adscode
adscode

E-fatura hakkında bilinen 15 yanlış

2016 yılı itibariyle işletmelerin birçoğu zorunlu bir şekilde e-fatura kullanmaya başladı. Zorunluluğu bulunmayan işletmelerin bir bölümü e-fatura’ya geçmeyi düşünse de tereddüt ediyor.

E-fatura hakkında bilinen 15 yanlış
Türkiyeden Haberler
2016 yılı itibariyle işletmelerin birçoğu zorunlu bir şekilde e-fatura kullanmaya başladı. Zorunluluğu bulunmayan işletmelerin bir bölümü e-fatura’ya geçmeyi düşünse de tereddüt ettikleri görülmektedir. Bu durumun en önemli nedeni de e-fatura hakkında yanlış bilgilere sahip olmalarıdır. İşte e-fatura hakkında bilinen 15 yanlış;

1- e-fatura bana uygun bir çözüm içermiyor:

Aylık kestiğiniz fatura miktarınızın az olduğunu ve size uygun olmadığını düşünüyorsanız, bütün fatura işlemlerinizi bulut tabanlı muhasebe programları kullanabilir ve ücretsiz olarak çözümleyebilirsiniz.
 
2- e-fatura zorunluluğum yok, geçmem gerekmiyor:

e-fatura zorunluluğu bulunmayan işletmeler de e-arşiv ve e-fatura’ya geçiş yapabilirler. Teknolojik gelişmeler şirketleri de devleti de bu gelişmelere uyum sağlamaya yöneltiyor. e-fatura da bu gelişmelerin bir yansıması ve 2018 yılında tamamlanması hedefleniyor. İşletmenizin fatura maliyetlerini düşürmek, dijital dünyanın avantajlarını kullanarak son anda yaşlanabilecek aksaklıklardan kurtulmak için e-fatura sistemine bir an evvel geçiş yapmanız faydanıza olacaktır.

3- Başvuru süreci zorlu:

e-fatura sistemine geçişler henüz daha yaygın olmadığından, başvurularla ilgili süreç biraz da olsa uzun görünmektedir. Bulut tabanlı ön muhasebe programlarındaki panelden kolayca e-fatura sistemine geçiş yapabiliyorsunuz.

4- Mali mühür pahalı:

e-fatura sistemine geçişlerdeki en önemli engel mali mühür bedelinin yüksek olmasıydı. Bu bedel 2016 yılından itibaren geriye çekildi. Önceden tüzel kişilerde 680 TL, gerçek kişilerde 240 TL’lik mali mihir bedelleri, tüzel kişilerde 400 TL’ye gerçek kişilerde de 200 TL’ye çekildi.

5- Devamlı mali mühür taşımak istemiyorum:

e-fatura oluşturulması sırasında mali mühre ihtiyaç yoktur. Mali mührü yalnızca e-fatura aktivasyonunda onaylanma sürecinde kullanmaktasınız.

6- Şahıs firması olduğumdan e-fatura’ya geçemiyorum:

Şahıs işletmeleri de e-fatura kullanabilmektedir. Ayrıca tüzel kişilere göre daha uygun mali mühür ücreti alınmaktadır.

7- Elimde matbu faturalarım var, e-fatura’ya geçemem:

Basılmış faturaların maliyeti sadece baskı maliyetini içermez. Basılmış faturalarınızı kullanmak istiyor olabilirsiniz, ancak faturayı gönderme, saklama ve muhasebeye iletme aşamalarından kurtulmak istiyorsanız bir an evvel geçmelisiniz.

8- e-fatura’yı yolladıktan sonra değişiklik ya da iptal gerçekleştiremem:

Fiziki baskılı faturalarda olduğu gibi, e-faturalarda da iade ve iptal işlemlerinizi rahatlıkla yapabilmektesiniz. Ancak değişiklik yapılamaz. Bunun yerine fatura kestiğiniz muhatabın e-faturayı reddetmesi ile yeni bir e-fatura düzenleyebilirsiniz.

9- e-faturanın numaralarıyla matbu faturaların numaraları devamlılık sağlamaz:

Numaraların devamlılık sağlaması gibi bir zorunluluk yok. e-fatura gönderdiğinizde GİB bu faturalarınız için bir fatura numarası belirleyecektir.

10- e-fatura kullanmayan müşterilerle problem yaşarım:

e-fatura sistemine geçmemiş olan müşterilerinize e-arşiv faturası yollayabilirsiniz. e-arşiv faturası mali değeri bulunan ve matbu fatura ile eşdeğer bir faturadır. Bu faturanın çıktısını alıp gönderebileceğiniz gibi e-posta yoluyla da gönderebilmektesiniz.

11- Müşterilerim e-fatura kabul etmiyor:

Müşterilerinizin e-faturayı kabul etmemesi mümkün değildir. Çünkü e-fatura mali onaylı olup, normal bir faturadan herhangi bir farkı bulunmamaktadır.

12- Müşterim T.C kimlik numarasını vermiyor:

Fatura keseceğiniz kişi e-fatura kullanıcısı biriyse faturayı vergi numarası üstünden hazırlayıp gönderebilirsiniz. Gerçek kişi olup e-fatura kullanıcısı değilse e-arşiv faturası düzenlemeniz gerekmektedir. e-arşiv faturalarında T.C kimlik no girilmesinin zorunluluğu bulunmamaktadır ve 11111111 yazarak geçebilirsiniz.

13- Gerçek kişiler ve son kullanıcılara fatura gönderemem:

Gerçek kişiler için e-arşiv faturası kesip e-postayla gönderebilir veya çıktısını alarak yollayabilirsiniz.

14- e-faturaya geçtiğimde mali müşavirim de e-deftere geçmek zorunda:

Şayet işletmeniz e-faturaya geçmek zorundaysa muhasebeciniz ya da mali müşaviriniz de e-deftere geçmek durumundadır. Fakat, işletmenizin e-faturaya geçme zorunluluğu yoksa ve siz yine de e-fatura kullanacaksanız e-deftere geçmek zorunda kalmazsınız.

15- e-faturaya geçişin maliyeti yüksek:

e-faturaya geçmenin çeşitli yolları bulunmaktadır. Geçişte aktivasyon, entegrasyon, mali mühür, anahtar ücreti, fatura başı ödeme gibi giderler çıkabilmektedir. e-fatura entegrasyon ve aktivasyon ücreti bulunmayan paraşüt gibi bulut tabanlı ön muhasebe programlarıyla geçiş yapabilmeniz mümkündür.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)