adscode
adscode

Dünyanın En Popüler Yabancı Dil Sınavı; IELTS

135 i aşkın ülkede 8000 den fazla kurum ve kuruluş tarafından kabul gören, her yıl ortalama 1,7 milyon sınav ile dünyanın en popüler yabancı dil sınavlarından biri.

Dünyanın En Popüler Yabancı Dil Sınavı; IELTS
Röportaj

Röportaj: Billur Ocak-Arzu Kalaylı

IELTS; tüm dünyada geçerliliği olan, 135’i aşkın ülkede 8000’den fazla kurum ve kuruluş tarafından kabul gören,  dünyada her yıl ortalama 1,7 milyon kişinin girdiği en popüler yabancı dil sınavlarından biri. Türkiye’de de özellikle son yıllarda tanınır ve kabul görür hale geldi. Bunun en önemli nedenlerinden biri IELTS sınavının eğitim sistemimizin temelini oluşturan klasik sınavlardan farklı oluşu. IELTS ayrıca, bilgisayarla yapılan sınavların tersine adayların birebir diyaloğa girdiği, güvenilir ve insancıl bir yaklaşımla sunulan bir sınav. Türkiye’de ya da yurt dışında okumak ya da çalışmak için bir İngilizce dil yeterliliği skoruna gereksiniminiz varsa http://www.idpieltsturkey.com/tr/ sitesini ziyaret etmenizde yarar var.

Türkiye’de 2011 yılından itibaren yurt dışı eğitim danışmanlığı ve sınav hizmeti veren IDP-IELTS ekibini Taksim’deki adreslerinde ziyaret ettik. IDP-Türkiye’nin Genel Müdürü Seval Sır ve Test Merkezi Müdür Yardımcısı Elis Hacıoğlu, IELTS hakkında merak edilen tüm soruları sizler için yanıtladı.

Seval Sır, Avustralya’daki 11 yıllık öğretmenlik deneyiminden sonra RMIT Üniversitesi’nden aldığı CELTA (diğer dilleri konuşanlar için İngilizce öğretiminde verilen dil yeterliliği)  sertifikasıyla, 2010 yılında Melbourne IELTS ekibine katıldı. 2011 yılından itibaren Türkiye’de kurulan IDP ekibinin başına geçen Sır, yurtdışında edindiği eğitim tecrübelerini Türkiye’deki ekibiyle paylaşarak son derece verimli ve etkin  bir çalışma sistemi yürütüyor.

HER ŞEHİR YENİ BİR PROJE!

IDP-IELTS ekibinin Türkiye’deki hedefi; farklı şehirlere açılmak, daha çok bölgede, daha küçük şehirlere gidip oradaki adaylara ulaşmak…

-Siz IDP-Türkiye’nin genel müdürüsünüz. Şirketiniz bu uluslararası zincirin neresinde yer alıyor?
Daha çok açarsak IDP’nin IELTS ile olan organik bağı nedir?
IDP 1969 yılında 36 Avustralya üniversitesi tarafından kurulmuş, dünyanın en büyük yurt dışı eğitim danışmanlık firması. Öğrencileri yurt dışına yönlendiriyor, yurt dışında okuma imkanları sunuyoruz. Bu kapsamda İngilizce’nin kullanıldığı 5 ülke ile çalışıyor (Avustralya, İngiltere, Amerika, Kanada, Yeni Zelanda) ve her 30 saniyede bir öğrenciyi yurtdışına eğitime gönderiyoruz. Yurtdışı eğitim danışmanlığı veren ofislerimizin sayısı 31 ülkede 90’ı aşmış durumda.  

IELTS ise eğitim ve dil uzmanlarının küresel ortaklığında başlatılmış olup, IDP- IELTS Avustralya, British Council ve Cambridge Üniversitesi ESOL (Cambridge ESOL) Sınavlarının ortak mülkiyetinde olan bir sınav. Sınav merkezlerimizin sayısı tüm dünyada 250’den fazla.

 -IELTS sınavı tüm dünyada bilinen ve geçerliliği olan popüler bir sınav. Son yıllarda Türkiye’de de tanınırlığı giderek arttı. Çok çeşitli kesimlere hitap eden bu sınavla ilgili ayrıntılı bilgi alabilir miyiz?
IELTS, tüm dünyada tanınan bir İngilizce seviye belirleme sınavı. 1989 yılında Cambridge Üniversitesi, IDP ve British Council’den oluşan 3 ortakla kurulmuş. Bu ortaklık çerçevesinde soruları Cambridge Üniversitesi hazırlıyor. Sınavların yürütülmesinden de tüm dünyada IDP ve British Council sorumludur. Amerika Birleşik Devletler eskiden “İngiliz sınavı” diyerek IELTS sınavını tanımıyordu fakat şu an Amerika’da 3 binden fazla kuruluşta kabul görüyor ve bu sayı gittikçe artıyor.

