adscode
adscode

Eğitim sistemimiz 134 ülke arasında 104’üncü oldu

Dünya Ekonomik Forumu’nun dünyanın en nitelikli eğitim sistemleri sıralamasında Türkiye 134 ülke arasında 104’üncü oldu.

Eğitim sistemimiz 134 ülke arasında 104’üncü oldu
Eğitim
Dünya Ekonomik Forumu’nun ülke ekonomilerini incelediği ‘Dünya Rekabet Edebilirlik 2016-2017’ raporunda birçok sektörle ilgili önemli veriler paylaşılıyor. Raporda rekabet gücü yüksek olan ekonomiler; eğitim, sağlık, özel sektör, güvenlik gibi 12 alanda değerlendiriliyor. Ülkelerin eğitim sistemlerinin niteliğinin ele alındığı sıralamada, Türkiye 138 ülke arasında 104’üncü olurken, ilk 10’da başta Singapur olmak üzere, Katar ve Finlandiya gibi ülkeler yer aldı.

Sıralamada ülkeler, eğitim sistemlerinin rekabetçi ekonomik ihtiyaçlara ne oranda cevap verdiklerine göre değerlendirildi. Ülkelere verilen en yüksek puan 7, en düşük puan ise 1 oldu. Singapur 6.1 puanla dünyanın en nitelikli eğitim sistemine sahip ülkesi konumuna yerleşirken, onu İsviçre 6.1 ve Katar 5.8 puanla takip etti. Listenin son sırasında ise 2 puanla Yemen yer aldı. Sıralamada son üç yıldaki gelişme trendleri de göz önünde bulunduruldu. Bu yüzden Singapur, aynı puan aldığı İsviçre’nin önüne geçmiş oldu.

İlk 10’da dört Asya ve altı Avrupa ülkesi temsil edildi. Arap coğrafyasında Katar 3 ve Birleşik Arap Emirlikleri 7’ncilikle dikkat çekti. 10’uncu sıraya ise Asya’nın finans merkezlerinden Hong Kong yerleşti. PISA’da 15 yaş düzeyindeki öğrencilerinin performansıyla dikkat çeken Finlandiya da sıralamada 4’üncülükle İsviçre’den sonra Avrupa’nın en iyi derecesini yaptı.



TÜRKİYE 104’ÜNCÜ
Türkiye ise çoğu gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkenin ardından 3.6 puanla 104’üncü sırada. OECD’nin üç yılda bir yayınladığı PISA gibi değerlendirmelerde Türkiye ile genellikle yakın sıralarda yer alan Rusya ve Polonya gibi ülkeler ilk 100’e girerken, Türkiye sıralamada birçok gelişmemiş Afrika ülkesinin de gerisine düştü. Madagaskar 101 ve Etiyopya ise 103’üncü sırada Türkiye’nin önüne geçmeyi başardı.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)