adscode
adscode

Dünya Şiir Günü Kutlu Olsun

21 Mart Dünya Şiir Günü... Dünyanın ve ülkenin üzerinde dolaşan kara bulutlara rağmen şiir, kendi göğünde hâlâ benzersiz tazeliğini, kuşatıcılığını, birleştirici büyüsünü koruyor.

Dünya Şiir Günü Kutlu Olsun
Tarihte Bugün
İlk kez 1999 yılında UNESCO tarafından ilan edilen ve dünya çapında kutlanan Dünya Şiir Günü'nün amacı "farkındalık yaratmak ve ulusal, evrensel, bölgesel şiir hareketlerine taze bir enerji sağlamak"olarak nitelendiriliyor.

Şiirin sorgulayarak çeşitlilik yarattığını belirten UNESCO, dil çeşitliliğini kutlamak için bugünü şiir günü olarak ilan etmiş.

Şiir okumayı, yazmayı, yayınlamayı teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Şiir Günü, önceleri 5 Ekim'de kutlanırken 20. yüzyılın sonlarına doğru 15 Ekim'de kutlanmaya başlanmış. Uzun süredir 21 Mart'ta kutlanan Dünya Şiir Günü, bazı ülkelerde halen bu tarihlerde kutlanıyor.

Dünyanın kiri-pası şiiri kirletmeyi başaramıyor. Şiir deyince aklımıza hâlâ özgürlüğün sesi ve bayrağı geliyor. Büyük ve ölümsüz Türkçe geliyor, Türk şiirinin altın zinciri canlanıyor gözümüzde. Hayatın ve muktedirlerin bütün barbarlığına rağmen, şiir ruhlarımızı sağaltmaya yetiyor. Adı anıldığı yerde şiir, anları ve günleri güzelleştiriyor. Dünya Şiir Günü, şiiri hayata karıştırmayı, hayatımızı şiirleştirmeyi ne kadar başarabiliyor tartışılır; fakat şiirin sürekliliği, her zaman okuru, insanı teselli etmeye yetiyor. Bu yıl Dünya Şiir Günü'nün başka bir anlamı var Türkiye'de. Şiirimizin üç büyük ustasının doğum yılı 2014. Orhan Veli, Oktay Rifat ve Fazıl Hüsnü Dağlarca... 1914, şanslı bir yıl olmalı, bu üç şairi dünya ile buluşturduğu için. Bir dünya savaşı başlar ve dünya karanlığa gömülürken, şiiri ve umudu yüceltecek üç şair dünyada olup bitenden ve birbirinden habersiz hayata doğuyor. Şimdi, tam 100 yıl sonra doğum yıllarında onları anıyoruz. Unutulmak bir yana, adları hâlâ şiiri ve umudu tazelemeye yetiyor. Nazım Hikmet'in bir dizesini birazcık değiştirip söylersek, "Ne güzel şey hatırlamak sizi!"

DÜNYA ŞİİR GÜNÜ'NDE USTALAR ANILIYOR

Dünya Şiir Günü'ne özel tiyatro oyunu

Bugün '21 Mart Dünya Şiir Günü' nedeniyle Tiyatro Terminal, Türk Edebiyatının önemli şairlerinden Edip Cansever'in TDK ödülünü almış aynı adlı Irmak şiirinden, Burak Özhan tarafından oyunlaştırılan 'Ben Ruhi Bey Nasılım?' ile Konak, Güzelyalı Kültür Merkezi Nazım Hikmet Sahnesi'nde olacak. Oyun, özgün kurgusuyla 3. sezonunda İzmir'de seyirciyle buluşacak. Bu akşam saat 20.30'da sahnelenecek oyunun biletleri Biletix'ten ulaşabilirsiniz.



