adscode
adscode

EINSTEIN: “ARILAR YOK OLURSA DÜNYA YOK OLUR”

Ankara Üniversitesi, arıları tehdit eden hastalıklarla mücadele için kolları sıvadı. Türkiye’de ilk kez bir arı laboratuarı kuruldu.

EINSTEIN: “ARILAR YOK OLURSA DÜNYA YOK OLUR”
Üniversite
Ünlü bilim insanı Albert Einstein, “Ya arılar olmasaydı? Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır” sözünü yıllar önce öne sürmüştü. Güncelliğini koruyan bu söz net bir şekilde arıların yok olması durumunda Dünyanın da yok olacağı anlamına geliyordu. Ankara Üniversitesi bilim insanları, tüm canlıların yanı sıra özel bir yere sahip olan arıları mevcut ve olası hastalıklardan korumak için harekete geçti. Arı popülâsyonunda önemli bir noktada olan Türkiye’de ilk arı laboratuarı Ankara Üniversitesi’nde kuruldu.

VET-ARI LABORATUVARI

Laboratuar “Vet-Arı” adıyla Veteriner Fakültesi içerisinde, “Bal arısı bağırsak mikrobiyotasının probiyotik olarak geliştirilmesi ve nosema spp enfeksiyonu sağaltımında alternatif bir uygulama olarak değerlendirilmesi” açılımlı proje kapsamında oluşturuldu. Laboratuar hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ender Yarsan, “Türkiye Dünyada arı varlığı ve kovan açısından 3-4 sıralarında yer alıyor. Türkiye’de arıcılık hem sosyal hem ekonomik hem de sağlık açısından çok önemli. Bu durum karşısında arıları tehdit eden hastalıklarla mücadele için laboratuarımızı kurduk” dedi. 

SADECE BAL YAPMIYORLAR

Yarsan, arıların sadece bal yapmadığını, taşıdıkları polenlerle 130 bin farklı bitki türünün üremesini sağladığını belirterek, “Ancak arıları tehdit eden ciddi hastalıklar var. Türkiye olarak bunların önüne geçmek için adım atmış olduk” ifadesini kullandı. Yarsan, “Türkiye’de arı popülasyonunun devamlılığı için önemli çalışmalar yapacağız. Örnek olarak arıların bağırsaklarından elde edilen yararlı mikroorganizmalarla probiyotik üretimi için çalışmalara başladık” diye konuştu.

KİMYASALA KARŞI

Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ise arı ürünlerine karşı toplumda hep ‘Doğal mı?’ sorusunun akla geldiğine işaret ederek, kimyasallara ve sahte ürünlere karşı alternatif yöntemler ve farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi. Erkan İbiş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) destekli söz konusu proje ile laboratuarda 5 ayrı arı ırkından elde edilen verilerle birçok arı hastalığının tedavi edilebileceğinin altını çizdi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)