adscode
adscode

"Eczacılık fakültesi enflasyonuna son verilmeli"

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, "Türkiye'de eczacılık fakültelerinin sayısı 60'a ulaştı. Hindistan ve ABD'nin ardından eczacılık fakültesi sayısı en fazla olan üçüncü ülkeyiz" dedi.

"Eczacılık fakültesi enflasyonuna son verilmeli"
Üniversite
Güncelleme : 25-Mar-22 09:21

 

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Pınar Özcan, YÖK'e tepki gösterdi. 

YÖK Başkanı'nı eleştiren Özcan açıklamasında "YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, hastanelerdeki doktor açığının giderilmesi için çalışmaları olup olmadığının sorulması üzerine, ‘Şu anda eğitimin hızlandırılması konusunda bir çalışmamız yok. Eğitim hızlandırılması kaliteyi düşürebilir. Tıp eğitiminde biz kaliteden ödün vermeyiz. YÖK olarak sağlık alanındaki kalite birinci önceliğimiz ama şu olabilir; uzmanlık, TUS sınavlarında, imkanlar ölçüsünde bazı kontenjanların sayıları, üniversitelerin, eğitim-öğretim ve uygulamalarını aksatmayacak, bozmayacak şekilde artırılabilir. Tıp kontenjanlarımızın gerçekten yeterli düzeyde olduğunu ifade edebilirim. Şu anda kontenjanları artırmak gibi bir gündemimiz, müzakeremiz yok. İlk 45-50 binde öğrenci alan bir sistemimiz var, bunu genişletmek gibi bir gündemimiz yok’ dedi. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Değil mi? YÖK başkanının bu demecini okuyunca ne güzel diyorsunuz, ülkemde eğitimin niteliğine önem veriliyor. Hem de en yetkili kurumlarda… Demek ki devlet politikası buymuş sanıyorsunuz. Sanmayın…" dedi.

'60'a dayandı'

Eczacılıkla ilgili sayısal veriler paylaşan Özcan "2016 yılında bizzat Sağlık Bakanlığının bünyesindeki Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bir rapor hazırlamış. Ve demiş ki '2012 yılında revize edilen 2023 yılı hedeflerine göre olması gereken eczacı sayısı 31.300. Ancak 2014 yılındaki fakülte ve öğrenci sayılarına göre 2023’te beklenen eczacı sayısı 39.400' Kaldı ki bu tespit yapıldığında eczacılık fakültesi sayısı 23’tü. Bugün ise eczacılık fakültesi sayısı 60’a dayanmış durumda. Hindistan ve ABD'nin ardından eczacılık fakültesi sayısı en fazla olan üçüncü ülkeyiz. Bu ülkenin bu kadar çok sayıda eczacılık fakültesine ihtiyacı yok. Eczacılık eğitiminin kalitesini düşüren eczacılık fakültesi enflasyonuna artık son verilmeli" diye konuştu.

'Dört duvardan fakülte olamıyor'

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yaşanan duruma da değinen Özcan, şunları söyledi: "Samsun’da bir binanın önce işletme fakültesi olarak açılmasına, sonra yeterli öğrenci sayısı yok denerek Sağlık Bilimleri Fakültesi olmasına, 2019 yılında ise eczacılık fakültesi olarak kullanılmasına karar verilmişti.  Geçtiğimiz hafta itibarıyla ise ancak bugünün Türkiye’sinde yaşanabilecek bir durum gerçekleşti. Samsun’da eczacılık eğitimi görmek için bu fakülteyi tercih etmiş öğrenciler Ankara’da oturacaklar. Neden mi? Çünkü yaptım demekle olmuyor.

Çünkü Resmi Gazete’de yayımlandı diye dört duvardan fakülte olamıyor.

Çünkü dünyanın en güzel binasını da yapsan, kaliteli eğitim ortamı olmazsa ona “üniversite” diyemiyorsun.

Çünkü dört duvarın içinde eczacılık eğitimi için yeterli fiziki imkan yok, akademik kadro yok. Şimdi bu binayı tercih etmiş çocuklar, Ankara’da Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde eğitim görebilecekler. Yazık…

Hep söylüyoruz, yapmayın, fakülte enflasyonu diye bir kavram oluşturdunuz bu ülkede. Devlet hazırladığı raporla kendi ağzıyla bu enflasyona dikkat çekmişken hangi mantıkla hala yeni fakülte açıyorsunuz?

Eğitim, bir şehirde, ilçede ekonomik hareket sağlamak için kullanılacak bir alan olamaz, olmamalı. Siyasi gösteriş için kullanılamayacak bir konu eğitim. Yönetimler gelir geçer. Ancak bir ülkenin eğitim politikası hepimizin geleceğinin teminatıdır.

Dönelim YÖK Başkanının demecine.

Ne demişti? 'Sağlık alanındaki kalite birinci önceliğimiz.'

Hep beraber gülelim…"

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)