adscode
adscode

‘Eğitim ve barınma hakkının güvencesi için çalışacağız’

Çalışmaların sadece Aladağ ile sınırlı olmadığını vurgulayan Komisyon Başkanı Sarı, “Çalışmamız Türkiye genelindeki tüm öğrencilerimizin eğitim ve barınma haklarının güvence altına alınması için gereken…

‘Eğitim ve barınma hakkının güvencesi için çalışacağız’
Eğitim
Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016’da 10’u öğrenci, 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangını faciasıyla ilgili TBMM’de kurulan araştırma komisyonu, bugün, “yol haritasını” belirlemek üzere toplanacak. Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı Milliyet’e yaptığı özel açıklamada, şunları kaydetti:


Uzmanlar dinlenecek
“Aladağ’daki yurt yangını tüm Türkiye’yi, bizleri üzüntüye boğdu. Öncelikle biz de elim yangın kazasının bilirkişi raporlarını okuyacağız. Bu, bir bilgi edinme komisyonu. Komisyonun asıl amacı; Aladağ’daki kız öğrenci yurdunda kazaya neyin sebep olduğunun, eksikliklerin neler olduğunun araştırılması. Ancak, komisyonumuz sadece Aladağ ile sınırlı değil. Aladağ üzerinden yaptığımız çalışma, Türkiye genelindeki tüm öğrencilerimizin eğitim ve barınma haklarının güvence altına alınması için gereken tedbirleri de belirlemeye yönelik olacak. Özellikle eğitim kurumlarımızda, yurtlarımızda bu tür facialar için nasıl önlemler almalıyız ve binaların sahip olması elzem olan teknik özellikler neler olmalı... Tüm bu konular detayları ile raporumuzda yer alacak. Aslında yangın için alınması ve uyulması gereken tedbirler çok net. ‘Yapılması gereken var mıdır, bugüne kadar neler yapılmış, mevzuatlar ne getiriyor, denetim nasıl, özellikle tatbikat aşaması nasıl oluyor?’ Bütün bunların değerlendirilmesi ve ardından araştırma raporu şeklinde toparlanması... Aladağ’da inceleme yapan ekiplerden, bürokratlardan tutun da eğitim ve barınma konusunda çalışma yapmış akademisyenlere kadar alanında uzmanları davet edip bilgi alacağız. Sonuçta çıkacak olan rapordan ilgili kurum ve kuruluşların faydalanması bizim için önemli olacak. Kendileri için rehber teşkil edecek sonuç çıkarsa bu rapordan faydalanmaları bizi mutlu eder.”
Türkiye’deki tüm yurtları ilgilendiren bir çalışma yapılacağını kaydeden Sarı şöyle devam etti: 

‘Tatbikat eksikliği var’
“Özel yurtlar her zaman olacaktır. Bizim öncelikle mevzuatlarımızı tekrar elden geçirmemiz gerekiyor. Burada tatbikat çok önemli. Açıkçası toplum olarak deprem haricinde başka bir afete çok hazırlıklı değiliz. Bilirkişi raporunu daha detaylı inceleyip ele alacağız ama çocuklarımızın o panik ve yangın anında kapıya ulaşamadıkları da aşikâr. Bu da neyi gösteriyor? Bir eksikliği gösteriyor. Japonya’da çok yoğun deprem tatbikatı yapılıyor. Bizde de deprem çok büyük bir tehdit. Deprem veya yangın olsun, muhakkak düzenli olarak tatbikat yapmamız lazım. Bunları araştıracağız.”

Aladağ soruşturmasının genişletilmesi istendi

Adana’nın Aladağ ilçesinde geçen 29 Kasım’da 11’i öğrenci 12 kişinin yaşamını yitirdiği kız yurdu yangını faciasının ardından Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, savcıdan ‘soruşturmanın genişletilmesi’ isteğinde bulundu.
Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’nda görevli avukatlar Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak yurdun açılışına izin verenlerin de tahkikat altına alınmasını istedi. Komisyon, dilekçesinde yurdun tüm eksikliklerine rağmen 2010 yılında yurt açılış izni veren devlet personeli, 4 müfettiş tarafından hazırlanan raporda gerek yangın gerekse deprem dayanıklılığına ilişkin belgelerin eksikliğini rapor edip Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirmesine rağmen işlem yapmayan yetkililer hakkında da tahkikat yapılarak dosyaya dahil edilmelerini talep etti.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)