adscode
adscode

Etüt merkezi değil, Milli Kütüphane

Lise ve üniversite öğrencileri için çalışma salonlarının bulunduğu Milli Kütüphane, adeta etüt merkezine döndü.

Etüt merkezi değil, Milli Kütüphane
Türkiye'den Haberler
Son yıllarda araştırmacılardan çok sınavlara hazırlanan gençleri ağırlayan kütüphaneye talep kapasitenin çok üstünde.

 Milli Kütüphane Ankara'nın merkezi noktalarından Bahçelievler semtinde bulunuyor. Kitap, süreli yayın ve mikrofilmlerden oluşan 3,4 milyon adetlik dev bir koleksiyonu barındıran Milli Kütüphane'den aynı anda bin 200 kişi yararlanabiliyor. Son yıllarda araştırmacılardan çok KPSS, TUS, ALES ve YDS gibi sınavlara hazırlanan gençleri ağırlayan kütüphaneye talep son yıllarda kapasitenin çok üstüne çıktı. Bu nedenle kütüphaneye girmek isteyenler, üniversite öğrencilerinin vize, final ve bütünleme sınavları döneminde sabah 07.00'den giriş saati olan 09.00'a kadar sırada bekliyor. Kuyruğa giren öğrencilerin gün içinde kütüphaneye girebilmek için bekleme süresi bazen bir saati bulabiliyor. Özellikle üniversiteye hazırlanan liseliler kendilerine ayrılan 88 kişilik Piri Reis Salonu'na girebilmek için adeta çile çekiyor. Gençler, turnike önünde yerlere oturarak bir yandan ders çalışırken bir yandan da salonda yer açılmasını bekliyor. 2014 Faaliyet Raporu'na göre, bir yılda 1 milyon 430 bin 677 kişinin yararlandığı Milli Kütüphane'den kullanıcıların memnuniyet oranı yüzde 62.

ARAŞTIRMACIDAN ÇOK DERS ÇALIŞANLAR GELİYOR

Dr. Müjgan Cunbur Okuma Salonu 459, Adnan Ötüken Okuma Salonu 425, Halide Edip Adıvar Salonu 150, Piri Reis Salonu 88, İbn-i Sina Salonu ise 47 kişi kapasiteli. Ayrıca akademik personelin yararlanabileceği 36 kişilik bir salon ve çok amaçlı salonlar mevcut. Milli Kütüphane'den üniversite ve yüksekokul öğrencileri veya mezunları, akademisyenler, basın mensupları, engelliler, kamu personeli ve emeklileri ile bir meslek odası veya baroya kayıtlı meslek sahipleri istifade edebiliyor. Ancak kütüphanenin müdavimlerini KPSS, YDS, ALES, TUS gibi sınavlara hazırlanan üniversite öğrencileri ve mezunları oluşturuyor. Liselilerin Milli Kütüphane'ye alınmaması kuralı esnetildi ve onlar da bir süredir kendilerine ayrılan 88 kişilik Piri Reis Salonu'nu kullanabiliyor.

ÖĞRENCİLER YER BULAMAMAKTAN DERTLİ

Öğrenciler en çok boş yer bulamamaktan şikayetçi. Üniversite öğrencilerinin vize-final sınavları döneminde Milli Kütüphane'deki yoğunluk zirveye ulaşıyor. Kütüphanede hakimlik sınavına hazırlanan hukuk fakültesi mezunu bir genç, “Bazı günler yer bulabilmek için 1 saat beklediğimi hatırlıyorum.” diyor. Kendilerine 88 kişilik yer ayrılmasına tepki gösteren lise öğrencileri ve mezunları, “Çoğu gün yer bulmak için sabah 07.00'de kütüphane önünde kuyruğa giriyoruz. Yer kalmadığı zaman turnikelerin önüne oturup, yer açılmasını bekliyoruz.” diye konuşuyor.

Görme engelliler de yararlanabiliyor

Milli Kütüphane, çeşitli materyal türlerinden oluşan toplam 3 milyon 353 bin 419 adetlik büyük bir koleksiyona sahip. Kütüphanenin ayrıca Konuşan Kitaplık ve Görme Engelliler Hizmet Merkezi var. Görme engelli üyelerin talepleri doğrultusunda gönüllü okurlar kitapları seslendiriyor. Kullanıcılar, bu kitapları görme engelliler için özel olarak tasarlanmış web sayfasından dinleyebiliyor veya bilgisayarlarına indirebiliyor. zaman

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)