adscode
adscode

Eğitimin ve eğitimcilerin sorunları neler?

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici dün katıldığı çalıştayda eğitimin ve eğitimcilerin sorunları ile çözüm önerilerini dile getirdi.

Eğitimin ve eğitimcilerin sorunları neler?
Sendikalar
Güncelleme : 14-Jun-19 10:41

 

İşte başlıkları halinde Öğretici'nin açıklamaları:

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLİK

Günümüzde 80 binin üzerinde sözleşmeli öğretmen istihdam edilmekte ve binlercesi eşinden, çocuğundan ayrı olarak çalışmaktadır. 2023 Eğitim Vizyonunda 4+2 olan sürenin 3+1’e düşürüleceği açıklansa da bununla ilgili bir yasal düzenleme hala yapılmamıştır. Buradan tekrar ifade etmek isterim ki öğretmenin ücretlisi, geçicisi, sözleşmelisi olmaz, öğretmen sadece ve sadece kadrolu olur. Çalışma güçlüğü çekilen bölgelerde öğretmen tutmanın yolu sözleşmeli öğretmenlik değil, içerisinde teşviği de içeren adil ve öngörülebilir bir yer değiştirme sistemidir. Anadolu Eğitim Sendikası olarak eleştirdiğimiz noktalara çözüm önerisi sunabilmeyi önemsediğimizi ve detaylı olarak çalıştığımız adil ve öngörülebilir yer değiştirme taslağını bakanlığımız ile paylaştığımızı da belirtmek isterim. Sözleşmeli öğretmenlerimiz en kısa sürede kadroya kavuşmalı ve yasal mevzuat düzenlenene kadar aile birlikleri sağlanmalıdır.

YÖNETİCİ ATAMALARI

İyi bir eğitim ancak ehliyet ve liyakat sahibi yöneticilerin önderliğinde mümkündür. Günümüze baktığımızda okul yöneticilerin seçiminin ehliyet ve liyakatten uzak olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığı Ocak ayında yaptığı değişiklik ile yöneticiliğe ilk defa görevlendirilecekler için yazılı sınav yapılacağını ve bunun oranının %80, mülakat oranının ise %20 olarak uygulanacağını açıkladı. Bu sene ilk defa ÖSYM tarafından EKYS yapıldı ve önümüzdeki dönemde barajı geçenler mülakata alınacaklardır. Sayın bakan her ne kadar mülakatlarda yazılı sınav puanının aynısı verilecek dese de özellikle mülakatta 60 puan barajının olması, mülakata girecek adayların için büyük bir soru işareti olarak beklemektedir.

Derdimiz okul yöneticilerinin şu veya bu sendika üyesi olması değil, gerçekten ehliyet ve liyakat sahibi yöneticilerin bu koltuklarda oturmasıdır. Bu nedenledir ki yönetici atamalarında mülakat tamamen kaldırılmalı ve yazılı sınavı geçenler kısa bir yönetici eğitimine alınarak göreve başlamalıdır. Çoğunluğunun ehliyet ve liyakat ile bu göreve gelmediğini bildiğimiz mevcut okul yöneticileri de buna dahil edilmelidir.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU

Bireyden topluma her alanda gelişme ancak nitelikli, liyakatli öğretmenler eliyle olur. Öğretmenlik bu öznel görev nedeniyle diğer mesleklerden ayrı konumlandırılmalıdır. Bu nedenlerle Öğretmenliği diğer memurluklardan ayırmak, öğretmenlere akademik, bilimsel özgürlük sağlamak, görevin önemini vurgulamak, öğretmenlerin hakça bir statüden yararlanmasını ve öğretmene şiddetin bu denli arttığı bir dönemde hak ettiği kamusal saygınlığı kazanmasını sağlamak amacı ile Öğretmenlik Meslek Kanununa ihtiyaç bulunmaktadır

2023 Eğitim vizyonunda müjdesi verilen ve sayın bakanımızın açıklamasına göre aylardır Hazine ve Maliye Bakanlığında bekleyen Meslek kanunu tasarısı bizler için çok önemlidir. Milli Eğitim Bakanlığından beklentimiz meslek kanununun tüm paydaşların görüşlerinin alınarak hazırlanmasıdır. Meslek kanunu için kırmızıçizgimiz 657 sayılı devlet memurları kanunundaki haklarımızın korunarak geliştirilmesidir.

ÖĞRETMEN ATAMALARI MÜLAKAT

Mülakat başlı başına büyük bir sorundur. Öğretmen atamalarında yaşanan mülakat mağduriyetleri bilinmektedir. Üniversiteyi başarı ile bitirmiş, KPSS’ den geçerli notu almış öğretmen adaylarının mülakatta elenmeleri vicdanları yaralamaktadır. MEB’den beklentimiz öğretmen atamaları ve görevde yükselmeler başta olmak üzere tüm alanlarda mülakatın kaldırılmasıdır.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)