adscode
adscode

DÜNYA ÜNİVERSİTELER SIRALAMASINDA ODTÜ İLK 100’DE

Times Higher Education’ın (THE) En İyi 400 Üniversitesi” sıralamasına Türk üniversiteleri damga vurdu.

DÜNYA ÜNİVERSİTELER SIRALAMASINDA ODTÜ İLK 100’DE
Üniversite

ODTÜ’nün 85. sıraya yükseldiği sıralamada, Boğaziçi 139., İTÜ 165., Sabancı ise 182. oldu. Bilkent ile Koç üniversiteleriyle birlikte Türkiye’den 6 üniversite, en iyiler arasında olmayı başardı.

Milliyet Akademi
AYSEL BOZAN YILMAZ
 
İngiliz Times Higher Education (THE) ile Thomson Reuters tarafından hazırlanan Dünyanın En İyi 400 Üniversitesi 2014-2015 sıralaması sonuçları dün açıkladı. Sonuçlara göre Türk üniversiteleri sıralamalarda büyük bir atak yaptı. Geçen yıl sadece Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk 200’e girdiği, toplamda da 5 üniversitenin ilk 400’de yer aldığı sıralamada bu yıl, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) büyük bir sıçrama yaparak 85. sıraya yerleşti. Boğaziçi Üniversitesi’nin 139., İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 165., Sabancı Üniversitesi’nin de 182. sırada yer aldığı sıralamada, ilk 200’e 4 üniversitemiz girmiş oldu. 201-225 aralığında yer alan Bilkent Üniversitesi ile 301-350 aralığındaki Koç Üniversiteleri de dünyanın en iyi 400 üniversitesi arasında yer almayı başardı.
 
Üniversiteler yükselişte
Bu yıl Türk üniversiteleri sıralamalarda büyük yükseliş gösterdi. En büyük atağı ise ODTÜ gerçekleştirdi. Geçen yıl 201-225 aralığında yer alan ODTÜ, bu yıl 85. sırada yer alarak ilk 100’e girmeyi başardı. Yine geçen yıl 199. sırada yer alan Boğaziçi 139. sıraya, 201-225 bandındaki İTÜ 165. sıraya yükseldi. Geçen yıl listede hiç yer almayan Sabancı Üniversitesi ise 182. sıradan giriş yaparak, ilk 200’de yer alan ilk Türk vakıf üniversitesi oldu. Bilkent Üniversitesi 226-250 aralığından 201-225 aralığına yükselirken, listede tek düşüş yaşayan Koç Üniversitesi oldu. Geçen yıl 276-300 bandında yer alan üniversite bu yıl, 301-350 bandına geriledi.
THE, yükseköğrenimle ilgili dünyanın en saygın sıralamaları arasında kabul ediliyor. THE yetkililerinin değerlendirmesine göre, geçen yıl ilk 200 sıralamasında bir üniversiteyle yer alan Türkiye, bu yıl dört üniversitesiyle ilk 200 sıralamasına girerek ülke olarak dikkat çekici bir gelişme gösterdi. Bu başarıda bilimsel makalelerin aldığı atıf sayısının etkisi olduğu vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’de genel olarak araştırma ve geliştirmeye yapılan yatırımın artmasının da ülkedeki üniversiteleri araştırma konusunda motive ettiği belirtildi.
 
50 milyon atıf incelendi

2010 yılından bu yana dünya üniversitelerinin sıralamasını yayınlayan THE, 2014 sıralamasını tüm dünyadan yaklaşık on bin akademisyenle görüşüp anket yaparak bu sıralamayı oluşturdu. Sıralama oluşturulurken elli milyon bilimsel atıf incelendi.  Değerlendirmeler beş ana başlık ve 13 alt başlıktan oluşan kriterlerle oluşturuldu. Değerlendirmede Eğitim yani üniversitenin öğrenim ortamı toplam puanda yüzde 30 ağırlığa sahip. Bilimsel Yayınlara Yapılan Atıflar yüzde 30; Araştırma yüzde 30; Uluslararası Görünüm yüzde 7,5; Sanayi Gelirleri de yüzde 2,5 oranında etkili.
 
‘Gurur verici’

Türkiye’den 4 üniversitenin ilk 200’e toplam 6 üniversitenin de ilk 400’e girmesinin gurur verici bir şey olduğunu kaydeden ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, ilk 200’de dünyanın en seçkin üniversitelerinin olduğuna değindi. Değerlendirmede genel ekonomik durumun ve üniversitelere verilen araştırma fonu bütçelerinin de katkısı olduğuna dikkat çeken Acar, ODTÜ’nün başarısıyla ilgili şunları söyledi:
“Bizim yurtiçi araştırma fonlarında payımız sürekli olarak artıyor. Şimdiye kadar, 180 üniversite, sivil toplum kuruluşları, devlet kurumları ve özel sektör dahil, Türkiye’ye gelen araştırma fonunun yüzde 11’ini ODTÜ getirdi. Bu miktar sürekli artıyor. Uluslararası araştırma ve yayın faaliyetimizin bu sonuca yansıdığını tahmin ediyorum. Ayrıca üniversite olarak daha fazla bilinirliliğimiz var. Dünyanın En Saygın Üniversiteleri Sıralaması’nda iki senedir ilk 100’e giriyoruz. Sanayi işbirliğinde ve yabancı öğrenci sayımızda da bir artış var. Eğitim, araştırma alanında tanınırlık, itibar, araştırma fonlarının artışı, sanayi işbirliği, öğrenci sayısında artış, sıralamada yükselmemizde etkili oldu.”
 
