüse 1965 yılında 3 blok yapıldığını, A Blokun hem eğitim hem idare binası olarak hizmet verdiğini aktaran Tezgiden, şöyle devam etti:

"Burası 73 yıllık geçmişi olan bir eğitim kurumu. Yarım asırdır bu kampüste eğitim hizmeti veriyoruz. 1975 yılında lisemizde görev yapan Mehmet Memiş tarafından okulun sağ köşesine bir sarmaşık dikilmiş. Sonra bunlara yenileri eklenmiş. Memiş'in, okulda görev yaptığı süre içinde yakından ilgilendiği sarmaşıklar yıllar geçtikçe binanın tamamını sardı. Okulumuzu nisan ayından kasıma kadar yemyeşil sarmaşıklar sarıyor. Adeta doğal mantolama görevi gören bu sarmaşıklar, okulu yaz aylarının sıcağından koruyor, bina içindeki sıcaklığın normal sıcaklıktan daha düşük olmasını sağlıyor. Bunun yanında sonbaharda kızıllaşan ve sararan yaprakları ile renk cümbüşüne dönüşüyor. Görsel bir güzellik ortaya çıkıyor."

Tezgiden, doğal klima görevi gören sarmaşıkların vatandaşların da ilgi odağı olduğunu, kendilerini ziyaret edenlerin okul ve sarmaşıkların hikayesi hakkında bilgi aldığını dile getirdi.

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)