adscode
adscode

Eğitim Sen: "MEB'in köy okulları adımı samimi değil"

Eğitim Sen: "Yıllardır kapalı kalan ve büyük bölümü çürüyen, harabeye dönüşen köy okullarının 2022-2023 eğitim-öğretim yılına hazır hale getirilmesi için acil bir planlama yapılmalı, bütçeden yeteri kadar kaynak ayrılmalıdır.

Eğitim Sen: "MEB'in köy okulları adımı samimi değil"
Sendikalar
Güncelleme : 25-May-22 16:38

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte yapılan değişiklikler, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde öğrenci sayısına bakılmaksızın ilkokul ve 5 çocuk olması durumunda ana sınıfı açılacak Okul pansiyonlarının açılışında aranan öğrenci kapasitesi şartı ise 100'den 50'ye düşürüldü.

Yapılan düzlenmeyle özel eğitim ana sınıfı, ana sınıfı ve uygulama sınıfları dersliklerinin binanın giriş katında güneş alan bölümde bulunması şartının sağlanamadığı durumlarda, havalandırmanın sağlandığı diğer katlarda da ana sınıfı ve uygulama sınıfı açılabilecek.

Eğitimde 4+4+4 sistemine geçilmesinin ardından yeterli öğrenci olmaması gerekçe gösterilerek kapatılan çok sayıda köy okulu çürümeye terk edildiğine ve köylerde yaşayan çocuklar birçok yönü ile sorunlu olan taşımalı eğitime mecbur bırakıldığına dikkat çeken Eğitim Sen, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Köy okullarının yeniden açılabilmesi ve öğrencilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için yönetmelik değişikliği tek başına yeterli değildir. Her şeyden önce yıllardır kapalı kalan ve büyük bölümü çürüyen, harabeye dönüşen köy okullarının 2022-2023 eğitim-öğretim yılına hazır hale getirilmesi için acil bir planlama yapılmalı, bütçeden yeteri kadar kaynak ayrılmalıdır.

İnşaat sektörünün, Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve dövizdeki artışla birlikte sıkıntıya girmesi, yeni okul binası yapımını olumsuz etkilemiştir. MEB, geçtiğimiz beş ay içinde 183 okul yapımını kapsayan toplam 114 ihaleyi maliyet artışlarını gerekçe göstererek iptal etmiş, öğrencileri fiziki alt yapısı yetersiz ve kalabalık sınıflarda öğrenim görmeye mecbur bırakmıştır.  

MEB’in köy okullarının yeniden açılması için gerekli altyapı hazırlıklarını yapması için nasıl bir planlama yaptığı ve ne kadar kaynak ayırdığı konusunda hiçbir somut bilgi bulunmamaktadır. Açılacak köy okullarında öğretmen ve yardımcı personel istihdamı konusunda kadrolu ve güvenceli istihdam politikalarının benimsenmesi önemlidir. Eğitim öğretimin düzenliliği ve sürekliliği açısından köy okulları başta olmak üzere, bütün eğitim kurumlarında geçici ya da güvencesiz istihdamdan kesinlikle uzak durulmalıdır.

Köy okullarının yeniden açılması gibi, uzun süredir talep ettiğimiz böylesine önemli bir adımın sadece yönetmelik değişikliği olarak kalmaması, köy okullarının yeniden faaliyete geçmesi için atılacak bütün adımları doğru bulduğumuzu belirtmek isteriz. Eğitim Sen olarak köy okullarının yeniden açılması sürecinin takipçisi olacağımızın ve MEB’in bu konuda atacağı her adımı kamuoyu ile paylaşacağımızın bilinmesini istiyoruz."

İLGİLİ HABER

KÖYLERDE ZİL SESİ YENİDEN ÇALACAK


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)