adscode
adscode

Ezber bozan öğretmenler

Uzayı köye taşıyan, geleceğin sınıfını kuran, öğrencileri kültür elçisi olarak yetiştiren… Şırnak’tan Aydın’a Türkiye’nin dört bir yanında ezberleri bozan öğretmenler hem öğrencilerinin hem de velilerinin hayatlarını değiştiriyor

Ezber bozan öğretmenler
Eğitim

Sınıfa girip sadece ders anlatmak onlara yetmedi. Kimi uzayı köye taşıdı kimi geleceğin sınıfını kurdu. İçlerinde 4 bin kitaplık bir kütüphaneyi öğrencileriyle buluşturan da var, onları birer kültür elçisi olarak yetiştiren de… Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker, 24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında okullarında yaptıkları çalışmalarla ezber bozan, bulundukları şehirlere değer katan öğretmenleri derledi:

 

Uzayı köye taşıdı

Erdinç Erdem Bakkal: Şırnak Uludere’deki Üçtepe Ortaokulu’na tayin olduktan sonra harekete geçen Erdem Öğretmen, teleskobuyla birlikte köye adım attığında ‘Şırnak’ta Bilim Yeniden Doğuyor’ projesini başlattı. Önce gözlem ve atölye çalışmaları düzenleyen Bakkal, daha sonra ‘uzay ve fen sınıfı’ kurdu. Çevre okullar için de bir bilim merkezi haline gelen sınıfın içerisinde bilgisayarlar, teleskoplar, mikroskoplar ve deney malzemeleri bulunuyor. Erdem Öğretmen, çalışmalarını tek bir okulla kısıtlı bırakmamak için köy köy dolaşıp şehrin en uç noktalarındaki okullarda etkinlikler düzenliyor. Projeyle 15 farklı okulda, 3 binden fazla çocuğa ulaştı. Erdem Bakkal, Sabancı Vakfı Fark Yaratanı olarak seçilmesinin yaptığı işlerin Türkiye’ye yayılması konusunda ivme kazandıracağına inanıyor.

Kültür elçileri yetiştirdi

Ferda Salık: Toplumsal bir yara gördüğünde adeta bir doktor gibi ‘Açılın, ben öğretmenim!’ diyen eğitimcilerden biri olarak kendini ifade ediyor Ferda öğretmen. Diyarbakır Kayapınar Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde kız öğrencilerin şehirlerindeki tarihi mekanlar ve kültürel öğelerden haberdar olmadıklarını fark eden Salık, Diyarbakır Kültür Elçileri projesiyle öğrencilerinin birer kültür elçisi olarak inisiyatif almalarını, araştırma yapmalarını, gözlemlerini ve araştırmalarını akranlarına sunmalarını sağladı. 1000’e yakın Kültür Elçisi’nin yetişmesini ve 10 bine yakın kişinin Diyarbakır’ın kültürel mirasıyla tanışmasını sağlayan proje, bu yıl Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Program’ına seçildi.

Odak noktası çevre

Selçuk Yusuf Arslan: Çalışmalarıyla 30’dan fazla ödüle layık görülen Arslan, Yılın En Sıra Dışı Öğretmeni, Harikalar Yaratan Öğretmen, Küresel Öğretmen ödüllerinin yanı sıra ‘Dünyanın En Başarılı 20 Genci’nden biri seçildi. Eğitim Nobeli olarak kabul edilen ‘Global Teacher Prize’ yarışmasında dünyanın en iyi 50 öğretmeni arasına giren Arslan, kız öğrencilere verdiği destek, kodlama ve iklim değişikliğine yönelik projelerle öne çıkıyor. 

Ayrımcılığın karşısında

Seda Coşkun Eliküçük: Metaverse’ten medya okuryazarlığına birçok alanda çocukları dijital dünyayla tanıştıran projelerde sayısız eğitim verdi. Özellikle, Diyarbakır’da kız öğrencilere yönelik yürüttüğü çalışmalar, dikkat çekti. Öğretmen Akademisi Vakfı (ÖRAV) ve Habitat Derneği iş birliğinde düzenlenen Yarınım Kız Kardeşim programına katılan Eliküçük, ÖRAV’ın Fikir Kampı’na davet edildi. Kızların cinsiyete dayalı meslek ayrımcılığını empati ve yılmazlık gücüyle yıkmayı hedefledikleri projeyi hazırlamalarına liderlik eden Eliküçük’ün çalışması sunum dalında en iyi proje seçildi.

4 bin kitapla buluşturdu

Nevzat Can: 4 bin kitaplık Z Kütüphanesi’nin kurulmasını sağladı. Kırsalda kız çocuklarının sınavlara hazırlık çalışmalarını için kitap ve burs başvuruları için destek veren Nevzat öğretmen, Scientix Türkiye Elçisi olarak seçildi. Antalya Ulusal eTwinning Konferansı ve Azerbaycan Türkiye Çift Taraflı Semineri’nde Diyarbakır’ı temsil etti. Erasmus+ ve eTwinning projeleri yazan öğretmen, Köy Okulları Değişim Ağı’nda 4 yıldır gönüllü, eğitmen ve mentör olarak yer alıyor.

Geleceğin sınıfını kurdu

Sevgi Demir: Aydın İncirliova’da Geleceğin Sınıfı Laboratuvarı’nı oluşturan Demir, projesiyle Avrupa Okul Ağı’na dahil oldu. Oluşturduğu sınıfta öğrenciler, 21. yüzyıl becerilerini oyunlar, dijital sunumlar ve çember etkinlikleriyle birlikte keşfediyor. gezegenlersinifi.com sitesini de hayata geçiren Demir, Köy Okulları Değişim Ağı Derneği’nde öğretmenlere ilham oluyor.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)