Peki, bu değişim nasıl olmalı? İşte asıl sorun bu!..
Cumhuriyet tarihi boyunca eğitimde çok önemli mesafeler kaydettik. Altyapı sorunumuz büyük ölçüde çözüldü. Eminiz ki daha da iyi olacaktır.
Peki, sıkıntı nerede?
Çok sık bakan değiştiriyoruz, çok hızlı karar alıp, pilot uygulama yapmadan, sonuçlarını görmeden, eskileri çöpe atıp yeni projeler getiriyoruz.
Bu, dün de böyleydi, bugün de böyle. Görünen o ki yarın da değişen bir şey olmayacak.
Bırakın farklı iktidarları, aynı iktidarın farklı bakanları da her şeye sil baştan başlıyor. Devamlılık yok gibi.
Eğitim tarihimizin en büyük reformu olarak lanse edilen, çok köklü, çok pahalı projeler çöpe atılırken, o projeleri hayata geçiren siyasilerin sessizliği anlaşılır gibi değil.Eğitimde yine çok önemli değişiklikler söz konusuymuş. Gazetelere yansıyan haberlere göre, ders sayısı azalacak, sınıfta kalma geri gelecek,
özel okullar daha zor açılır hale gelecekmiş!
Gelin bu değişimi tek tek ele alalım...
Reform atağı!
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, eğitim dünyasında 2019’da başlatılan köklü değişiklikler 2020’de de devam edecekmiş.
En önemli yenilik liselerde olacakmış. Akademik ders yoğunluğu azaltılarak öğrencileri ilgi ve yeteneklerine göre daha sağlıklı kariyer planlarına yönlendiren bir sistem hayata geçirilecekmiş. Yeni model 2020 yılının eylül ayından itibaren 9’uncu sınıftan başlayarak kademeli olarak 12’nci sınıfa kadar uygulanacakmış. 9’uncu sınıfta zorunlu olan 15-16 olan ders sayısı 8’e, 10’uncu sınıfta 15-16 olan ders sayısı 9’a, 11’inci sınıfta 12-15 olan ders sayısı 9’a, 12’nci sınıfta 12-15 olan ders sayısı 7’ye düşürülecekmiş.