‘Kaynak sorunu var’

Sıralamaya 6 üniversitenin girmesinin yeterli olmadığını, daha fazla sayıda uluslararası rekabet edebilecek üniversiteye ihtiyaç olduğunu dile getiren Rektör Acar, bu noktada kaynak sorunu bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“İlk 100’de yer alan üniversitelere baktığımızda, bu üniversitelerin öğrenci başına bütçesi, ODTÜ olarak bizim bütçemizin 8-10 katı. Dolayısıyla onların 100 dolara yaptığı işi bizim 10 dolara yapmamız gerekiyor. Burada ciddi bir dengesizlik var. Türkiye’nin, uluslararası düzeyde rekabet edecek üniversitelerin bu rekabet gücünü daha sürekli kılabilecek adımlar atması gerekiyor.”
Akademik kadro sorununun da üniversitelerin rekabet gücünü azalttığının altını çizen Acar, “Üniversitelerin akademik kadro sorunu biran evvel çözülmeli. Akademisyenlerin ücretleri gerçekten çok düşük. Devlet üniversitelerinin uluslararası rekabette belki de en dezavantajlı olduğu noktalardan biri bu. YÖK’ün kadro kısıtlamaları ciddi bir sorun. Çünkü öğrenci sayımız, araştırma projelerinin sayısı, bütçesi, yükü, yayın sayıları artıyor ancak öğretim üyesi sayısı artmıyor. Dolayısıyla ilk 100’e girdiğiniz zaman bu rekabeti bu kaynaklarla sürdürebilmeniz çok zor” dedi.
“Hiçbir zaman, ne yapsak da sıralamalarda yukarı çıksak arayışı içinde olmadık” diyen Acar, hedeflerinin en iyi eğitimi vermek, en fazla etkisi olan araştırmayı yapmak ve bilgi birikimlerini sanayiye, topluma aktarmak olduğunu söyledi.
 
‘Öncü rol üstlendi’

Boğaziçi Üniversitesi’nin ilk 150 üniversite arasında girmesinin Türkiye için de büyük bir prestij kaynağı olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, “Boğaziçi Üniversitesi, öğrencilerinin, mezunlarının  ve öğretim üyelerinin dünyanın en güzel kampüslerinden birinde geliştirip yeşerttikleri üniversite deneyimini ve toplumun entelektüel yaşamına yaptıkları katkıları hakkıyla değerlendirecek bir sıralama yöntemi bulunduğunu düşünmemektir” diye konuştu. Sıralamalarda dünyanın en iyi üniversiteleri arasında, Türkiye adına öncü bir rol üstlenerek yer almaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Barbarosoğlu, sıralamaya giren diğer üniversiteleri tebrik ederek şunları söyledi:
“Teknoloji Transfer Ofisleri’nin kuruluşu, TÜBİTAK projeleri ve araştırmayı teşvik eden politikaların gelişerek artışı, kuşkusuz bu sonuçları olumlu yönde etkilemektedir. Ülkemizde bilgi ve teknoloji üretimi için sağlanan koşullar geliştikçe bu tür sıralamalarda daha fazla sayıda üniversiteyle daha da üst noktalara çıkacağımıza inanıyorum.”
 
‘Uluslararası referans noktası’
Bu yıl listeye 182. sıradan giriş yapan Sabancı Üniversitesi’nin başarısıyla ilgili Rektör Nihat Berker şu açıklamayı yaptı:
“Sabancı Üniversitesi, öğretim üyesi başına 400 bin TL'ye yakın araştırma fonu ve 1,32 araştırma projesiyle Avrupa'dan öğretim üyesi başına en çok proje ve fon alan Türkiye üniversitesidir. Ayrıca, Avrupa'ya ve Avrupa'dan öğrenci başına en çok öğrenci değişimi yapan üniversitedir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının üç yıldır çıkardığı En Girişimci ve En Yenilikçi Üniversite Endeksinde, bir kere birinci, iki kere ikinci olmuştur. Bugün de henüz 15 yıldır faaliyet gösteren Sabancı Üniversitesi’nin Dünyanın En İyi Üniversiteleri Sıralaması’nda, daha ilk girişte, ilk 200 arasında olmasından büyük mutluluk ve gurur duyuyorum. Üniversitemiz vizyonu; katılımcı farklılığa saygılı, özgürlükçü bir kurum kültürü içinde, tüm paydaşlarının gereksinimlerine duyarlı, yenilikçi, disiplinlerarası bir eğitim altyapısı ile öncülüğe yol açan özgün bilginin yaratılmasını ve yayılmasını sağlayan, araştırma ve eğitim alanındaki yaratıcılığı ile uluslararası bir referans noktası olmuştur.”
 
Dünyada ilk 10 değişmedi
Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda California Institute of Technology, dördüncü kez ilk sırada yer aldı. Harvard Üniversitesi’nin ikinci, Oxford’un da üçüncü olduğu sıralamada, geçen yıl ilk 10’da yer alan üniversiteler bu yıl da yerini korumayı başardı. Üniversiteler kendi aralarında 1-2 sıra yükselip düşerken, geçen yıl 11. Sırada yer alan Yale Üniversitesi bu yıl 9. sıraya yükseldi.

THE TIMES HIGHER EDUCATION WORLD UNIVERSITY RANKINGS 2014-15 – TURKISH UNIVERSITIES IN THE TOP 400
Copyright Times Higher Education 2014

THE TIMES HIGHER EDUCATION WORLD UNIVERSITY RANKINGS 2014-15 – FULL TOP 200
Copyright Times Higher Education 2014

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)