IELTS sınavı tüm dünyada sadece Salı ve Perşembe günleri yapılır ve 4 bölümden oluşur: okuma,yazma,konuşma,dinleme. Yazılı bölümler aynı gün içinde aralıksız olarak yapılıyor ve 3 saat sürüyor. Konuşma sınavı ise  aday yoğunluğuna bağlı olarak ya aynı gün içinde ya da yazılı sınav günü öncesi ya da sonrasında yapılabiliyor ve 11-14 dakika sürüyor. 

Konuşma sınavında ilk bölümde tanışma gerçekleşiyor, ikinci bölümde bir konu verilip adayın o konu üzerinde 2 dakika kadar konuşma yapması isteniyor. Son bölümde de aynı konunun biraz daha derinine iniliyor.  

IELTS sınavı için iki ayrı modül bulunuyor: Genel sınav; daha çok yurtdışında çalışma veya oturma izni ya da göçmenlik başvurularında isteniyor. Akademik Sınav; yurt dışında eğitim görmek, Türkiye’deki üniversitelerin hazırlık sınıflarını atlamak, akademik karyer yapmak ya da yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen adayların tercih ettiği bir sınav. İki modül arasındaki tek fark yazma ve okuma bölümlerinde. Diğer iki bölüm olan dinleme ve konuşmada adaylara aynı sorular soruluyor. 

-Bunlar farklı zamanlarda mı yapılıyor?
Hayır, iki sınav da aynı günde, aynı salonda ve aynı sürede yapılıyor. Adaylar başvuru sürecinde bize almayı istedikleri modülü belirtiyorlar, sınavda da seçtikleri bölümlere göre soru kağıtları farklı geliyor. Özetle uygulama aynı ama sorular farklı.

-Sınav soruları nasıl hazırlanıyor?
Soruları Cambridge Üniversitesi hazırlıyor. IDP VE British Council kurumları dünya çapında araştırmalar yapıyor, akademik tarafını Cambridge ile paylaşıyor,Cambridge de sınav sorularını hazırlıyor. Değerlendirme kriterleri de Cambridge Üniversitesi tarafından konuluyor. 

-Adaylar sınav soruları hakkında nasıl bilgi sahibi olabilirler?
İnternet sitemizde adaylara soru örneklerini sunduğumuz bir bölümümüz var. Burada sık rastlanan bir yanlış algıyı da düzeltmek istiyorum: Aynı ülkede, aynı gün yapılan tüm sınavların soruları aynıdır ve bu sorular o ülkede bir daha sorulmaz. Başka ülkelerin soru havuzuna gider. Bu yüzden de bir sınavın diğerinden farklı olduğu gibi söylentiler tamamen asılsız ve dayanaksızdır.   
 
IELTS DÜNYA ÇAPINDA EN GÜVENİLİR SINAV

-IELTS’i gerek ulusal gerekse uluslararası diğer İngilizce seviye belirleme sınavlarından ayıran en önemli unsurlar nelerdir?
*Bu sınavda geçme kalma yoktur, adayların İngilizceyi kullanma seviyelerini tespit etmek için uygulanır.
*Kağıt-kalem-gözetmen unsurları sayesinde adaylara alışık oldukları bir ortam sağlar. 
*Son teknolojiyi kullanan yöntemleri sayesinde en güvenilir sınavlardan biridir.
*Tek sınavla çok fırsatın kapısını açar: alınan skor 2 yıl süreyle dünyanın hemen her yerinde geçerlidir. 
*Önyargısız, fark gözetmeyen, herkese eşit fırsat tanıyan yapısıyla son derece adil bir sınavdır. 
*İnsan odaklıdır
*2 yıl geçerliliği vardır. 
*IELTS Türk öğrencilere daha uygun, tamamen insan odaklı bir sınav. Biz sınav kağıdına dokunmak isteriz. Adaylar bu sınavda kağıda dokunabiliyor, soruların altını çizebiliyor.

-Türk adaylar en çok hangi bölümde zorlanıyor?
Okumada iyiyiz. Konuşma bölümünde daha çok zorlanıyoruz. Ama bu ikisi de birbirini dengeliyor zaten. 

