adscode
adscode

Eğitim şart!

TUBİM’in tespit ettiği son veri, uyuşturucu tedavisi gören kişilerin eğitimine yönelik oldu. Buna göre bu kişilerin yüzde 64.81’inin ilköğretim mezunu olduğu kaydedildi...

Eğitim şart!
Eğitim
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Örgütü’nün (UNODC) son raporuna göre, dünya genelinde 250 milyona ulaşan uyuşturucu kullanıcısı sayısı Türkiye’de de resmi rakamlara göre son 3 yılda yüzde 20 artarak 1.5 milyona dayandı. 
Bağımlı sayısının 160 bine ulaştığı ve son 10 yılda bin 61 bağımlının hayatını kaybettiği Türkiye’de yapılan araştırmaların ortaya koyduğu gerçek ise bağımlıların tedavisine devletin yetemediği gerçeği...  
Türkiye’de toplam yatak kapasitesi 544 olan ve 13 ilde devlet ve üniversite hastanelerine bağlı olarak faaliyet gösteren 22 AMATEM’den sadece 4’ü yatarak tedavi gören çocuk hastaları kabul ediyor. Tedavi merkezi sayısının yetersiz olması ve merkezlerin belli bölgelerde yığılması tedaviye ulaşmada ve tedavinin devam ettirilmesinde sıkıntıların yaşanmasına neden olurken, özel hastanelerin ancak 4 servisle destek verdiği mücadelede, geçtiğimiz yıl tedavi için başvuranların sayısı 155 bin 99’u ayakta, 5 bin 214’ü yatarak olmak üzere 160 bin 313’e ulaştı.  
13-65 yaş arasında 
Uyuşturucu bağımlısı olarak tedavi gören en küçük hasta yaşını 13, en büyük hasta yaşını 65 olarak tespit eden Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı’na bağlı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) tespit ettiği son veri ise tedavi gören kişilerin eğitimine yönelik veriler oldu. Bu kişilerin yüzde 64.81’inin ilköğretim mezunu, yüzde 49.31’inin işsiz, yüzde 31.93’ünün düzenli bir işi bulunmayan, yüzde 2.26’sının ise öğrenci olduğu tespit edildi. Tedaviye muhtaç olan bağımlıların, büyük bir bölümünün ikinci, üçüncü tedavilerini denedikleri de belirlendi. 
Düşüş yaşanmadı
Haziran 2014’te çıkarılan yeni uyuşturucuyla mücadele kanununda torbacı olarak adlandırılan uyuşturucu satıcılarına yönelik olarak cezalar iki kat artırıldı. Kullanıcılara yönelik ise para cezalarının yanı sıra üç kez yakalanma halinde tedaviye mecbur kılınma gibi yaptırımlar getirildi. Ancak buna rağmen kullanıcı sayısında bir düşüş yaşanmadı. 

Yakalamada %40 artış var

İstatistiki verilere göre uyuşturucu ve satıcılarına yönelik operasyon ve yakalanan şüpheli sayısında artış var. İstanbul’da 2016’da uyuşturucu satıcılarına yönelik olarak 686 operasyon yapıldı, 1301’i torbacı, 1439’u kullanıcı olmak üzere 2 bin 740 şüpheli yakalandı, 6 ton 382 kilo uyuşturucu ile 1 milyon 178 bin 805 adet hap ile ele geçirildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görevli üst düzey bir yetkili, önceki yıla oranla ilk 6 ayda yüzde 40 başarı sağlandığını belirtti.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)