adscode
adscode

Felsefe grubu mezunlarından çağrı!

Felsefe grubu mezunları çözüm istiyor. Eskiden olduğu gibi derslerinin zorunlu olmasını istiyor. İşte öğretmen adaylarının çağrısı...

Felsefe grubu mezunlarından çağrı!
Eğitim
Bilindiği üzere, Felsefe Grubu öğretmenliğine yapılan atamalar üniversitelerin felsefe, sosyoloji ve felsefe grubu; açık öğretim, ikinci öğretim ve örgün öğretim mezunlarının toplamını kapsamaktadır. Bu üç alanın farklı öğretim türlerinden mezun, yaklaşık 30 bin kişi vardır. 2015 yılı ÖSYM verilerine göre, üniversitelerin Felsefe Grubu öğretmenliği (Felsefe+Sosyoloji) bölümlerine yerleşen aday sayısı 19.253'tür. Yani 19.253 kişi sadece geçen yıl üniversiteye kayıt yaptırmıştır. Şu an 1-2-3 ve 4. sınıflarda okuyan öğrenci sayısı ortalama 75.000 kişidir. 2014 yılında 85,13 taban puanı ile 160 kontenjan verilen bölüm, 2015 Eylül atamasında da 209 kontenjan verilerek 85,5 taban puanı ile en yüksek kapatan bölüm olmuştur. 75 bin okuyan ve 30 bine yakın biriken mezunu ile toplamda 100 bin adaya verilen kontenjan, öğretmen atamalarında toplamda 209 kişi iken; bu bölümlerden sadece sosyoloji mezunlarının faydalanabildiği Sosyolog alımlarından da 8 kişi atanmıştır.

Okullarda Felsefe dersi haricindeki felsefe grubu dersleri seçmeli olduğu için, bu alanlara olan ihtiyaç iyice azalmıştır. Talim Terbiye Kurulu tarafından Felsefe Grubu mezunlarına ayrılmış 13 ders varken, 12 yıllık zorunlu eğitimde, bu 13 derse verilen saat, sadece 11. Sınıflarda 2 saatlik Felsefe dersidir. Diğer 12 dersimiz seçmeli haldedir. Ayrıca seçmeli derslere atama yapılmadığı için de bu dersler, bizlerin yerine, atanmış öğretmenler tarafından verilmektedir. Bu dersler okullarda seçmeli iken LYS ve YGS gibi öğrencilerin hayatında önemli bir yere sahip olan bu derslerden sınavlarda öğrenciler 24 sorudan sorumlu tutulmaktadır; fakat bunların eğitimi alınmadığı için 2015 yılında bu derslerden çıkan soruların tamamını doğru cevaplayan bir tane dahi öğrenci çıkmamıştır. Bu derslerin seçmeli olması sadece atanamamış binlerce felsefe grubu mezununu değil, bu sınavlara girmek zorunda olan öğrencileri de, atandığı halde okul okul dolaşarak ders saatini tamamlamaya çalışan atanmış Felsefe Grubu öğretmenlerini de mağdur etmektedir. Bundan dolayı Felsefe Grubu derslerinden en azından sınavlarda zorunlu tutulan sosyoloji, psikoloji ve mantık derslerinin, eskiden olduğu gibi, Ortaöğretimin Anadolu, İmam Hatip ve Çok Programlı liseler gibi lise türlerinde zorunlu yapılması gerekmektedir.

Öte taraftan 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren 7. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak okutulacak olan "Düşünme Eğitimi Dersi" kesinlikle sadece Felsefe grubu mezunları tarafından okutulmalıdır. Düşünme eğitimi eğer başka bölümler tarafından okutulacaksa her üniversitede açılan onlarca felsefe ve sosyoloji bölümünün işlevi ne olacak? Bu dersin Felsefe Grubu mezunlarına verilmesi hem dersin işlevi açısından uygun olacak hem de 83-85 gibi puanlarla atanamayan binlerce felsefe grubu için bir umut olacaktır. 

Kısaca bizler psikoloji, sosyoloji ve mantık derslerinin eskiden olduğu gibi zorunlu yapılmasını ve yeni getirilecek olan “Düşünme Eğitimi Dersi”nin Felsefe grubu mezunlarına verilmesini talep ediyoruz.

Saygılarımızla,

ATANAMAYAN FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENLERİ

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)