adscode
adscode

Eğitime doktor tavsiyesi

Okulların açılmasını istemeyen yok gibi ama tedirginlik hâlâ var. Çözüm ortak akıldan geçiyor ve bunu başarmak zorundayız.

Eğitime doktor tavsiyesi
Milliyet Diyalog

Sağlık Bakanı Koca, “Okulların son kapanan ve ilk açılan yerler olması” gerektiğini söylüyor. Ankara Tabip Odası da “Yüz yüze ve tam zamanlı eğitim, her yaştan öğrenci için esastır ve bu eğitimin devam etmesi için tüm olanaklar seferber edilmelidir” diyor.

MEB’in görüşü de bu yönde. Okulların tam gün ve her gün açık kalabilmesi için hazırlıkların yapıldığı ve gerçekleşeceği ifade ediliyor.


Aşılama ve yerli aşılara yönelik çalışmalar da kesintisiz bir şekilde devam ediyor.

Peki, bütün bu söylemler ve gelişmeler, okulların açılması ve açık kalması için yeterli mi?

Pandemi koşulları alarm verdiğinde; öğrenci, öğretmen, veli ve toplum sağlığı için en ufak bir risk söz konusu olduğunda “son çare” olarak okulları da kapatma yoluna elbette gidilecektir.

Ankara Tabip Odası’nın dikkat çektiği konular ise çok farklı.

Daha çok da yapılanlardan çok yapılmayanlara yönelik.

Felaketler ancak akıl, bilim, birikim ve alınan dersler çerçevesinde önlenebilir. Duygusallık ya da körü körüne yandaşlık veya karşıtlık, mücadeleye zarar verir.

Ortak dileğimiz, bu beladan bir an önce kurtulmaksa, ortak akıl çerçevesinde el birliğiyle hareket etmemiz gerekir.

Dijital bağımlılık

İşte Ankara Tabip Odası’nın açıklamasından bazı satır başları:

Pandemi süreci boyunca yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki; okulların, özellikle de ilkokulların, kapalı olması salgının yayılmasında, bulaş zincirinin kırılmasında etkili bir yöntem olmadığı gibi çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Bu tutum telafisi mümkün olmayacak sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Bu durum hem öğrenci hem de velilerin kaygılarının artmasına neden olurken, çocukluk çağı depresyonlarında da bariz artış görülmüştür. Hem çocuk ve gençlerin hem de ebeveynlerin psikolog ve psikiyatristlere başvurularında ciddi artış gözlenmiştir.

Fiziksel gelişimleri de etkilenen çocuklarda, hareketsizliğe bağlı kas ve kemik ağrıları gelişmektedir. Bu durumun yol açtığı metabolik hastalıklar her geçen gün daha fazla çocuk ve genci etkilemekte ve ileriye yönelik ciddi sağlık sorunlarına zemin oluşturmaktadır.

Özellikle kız çocuklarının okullaşması ciddi bir seviyede azalmakta ve çocuk yaşta evlilikler çoğalmaktadır.

Uzaktan eğitim, tüm eğitim kazanımlarını karşılayamadığı için, çocuk gelişimi ciddi olarak sekteye uğramıştır. Dijital bağımlılık çocukları sosyal yaşamdan koparmıştır.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)