Kendisi de dahil hayata itirazdır.
Kendisine de karşıdır, itirazına da… Savaşa karşı, ama kavganın yanında. Barışa, özgürlüğe, vicdana taraftır.
Yolsuzluk, rüşvet yoktur defterinde. Var oluşu baş eğmeyi reddinde. Montaj, dublaj, kumpas bilmez. Yazıldığı gibi yaşar anadilinde.
Edebiyatın isyankâr edepsizi, Dünya halklarının ortak sesidir. Düş ve gerçek, aşk ve karasevda Bir de kendisi dışında her şeydir.
Şiir, şiirden başka bir şey değildir.
 
Törene tüm şiirseverler davetli
Refik Durbaş için ödül töreni ve şiir etkinliği 21 Mart Cuma 19.00-20.30 saatlerinde İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde (FKM) yapılacak. FKM Müdürü Bérénice Gulmann ile PEN Başkanı Tarık Günersel'in açış konuşmalarından sonra Guillaume Apollinaire, Helimişi Xasani'den ve Refik Durbaş’tan birkaç şiir okunacak. Durbaş kaleme aldığı Dünya Şiir Günü Bildirisi’ni okuyacak ve kendisine ödül plaketi sunulacak. Ardından da Gonca Özmen ve Refik Durbaş'ın söyleşisi başlayacak.
***
Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı Merkezi, 14. Dünya Şiir Günü'nü kutlamak için yarın akşam özel bir program gerçekleştiriyor. 1914 yılında doğan Orhan Veli, Oktay Rifat ve Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın 100. doğum yılı dolayısıyla, şiirleri pek çok dile çevrilmiş olan üç büyük şair hakkında kısa birer konuşma yapılacak ve seçilmiş şiirlerinin Türkçe orijinalleri ile İngilizce çevirileri okunacak. Etkinlikte Orhan Veli, Oktay Rifat ve Dağlarca'nın kısa görüntü CD'leri ile kendi seslerinden birkaç şiir de sunulacak. Dağlarca hakkındaki konuşmayı Talât Halman, Oktay Rifat ve Orhan Veli ile ilgili konuşmaları Hilmi Yavuz yapacak. Üç şairden seçme şiirleri Hilmi Yavuz Türkçe, Talât S. Halman İngilizce çevirileriyle okuyacak. Programda Orhan Veli'nin kendi sesinden 4 dakikalık bir Karagöz parçası oynatarak yaptığı ses kaydı da dinletilecek. Bilkent Üniversitesi İktisat Fakültesi C Blok Amfi'de saat 18.00'de başlayacak etkinlik ücretsiz izlenebilecek.

İzmir'de Dünya Şiir Günü etkinlikleri

Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde, 22 Mart 2014 Cumartesi günü saat 15.00’te başlayacak programda, ulusal düzeyde düzenlenen yarışmada derece alanların ödülleri de verilecek. Karşıyaka Belediyesi bu yıl “Homeros Şiir Ödülü 2014 Bir Şairle Söyleşi” konusuyla yarışma düzenlemişti. Yarışmada ilk üçe girenlerin plaket ve para ödülleri hak sahiplerine verilecek.
Programda, şairler Abdülkadir Budak, Mustafa Fırat, Adnan Özer, Fergun Özelli, Berna Olgaç kendi yazdıkları şiirlerden örnekler sunacak. Yaren Toktay, Yard. Doç. Dr. Nilgün Yener ile ressam-eleştirmen Cevdet Yüceer ise ülkemizde şiir denince ilk akla gelen şairlerimizden Nazım Hikmet, Arif Damar, Bedri Rahmi Eyüpoğlu ve Ahmet Arif’ten şiirler okuyacak.
Aynı program içerisinde ressamlar Cevdet Yüceer ve Metin Yaşartürk de resim sergisi açacak. Geçtiğimiz yıl yapılıp büyük beğeni toplayan uygulama yeni sürprizlerle tekrarlanarak Özgiller Dalan ilköğretim Okulu öğrencileri temsil ettikleri şairlerin isimleriyle sahneye çıkıp şiirler okuyacak. Karşıyaka Belediyesi Şiir Atölyesi Sorumlusu şair Veysel Çolak’ın koordinesi ile hazırlanan programda Şiir Atölyesi katılımcıları da destek sunacak.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)