adscode
adscode

Eğitim sistemimiz niye bu durumda, nasıl düzelir?

Sağlıkta temel bir kural var: Doğru teşhis yapmadan, doğru tedavi mümkün değilAynı durum eğitim, terör, ekonomi, politika için de söz konusu.

Eğitim sistemimiz niye bu durumda, nasıl düzelir?
Milliyet Diyalog
Sorunlarımızı doğru tespit edemediğimiz sürece, doğru çözümler bulmamız ve hayata geçirmemiz çok zor!..


Diğer alanları işin uzmanlarına bırakıp, eğitime odaklanalım ve niye bu haldeyiz, daha iyi bir eğitim sistemine nasıl kavuşuruz sorularına cevap arayalım.
Gelin önce bu konuda, önemli tespitlerde bulunan iki okurumuza kulak verelim:
Esnek müfredat!
30 yılın 28’inde okul yöneticisiyim.
Erasmus+ ve AB projeleriyle Avrupa’nın birçok yerini görüp, değerlendirme, karşılaştırma fırsatımız oldu.
Eğitimde yol alabilmemiz için;
1- Öğretmenler sözleşmeli olmalı. Çünkü bugünkü sistemde, çalışanla çalışmayan ayırt edilemiyor. Bu çalışma sistemi verimli değil. Öğretmenlerin tam gün okulda olacağı, çalışmayanın yerine yenilerinin alınacağı yeni bir sistem olmalı. İş garantisi, evrensel ölçütlerde performansla devamlılık sağlayabilmeli...
2- Ölçme sistemi yenilenmeli. 1 doğru 3 yanlışla eğitim olmaz. Düşünmeyi geliştirecek, hayata hazırlayacak yeni bir ölçme sistemi olmalı. Şu an ortaokullarda TEOG baskısıyla test ön plana çıkmış, eğitim ise göz ardı edilmektedir. Sanat spor bir tarafa bırakılmaktadır.
3- Esnek müfredat getirilmelidir. Okullar belli oranda kendi derslerini seçebilmelidir. Örneğin Antalya’da turizm, Trabzon’da fındık, çay, balıkçılık; İzmit’te de endüstriyel derslere ağırlık verilebilir.
4- Dil ve spora öncelik verilmeli. Öncelikle Türkçemiz doğru ve güzel öğretilmeli. Dünyayı algılayabilmek ve kendini ifade edebilmek için de yabacı dil eğitimine ağırlık verilmelidir.
5- Kültürümüzü öğretmeliyiz ki kendi kimliğimiz oluşabilsin. İnsani farkındalıkları öğretebilmeliyiz. Bir ayağı kendi medeniyet köklerinde olan, diğer ayağı da dünyayı dolaşan bir gençlik için var gücümüzle sabırla çalışmalıyız.


Yazının devamı için tıklayınız

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)