-Sınav güvenliği adaylar açısından hayati önem taşıyan önemli bir unsur. Siz de bu konuda hayli iddialısınız. Güvenliği nasıl sağlıyorsunuz?
Çok doğru bir noktaya parmak bastınız. Türkiye bir sınavlar ülkesi. Bu yüzden de sınav güvenliği çok önem kazanıyor. IELTS’in herkes için eşit, adil bir sınav sloganından yola çıkarsak sınav öncesinde, sınav sırasında ve sonrasında ciddi güvenlik önlemleri aldığımız bir sistemimiz var. Tamamen adayların kendi güvenlikleri için hazırlanmış bu sistemde sınava girerken parmak izi taraması yapıldığı  gibi adaylar tuvalete çıkıp sınava geri döndüğünde bile yeniden parmak izi alınıyor. Adaylar farklı bir oturumda yapılan konuşma sınavından önce de yine parmak izi taraması veriyorlar. Burada önemli bir hususa dikkat çekmek istiyorum: Adaylar parmak izi taraması verirken endişeleniyorlar. Ancak bu, bildiğimiz parmak izi alma işleminden çok farklı bir sistem. Alınan tarama iki boyutlu olup tamamen öğrencilerin kendi güvenlikleri için yapılıyor. Fotoğraflar ise adaylar sınava girmeden hemen önce çekiliyor ve bilgisayara aktarılıyor.13 gün sonra adayın sonuç belgesine orada çekilen fotoğrafları basılıyor. Böylece hilesiz,torpilsiz, herkesin eşit muamele gördüğü bir sınav yapılabiliyor. 

Değerlendirmeler kim tarafından ve nasıl yapılıyor? 
Değerlendirmeleri özel eğitmenler yapıyor. Bu eğitmenler Cambridge Üniversitesi  tarafından eğitiliyor ve sınavlara tabi tutuluyorlar. 

-Sınavda sonuçlar nasıl hesaplanıyor, baraj var mı? En çok kaç kere girilebiliyor?
Sınava girmede kısıtlama, geçme kalma yok. Yılda 48 kez yapılabiliyor. Adaylar istedikleri kadar sınava girebiliyorlar. Ancak bizim tavsiyemiz, sınava yeniden girecek adayın istediği skora ulaşabilecek şekilde kendini geliştirebilmesi için 1-1,5 ay kadar çalışma yapıp sınava yeniden girmeleri. Sınav 9 üzerinden değerlendiriliyor. Buçuk baremleri de var. Öğrenci 5-5,5 da alabilir, 5 de alabilir. Her işverenin ya da okulun istediği sonuç farklı olduğundan adayların skor hedefleri de farklı oluyor. 

-Türkiye’de kaç test lokasyonu var? IELTS’i daha çok kimler, neden tercih ediyor?Anadolu’da talepler nasıl?
Sınavlar pek çok ilde yapılıyor. Doğu illerinde de çok talep görüyoruz. Örneğin Van’dan ciddi sayıda talep alıyoruz. Yelpaze de oldukça geniş; Akademisyenler, doçentliğe geçişte mutlaka İngilizce sınava tabii tutuluyor. Bankacılar da dil tazminatı alabilmek için bu sınava giriyor.
En büyük pay da hazırlığı geçmek isteyen üniversite öğrencilerinin. Hem maddi olarak hem de zamandan kazanım için üniversite öğrencileri daha çok IELTS'i tercih ediyor. Yurtdışında eğitim görmek isteyen adaylar, pilotlar, doktorlar da atanabilmek için IELTS’i tercih ediyor.

-Sınav başvuruları nasıl yapılıyor?
Adaylar http://www.idpieltsturkey.com/tr/ adresinden ya da İstanbul ya da Ankara’daki ofislerimize gelerek başvurularını gerçekleştirebilir. İnternet sitemizden başvuru yapacak olan adaylar öncelikle bir hesap açıyor. Sonra sınava girecekleri tarihi ve lokasyonu seçiyor. Daha sonra hangi bölümden girecekse, akademik ya da genel tercihini yapıyor. Kimlik bilgilerini girip ödemesini de gerçekleştirince kayıt işlemi tamamlanmış oluyor. Ödeme internet üzerinden, banka aracılığıyla ya da direkt olarak ofislerimizden de yapılıyor.

 -2014 yılında sınav ücreti ne kadar?
2013 yılı sınav ücreti 375 TL idi. 2014 Şubat sonrası için sınav ücretimiz 400 TL

-Sınavın geçerlilik süresi nedir?
Sınavın geçerliliği 2 yıl.

-Yaş sınırı var mı?
Yaş sınırı yok. Ama bizim tavsiye ettiğimiz 16 yaş ve üzeri…

-Sınav sonuçları kaç günde açıklanıyor?
13 günde online olarak çıklanıyor. Ayrıca 14. iş günü sonuçlar adayların evlerine gönderiliyor. İsteyen adaylar 13. günde ofisimize şahsen gelerek de sonuçlarını öğrenebiliyorlar.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)