adscode
adscode

Ekmek yerine havuç ye!

Söyledikleri gündem yaratan, açıklamaları tıp dünyasını karıştıran ünlü kardiyolog PROF. DR. CANAN KARATAY soruları yanıtladı

Ekmek yerine havuç ye!
Sağlık
HANGİ BESİNLERİ TÜKETMEYECEĞİZ?
Şeker hiç yemeyeceğiz. Ekmek de... Çünkü bunlar vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler değil. Tıpkı sigara gibi bağımlılık yapıyorlar. Artık bütün dünyada gösterildi ki bütün hastalıkların temelinde bu yanlış beslenme yatıyor. Bu yiyecekler kronik enflamasyon yaratarak kiminde tiroidi bozuyor, kiminde beyni...

AZ MİKTARDA DA MI YEMEMELİYİZ?
Sağlık durumunuza bağlı. Eğer vücudunuzda bir bozukluk varsa mesela şişmansanız, tip 2 şeker hastasıysanız hiç yemezseniz şeker hastalığınızdan kurtuluyorsunuz. İlaçlarınızı bırakıyorsunuz. Çünkü hastalığın sebebi ilaç eksikliği değil. Sebep vücutta yanlış maddelerin bulunması.
İlaç yalnızca belirtileri bastırıyor, siz 'iyileştim' sanıyorsunuz ama hastalık alttan alta devam ediyor. Hipokrat'tan beri şu biliniyor: Bütün hastalıkların temelinde sağlıksız beslenme, sağlıksız yaşam bulunuyor. Şimdi modern tıp da bunu kabullenmeye başladı.

DİYETİNİZİN FARKI NEDİR?
Benim diyetim bilimsel gerçeklere dayanıyor. Harvard Tıp Fakültesi'nde 'Fizyoloji 101' diye bir ders vardır. Onu anlatıyorum. İnsan vücudunda yüzde 60 su, yüzde 19,9 yağ, ^ her hücremizde yüzde 20 protein vardır. Yani vücudumuzun su, yağ ve proteine ihtiyacı var.
Şekere, çikolataya, ekmeğe yok! Klasik diyetler çok kısıtlayıcı. Kibrit kutusu ölçüsü veriliyor. Yağ önerilmiyor. Ben 'yağ yenmez' dogmasını bozdum. Yağ mutlaka tüketilecek. Her gün 2 yumurta yenecek. Kolestrol yapar diye yıllarca insanlara 'Yumurtadan, kırmızı etten, yağdan uzak durun' dediler. Hastalıklar da giderek arttı.

KOLESTROL DİYE BİR ŞEY YOK DİYORSUNUZ...
Yok tabii. İnsan vücudu kolesterolden yapılır. Beynimizin yüzde 80'i kolesterol... Bütün sinirlerimiz kolesterol... Kırmızı et faydalıdır ama işlenmiş kırmızı et f tehlikelidir. Örneğin salamın içinde nitrat var, monosodyum glutamat var, _ çok zararlı. Fındık fısük çıtır çıtır hem " kan yapar hem ısıtır diyorum... Diğer diyetlerde aman 2-3 taneden fazla ceviz yemeyin çünkü yağlı diyorlar. Halbuki cevizin yağı çok faydalı. Doyuncaya kadar yiyin. Roma İmparatorluğu zamanında sinir hastalanna ceviz yediriyorlarmış... Diğer diyetlerden bir farkım da Türk halkının damak zevkine uygun olması. Malzemeler çarşı pazara gittiğinizde ulaşabileceğiniz gıdalardan oluşuyor.

ESMER UN DA MI TEHLİKELİ?
Evet, hepsi tahıl çünkü. Vücut hepsini şeker olarak görüyor. Çavdardı, yulaftı, tam buğdaydı fark etmez, ağzınıza aldığınız anda şekere dönüşüyor. Hatta bunlar kan şekerini bildiğimiz sofra şekerinden daha fazla yükseltiyor. Ekmek, çikolata, sofra şekeri ve armudu ele alalım... Bunlar içinde en fazla ekmek kan şekerini yükseltiyor. Bu arada pizza hamuru da tehlikeli. Lahmacundaki hamur çok incedir, neredeyse arkası gözükür, bu nedenle vücut tarafından tolere edilebilir. Aynca mayasızdır. Ama pizza hamuru kalındır, bir de mayalanır. Lahmacun çıtır çıtır kınlır. Bir şey çıtır çıtır kınlıyorsa onda glüten çok azdır ama pizza gibi elastikse glüten çoktur. Glüten de vücudumuz için çok zararlıdır.

LAHMACUN SERBEST
Lahmacun ekmek değil. Ekmek, endüstriyel mayayla yapılıyor. Bu da en önemli besin öğelerini yok ediyor. Lahmacunun hamuru mayasız ve çok incedir. Üstünde soğan var, salça var, et var... Yanında da ayran... Bir de içine maydanoz koyar, üzerine limon sıkarsınız. Dört başı mamur, her besin öğesinden bulunan gayet dengeli bir yiyecek. 'Karatay dedi' diye gidip 10 tane yemeyin. 1-2 tane yeterli!

Posta

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)