adscode
adscode

Doktorlara denklik konusunda söz YÖK'te!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu soruları yanıtladı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Doktorlara denklik konusunda söz YÖK'te!
Eğitim
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, denklik konusu bizi aşıyor, YÖK'ün yetkisinde. Tıp eğitimi önemli, tıp diploması hayati. Neticede diplomayı alana, insanımızı, bebeğimizi, evladımızı, annemizi, kendimizi teslim ediyoruz. Türkiye'nin aradığı standartlarda eğitimi YÖK görmediği zaman denkliği onaylamıyor ama bizim de doktora ihtiyacımız var dedi.

Türkiye yurt dışından yabancı doktor getirmeye çalışıyor ama çeşitli ülkelerde tıp eğitimi görmüş yüzlerce kişi YÖK'ün denklik vermemesi sebebiyle bekliyor, onların Türkiye'de doktorluk yapabilmesi için devreye girecek misiniz?

Denklik konusu bizi aşıyor, YÖK'ün yetkisinde. Tıp eğitimi önemli, tıp diplomasi hayati. Neticede diplomayı alana, insanımızı, bebeğimizi, evladımızı, annemizi, kendimizi teslim ediyoruz. Türkiye'nin aradığı standartlarda eğitimi YÖK görmediği zaman denkliği onaylamıyor ama bizim de doktora ihtiyacımız var. YÖK'ten talebimiz, tıp eğitim görmüş olanların, bizim ölçeğimizde eğitimlerinde eksik olan alanlarını tamamlayacakları bir uygulama takvimiyle, bir süreçle onları denklik alabilecek noktaya taşıyabilir miyiz? YÖK Başkanımızla bunları paylaştık. Bu alanda bir çözüm üretirlerse hem ülkemiz kazanır hem de o insanları kaybetmemiş oluruz.

Sigara yasağına yeni düzenleme

Yeşilay Haftası'ndayız. Alkol ve tütünle mücadelede Türkiye'nin durumu nedir?


- Türkiye önemli bir başarıya imza attı. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, önceki Sağlık Bakanımız ve Sağlık Komisyonu Başkanımız Cevdet Erdöl'ün bu mücadelede önemli katkıları oldu. Hükümetimiz ve Meclis uygun görürse bu yıl yeni bazı düzenlemeler yapabiliriz. Şu anda tiryakilerde sigarayı bırakma oranında yükseliş, tiryaki olma, başlama oranında düşme var. Eskiden 15-25 yaş grubunda sigaraya başlama oranıyla bugün o yaş grubu arasında sigaraya başlama oranı arasında yüzde 10'luk fark var, bu bir başarıdır. Basamak basamak daha iyiye gitmemiz lazım. Sağlık Bakanlığı olarak tütün ve tütün ürünleri, alkol ve alkolizm ile uyuşturucuyla ilgili mücadelemiz kesintisiz olarak gerektiğinde güncelleyerek, yeni yeni kararlar alarak devam edecek.

Toplumun üçte biri obez

Aile hekimleri reçetelere egzersiz yazmaya başladı, Türkiye'de obezite alarm zilleri mi çalıyor?


- Sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve obeziteyle mücadelemiz de yeni boyutlarıyla hep güncellenecek. Obez vatandaşa, "Şu kadar süreli, şu hareket" gibi uygun formatlarda reçeteleri artık yavaş yavaş görüyoruz. Obezite alarm veriyor. Toplumumuzun 3'te 1'i normal kilolu, 3'te 1'i fazla kilolu, 3'te 1'i de obez. Bir eylem planıyla, toplumun en az yüzde 50'sini normal kilo, geri kalanın yüzde 30'unu fazla kilolu, obezi de yüzde 20'lere indirebilmek için çalışıyoruz. Burada önemli olan sağlıklı yaşam kültürünün, sağlıklı yaşam bilincini bireye mal edebilmek.

Ölümden ömür çıkarmak gerek

Türkiye'de çok sayıda insan organ bağışı bekliyor.

- Canlıdan canlıya organ bağışında çok başarılı, çok fedakar bir ülkeyiz. Duygusalız. Akrabası, "böbreğe ihtiyacı varmış, vereyim" diyor. Ev sahibi kiracına böbreğini veriyor. Buna benzer örnekler çok ve hakikaten insani ve vicdani. Diğer yandan, kadavradan organ bağışında ise çok zayıfız. Bir trafik kazası olmuş, beyin ölümü gerçekleşmiş, duygusallığımız, evladımızın, eşimizin, annemizin, babamızın organını vermeye müsaade etmiyor. Halbuki onun ömrü bitmiş artık, ölümden ömür çıkarmak mümkün. Bırakalım, bir genci, anneyi, babayı yaşatsın, bir kalp, bir karaciğer, bir böbrek, bir kalp bir insana can olsun. Sağlıklıyken bağışlamış olsa bile yakınları rıza göstermeyince alamıyoruz. Belki, iki, üç gün sonra "keşke verseydik" diyorlar ama iş işten geçmiş oluyor. Duyarlılık bekliyoruz. Ölümden ömür çıkartabilmek. Diyanet İşleri Başkanımızın da tabiriyle kişinin kişiye olan sadakası.


YENİ YÜZYIL

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)