adscode
adscode

Edebiyat-Coğrafya LYS–3 Sona Erdi

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) maratonu sona erdi. Uğur Hazırlık Uzmanları bugün yapılan LYS-3 Edebiyat/Coğrafya-1 sınavı sorularını değerlendirdi.

Edebiyat-Coğrafya LYS–3 Sona Erdi
Sınavlar

Adayların yoğun emek harcadıkları uzun bir hazırlık dönemi sonunda 2014 LYS bugün yapılan LYS-3 (Edebiyat/Coğrafya-1) oturumu ile sona erdi. TM ve TS puan türünde öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek olan ve bugün sınava giren adaylar LYS-3 (Edebiyat/Coğrafya-1) oturumunda yer alan 56 Edebiyat ve 24 Coğrafya-1 sorusunu yanıtladı. Sınav sonuçlarının temmuz ayının ilk haftası açıklanması bekleniyor. Her adayın sınav sonuç belgesinde 12 farklı ham puanı ve bu sene uygulanacak OBP’nin eklenmesi ile 12 farklı yerleştirme puanı bulunacak. Adaylar istedikleri bölümleri sınav sonuçlarında yer alan yerleştirme puanlarına göre yapacak.

Uğur Hazırlık Türkçe Bölüm Başkanı Cevdet Eyüboğlu; “Öğrencilerimizden edindiğimiz bilgilere göre, 2014 LYS-3’te de daha önceki LYS’lerdeki dağılımlara benzer bir konu dağılımı yapılmıştır. Sınavda 22 soruluk Dil Anlatım bölümüne yer verilmiş olup bu bölümde hem öğrencinin okuma anlama hem de karma dil bilgisi sorularıyla öğrencilerin bilgileri yoklanmıştır. Sınavın 34 soruluk Edebiyat bölümündeyse ağırlık yine “Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı”nda olmuştur. Sınavda,  günümüz yazarlarından da sorulara yer verilerek güncellik yakalanmıştır. Soru dağılımında İslamiyet Öncesi, Divan, Tanzimat, Servetifünun, Fecriati ve Milli Edebiyat dönemleri de sorularak lise müfredatının tamamı yoklanmıştır. Ayrıca Batı Edebiyatı Akımlarıyla ve Söz Sanatlarıyla ilgili sorulara yer verilmiştir. Özellikle Edebiyat sorularında öğrencilerin hem bilgisini hem de yorum güçlerini ön plana çıkartan sorulara yer verilmesi, sınavın kalitesini yükseltmiştir. Öğrencilerimizden aldığımız duyumlar, sınavın bizim sınavlarımıza çok benzer nitelikte olduğu yönündedir.” dedi.

Uğur Hazırlık Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler; “Bugün yapılan ve uzun bir maratonun son dilimi olan Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavı ile bu yıl ki üniversite sınavları sonlanmış oldu. Coğrafya sınavı ile ilgili öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimler genel anlamda olumludur. Sınavın zorluk düzeyi orta seviyededir. Ağırlıklı olarak coğrafyanın dağılış ilkesi kapsamında çok sayıda haritalı soruya yer verilmiştir. Hem Türkiye hem de dünya haritası üzerinde müfredat kapsamında birçok coğrafi bilgi sorgulanmıştır. Bu duruma bakarak, lise eğitimi devam eden öğrencilerimizin genel harita okuma becerileri konusunda daha duyarlı davranmalarını tavsiye ederim.  Soruların konu kapsamı, edindiğimiz bilgilere göre ağırlıklı olarak 11 ve 10. sınıf müfredatı kapsamında oluşturulmuştur. 9. sınıf ve 12. sınıf kazanımları daha az sorgulanmıştır. Küresel ortam, çevre ve toplum iklim ile ekonomik coğrafya ağırlıklı konular olmuştur.” dedi.

Uğur Hazırlık ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir; “Bugün yapılan ve en yüksek katılımlı sınav olan Edebiyat Coğrafya Sınavının tamamlanması ile LYS maratonu sona ermiş oldu. Tüm öğrencilerimize geçmiş olsun. Edebiyat testinin, hem soru sayısının fazla olması, hem de bilgi gerektiren ve dikkatli okuma becerisi isteyen sorular olması nedeniyle iyi bir hazırlık yapmış öğrencileri ayırt edici bir sınav olduğu görülmektedir. Okuma alışkanlığı olan bu nedenle hızlı okuyan öğrencilerin avantajlı oldukları anlaşılmaktadır. Coğrafya soruları ise beşeri ve ekonomik coğrafya ağırlıklı olup Okuduğunu anlama, yorumlama ve bilgiyle birleştirme gerektirmektedir. Coğrafya bilgilerini güncel olaylarla birleştirebilenlerin daha rahat yanıtlayabildiği coğrafya soruları, dünya gündemini takip eden, güncel olaylardan haberdar olan, gençler tarafından daha rahat çözülebilmektedir. Ayrıca hem Türkiye hem dünya haritalarını tanıyan, haritalardan yararlanma becerisine sahip ve bir okalar önemli çevre bilincine, duyarlılığına sahip gençlerimiz coğrafya sorularında avantajlı olmuşlardır.

Emek veren öğrencilerin emeklerinin karşılığını alarak hayallerindeki üniversitelere yerleşmeleri dileğiyle iyi tatiller dilerim.” dedi.

Uğur Hazırlık Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil; “Bugün yapılan Edebiyat-Coğrafya 1 testi de göstermektedir ki LYS sınavlarında başarılı olmak için düzenli ve verimli çalışmak gerekmektedir. Çünkü LYS testleri sadece yorum ya da bilgi değil bilgiyi yorumlama, test tekniğini kullanabilme, zaman yönetimini doğru yapabilme becerilerini de sorgulamaktadır. Her yıl sınava giren öğrenci sayısının arttığını düşündüğümüzde sıralama sınavı olan bu testlerin zorluk derecesinin de artması doğaldır. 2014 LYS oturumları dikkate alındığında, ana derslerin (MF puan türü için Matematik, TM puan türü için Matematik ve Edebiyat, TS puan türü için ise Edebiyat) sorularının, adayları zorlayıcı olduğu ve bu sayede de sıralamalarının belli aralıklara yığılmasının engellenmek istendiği görülmüştür. Yükseköğretim programları kontenjan sayılarının liseden mezun olan ve sınava giren öğrenci sayısını karşılamasına rağmen öğrencilerin LYS maratonuna önem verme nedeni herhangi bir bölüme değil istedikleri bölüme yerleşmek ihtiyacıdır. Tercih döneminde tüm bu unsurlara dikkat edilmesi ve adayların tercih listelerini, yerleşmeyi istedikleri bölümleri ön planda tutarak bir uzman gözetiminde hazırlamalarını tavsiye ederiz. Sınavın açıklanmasının beklendiği bu günlerde öğrenciler, bölüm araştırmalarını yapmalı ve tercih dönemine hazırlanmalıdır.” dedi.





 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)