adscode
adscode

Eğitimde kim kimdir?- Rona Yırcalı

TEV Başkanı Rona Yırcalı kimdir?

Eğitimde kim kimdir?- Rona Yırcalı
Eğitim

Rona Yırcalı, 15 Kasım 1944 yılında İstanbul'da doğdu.

Eğitimi

İstanbul'da Şişli Terakki Lisesi'nde ilkokula başladı. Balıkesir Gazi İlkokulu'nda 4 ve 5. sınıfın ilk yarısını bitirdi.  Babasının milletvekili olması ile 1956'da Ankara'da Ayşe Abla İlkokulu'ndan mezun oldu. 1957 yılında Robert College'de eğitimine başladı. 1964 yılında Robert College'deki eğitimini tamamladı ve 1969 yılında ABD'de University of Miami'de yüksek öğrenimini tamamladı. Mezuniyetinin ardından Cenevre'ye lisan eğitimi için gitti ve 1970 yılında Türkiye'ye
döndü.
 

İş Hayatı

1972’den itibaren tam mesai ile aile şirketlerinde çalışmaya başladı. 1976 yılında Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın şubesi olarak faaliyet gösteren Balıkesir Sanayi Odası'na başkan seçildi. 1977-1978 yıllarında Balıkesir Sanayi Odasında meclis ve yönetim kurulu üyelikleri görevine seçildi. 1980li yıllarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) Yönetim Kurulu Sayman üyeliği, sonrasında Başkanvekilliği görevlerinde bulundu. Aynı dönemde TOBB bünyesinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nu (DEİK) oluşturdu. 1981 yılında Balıkesir Sanayi Odası EBSO'dan ayrıldı ve kendi başkanlığında yoluna devam etti.
 

7 Aralık 1985 tarihinde Başbakan Yardımcısı Sn. Kaya Erdem’in katılımıyla temeli atılan Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi, 17 Ağustos 1987 tarihinde Başbakan Sn. Turgut Özal'ın iştirak ettiği bir törenle eğitim hayatına başladı. 
1991-1992 yıllarında TOBB Yönetim Kurulu Başkanı görevinde bulundu. Yine bu dönemde DEİK'de başkan seçildi. 1992 yılında Yapı ve Kredi Bankası Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
 

2004 yılında Yapı ve Kredi Bankası yönetim kuruluğu başkanlığından ayrıldı.
2007 yılında Türk Eğitim Vakfı (TEV) Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. 2016 yılında ise Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.
Aralık 2008'de A. Rona Yırcalı iki seneliğine DEİK İcra Kurulu Başkanlığı'na seçildi.      
2012 yılında BALYEM A.Ş. ve YERSA A.Ş. Yönetim Kurulları Başkanlığı görevlerini Sırrı ve Sinan'a devreder ve bu kuruluşların Onursal Başkanı oldu.
 

Halen; Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı, Dünya Odaları Federasyonu Başkanlığı, Milletlerarası Ticaret OdasıYönetim Kurulu Üyeliği, Milletlerarası Ticaret Odası Türk Milli Komite Başkanlığı, Türk Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı ve TEV Mütevelli Heyeti Üyeliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu İcra Kurulu Başkanlığı ve (DEİK) Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Erozyonla Mücadele ve Mütevelli Heyeti Üyeliği ve Ağaçlandırma Vakfı (TEMA) Denetçiliği, Türkiye Sanayici İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkanlığı, Ege Sanayici İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyeliği, Türk-Amerikan İş Konseyi Üyeliği, Türkiye Odalar Birliği Sanayi Konseyi Üyeliği yapmaktadır.
 

Ödüller
Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Grand Hotel’de düzenlenen 5. Dünya Sürdürülebilir Enerji Formu toplantısında WSEA - “Sürdürülebilir Girişimcilik” ödülü, yurtdışındaki girişimcilere verdiği destekten ötürü Rona Yırcalı’ya verildi.

Türkiye'nin yaşlılık konusunda ortak sesi olmak amacıyla kurulan kısa adı TÜRYAK olan "Türkiye Yaşlılık Platformu ve Yaşlılık Konseyi Derneği" tarafından verilen "2010 Yılı Örnek Kıdemli Vatandaş Ödülleri" kapsamında A. Rona Yırcalı, "Örnek Kıdemli Vatandaş" ödülünü Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar'ın elinden aldı. 

Rona Yırcalı 2012 yılında Paris'te dünyada ilk kez verilen Barış Ödül Madalyası'na layık görüldü. Dünya Odalar Federasyonu ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu Üyesi olarak yaptığı çalışmalar takdir edildi.
 

Özel hayatı: Evli ve 1975 doğumlu Sırrı ile 1981 doğumlu Sinan isimlerinde iki çocuğu var.

Onu anlatan kelimeler: Türk sanayici, Türk Eğitim Vakfı Başkanı, Balıkesirli

Hakkında Çıkan Haberler 

 http://www.fortuneturkey.com/omer-koc-tev-baskanligini-rona-yircaliya-devretti-30515

http://www.milliyet.com.tr/yircali-best-in-yeni-yatirimini-anlatti-balikesir-yerelhaber-647951/

http://www.haberler.com/turkiye-ve-lubnan-isbirligine-oncelik-veriyor-8901325-haberi/


07.11.2016


Alpaslan Durmuş kimdir?

Enver Yücel kimdir?

Faha Metin Akıngüç kimdir?

Selçuk Pehlivanoğlu kimdir?

Kemal Gözükara kimdir?

İsmet Yılmaz kimdir?


Biyografilere eklemek istediğiniz bilgileri bizimle paylaşabilirsiniz...​
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)