adscode
adscode

Eğitim masrafları için elektriği dahi kapatıyoruz

Ipsos’un son araştırmasına göre Türkiye’de velilerin yüzde 70’i bu yıl eğitim masraflarını karşılamakta ‘çok zorlandı’. Eğitim masraflarının zorlamadığı kesim ise sadece yüzde 6 oldu.

Eğitim masrafları için elektriği dahi kapatıyoruz
Eğitim

Ekonomik kriz en ağır şekilde çok çocuklu aileleri vuruyor, çocuklarının son bir yılda yüzde 100'ü aşan eğitim masraflarını karşılamakta zorlanan anne babalar mümkün olan her tasarrufu yaparak bütçesini denkleştirmeye çalışıyor. Ipsos'un son araştırmasına göre Türkiye'de velilerin yüzde 70'i bu yıl eğitim masraflarını karşılamakta ‘çok zorlandı'. Yüzde 24'ü ise ‘zorlandığını belirtti. Çocuğunun eğitim masraflarının zorlamadığı kesim ise sadece yüzde 6 oldu.

GIDAMIZDAN KISIYORUZ

Çocuğunu okutabilmek için yaptığı fedakarlıklar her geçen gün artan veliler, her şeylerinden kısıyor. Araştırmaya göre velilerin yüzde 23 gibi önemli bir bölümü artan eğitim masraflarını karşılamak için elektrik ve doğalgaz harcamalarını dahi kıstığını söyledi. Yine 4 veliden biri ulaşım masraflarını kıstı, yani örneğin işe giderken otobüse binerken yürümeye başladı. Bu eğitim yılında çocuğunun okul masraflarını karşılamak için mutfak harcamasını kısanlar yüzde 43 gibi çok önemli bir bölüm oldu.

Hem siparişi hem de dışarıda yemeyi kestik

Dışarıda yeme içme velilerin ilk vazgeçtiği şey oldu. Ailelerin yüzde 64'ü bu eğitim yılında çocuklarının eğitim masraflarını karşılayabilmek için dışarıda daha az yiyip içtiğini söyledi. Dışarıdan yemek siparişi de yüzde 53 ile ailelerin ilk tasarruf kalemleri arasında yer aldı.

SÖZCÜ / ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)