adscode
adscode

Ergenlik Çağında 7 Tehlikeli Davranış

Lise çağında alkol ve uyuşturucu tüketiminin arttığını biliyoruz, ama tehlikeli davranışları sadece bununla sınırlı kalmıyor. Gelin diğer tehlikeli sayılabilecek diğer davranış biçimlerine göz atalım.

Ergenlik Çağında 7 Tehlikeli Davranış
Sağlık

Lise çağında alkol ve uyuşturucu tüketiminin arttığını biliyoruz, ama tehlikeli davranışları sadece bununla sınırlı kalmıyor. Gelin diğer tehlikeli sayılabilecek diğer davranış biçimlerine göz atalım.


I-dozlama
Bu da ne demek diyeceksiniz. Bu teknoloji çağında çıkmış bir terim bu. Gençlerin kulaklarını takıp, internette MP3’leri dinleyerek kendilerindne geçmeleri. Değişik ritim ve ses effectleriyle tasarlanan bu müzikler, insan beyninde aynı uyuşturucular gibi bağımlılık yapıyor ve kişi sürekli bu ritimleri dinlemek istiyor. Bazı araştırmacılar bunun zararsız olduğunu söylese de, gençlerin o sırada ders çalışmalarnı engellediği düşünülüyor.



Öksürük Şurupları

1990’ların sonlarında moda olan bu şurup, gençler tarafından son yıllarda giderek daha fazla tüketilmeye başlandı. Gençler kodein içeren öksürük şurubunu gazozlu bir içecekle karıştırarak (genelde Sprite kullanılır), rahatlama hissi eşde ediyorlar. Gerginlik, sinirlilik, ve endişeleri hızlıca azalıyor. Eczanelerde satılan öksürük ilaçlarının içerisinde olan dextromethorphan adlı madde bu etkiyi yaratıyor. Öksürük şurubu çok miktarda tüketilirse, halüsinasyonlara sebep oluyor. Diğer yan etkileri, konsantrasyon bozukluğu, sersemlik, fiziksel güçsüzlük, kabızlık, mide bulantısı veya kusama ve solumakta yavaşlık.


Yüksekten atlama

Bu aktivitenin en zaman çıktığını bilmiyoruz ama son senelerde gençler arasında çok popüler. Bu aktiviteyi şöyle tanımlayabiliriz: yüzüstü yatıp, herhangi bir Zemin üzerinde fotoğrafınızı çektirmek ve bunu sosyal medyada paylaşmak. Çok sayıda yaralanma ve bazen de ölüme sebep olan bir aktivite.


Vodkayı Gözle İçmek

Nefeslerinde alkol kokusunu ebeveynlerinin almaması için, birçok çocuk vodka içmeyi tercih ediyor. Ama nasıl içiyorlar? Sıkı durum… gözlerinin üzerine direk olarak vodkayı akıtıyorlar. Yanlış duymadınız!!! Gözde çok fazla kılcal damar olduğu için çok çabuk etki gösteriyor ve nefeste koku da olmuyor böylelikle. Çok ciddi yan etkiler yapabilir: vodkalardaki alkol oranı %40-50 olduğundan, korneayı yakabilir, hatta körlüğe bile sebep olabilir.
 
Banyo Tuzları

Banyo tuzları diye bilinen bu ilaç bazı alkol satan yerlerde de satılıyor. Bu tuzların içerisinde mefedron ve MDPV var ki, bunlar içildiğinde veya damardan verildiğinde, psikoz ve halüsinasyon yaparlar. Tek bir dozu bile iştahı çok arttırabilir ve 4 gün süreyle kişi sürekli yemek yemek isteyebilir. Daha da kötüsü, Amerika’da bu maddeyi kullandıktan sonra intihar vakaları bildirilmiştir.

Kas Yapıcı İlaçları Aşırı Dozlarda Tüketmek

Çalışmalar gösteriyor ki, gençlerin %40’I kas yapıcı takviyeler alıyorlar. Bu takviyelerin birçok değişik formu var, bar’lardan smoothie’lere veya tozlara kadar. Gençler kas yapmak için bu takviyeleri tüketse de, bunların gerçek besinler kadar kas yapıcı etkisi gösterilememiştir. Esasında, bu takviyeler kilo alumina, kramplara, yüksek tansiyon ve aritmilere sebep olabilir. Kreatine, ki birçok takviyede bulunuyor, gençlerin büyümesine engel olabilir, ve daha da önemlisi vücudun bu takviyelere alışkanlık yapmasını sağlar. Çok kullanımı, vücutta asit seviyesini yükseltir, bu da kemiklerden kalsiyum kaybına ve böbrek taşına sebep olur. Ebeveynler, gençleri doğal protein içeren besinleri tüketmeye teşvik etmelidirler.




SOLEY BAYRAKTAR

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)