adscode
adscode

''Fen Bilimlerinin YKS’de soru sayısı artırılsın''

YKS'de fen bilimleri sorularının sayısının arttırılması için change.org'dai imza kampanyası başlatıldı. Şu ana kadar kampanyayı 7 binin üzerinde kişi imzaladı.

''Fen Bilimlerinin YKS’de soru sayısı artırılsın''
Eğitim

7 binin kişinin imzaladığı kampanya metni:

Fen eğitimini geliştirmek birçok Avrupa Ülkesinde 1990’lı yılların sonlarından bu yana her zaman politik gündemde önemli bir yer tutmuştur. Özellikle son on yıl içinde, bu konuya yönelik çokça proje ve strateji geliştirilmekte.

Genel bir stratejiye sahip olan ülkeler: Almanya, Fransa, İrlanda, Hollanda, Avusturya, İspanya, Birleşik Krallık ve Norveç. Finlandiya’nın 2002 yılında sona eren bir ulusal programı var. Fransa yeni bir stratejiyi henüz uygulamaya sokmuş. 

Ülkelerin fen eğitimini geliştirme stratejilerinin arkasındaki ana itici güç, yenilikte oluşacak bir azalmanın sonuçta ekonomik rekabet edemezliğe sürükleyeceği endişesi. Uluslar arası performans araştırmalarındaki (PISA, TIMSS) tatmin etmeyen sonuçlar ülkelerin bu tür girişimleri için tetikleyici olmuştur.

PISA da 2006 yılında, fen başarısı için standartlar belirlendiği zaman, OECD ülkelerinin üçte ikisinde skorlar 400 ile 600 arasında olmuştur. (Türkiye ortalaması 420)  

2009 yılındaki AB-27’e göre, fen performansının ortalaması 501,3’tür  Bir önceki ölçümde (2006), Finlandiya tüm AB-27 ülkesinden çok daha yüksek bir skor elde etmiştir. Finlandiya’nın ortalaması 504 olarak AB-27 ortalamasının yaklaşık 50 puan daha yüksek olmuş. Fin öğrenciler Avrupanın en başarılıları olurken üst düzey başarı gösteren Şangay-Çin (575) gibi ülkeler arasında daha az başarı sergilemiş. Teknolojide gelişimin son 8 yılda (2009- 2017) PISA ortalaması ile ne kadar doğru orantılı olduğu bu sonuçlarla net olarak görülüyor Yani Fen eğitiminde başarılı olanalar gelecek 10 yıl içinde en büyük teknoloji geliştiricileri oluyor.

Gelelim PISA 2009 da Fen skorlarında bizim durumumuza. Ne yazık ki öğrencilerimiz Bulgaristan ve Romanyalı  öğrenciler ile birlikte ortalama skorlarda en geride kalmış ve diğer katılımcı AB-27 ortalamasından 50-70 puan daha düşük (450) skor alabilmişlerdir..  Türkiye bu ülkelerle  2006 yılında da yapılan PISA dada  en düşük puanı almış, fakat çok sevindirici olan şu; öğretim programlarında sınav sistemlerinde hükümetin yaptığı reformlarla Türkiye 2009 PISA da ortalama skorunu 30 puan artışla en yüksek oranda arttıran ülke olmuş. Yani çağın gerisinde kalmamak için  desteklenen fen eğitimi 2009 PISA da olumlu sonuçlar yaratmış.

Şu an Fen liseleri öğretim programların 4 yıllık öğretimde Matematik dersinin  haftalık ders saati 24 , Türkçe'nin 20 , Fen derslerinin ise 36 saattir.

Durum bu iken Fen Alanı mezunu öğrencilerin aday olduğu Mühendislik ve Sağlık programlarına üniversite sınavı ile yerleştirme yapılırken Fen derslerinin ortalama katkısının oransal olarak programda verilen ders saatlerine çok düşük kaldığı görülmektedir.

Sonuç olarak ; ülkemizdeki eğitim sisteminin ana motivasyonu olan üniversite sınavlarında, Fen derslerinin soru sayısının ve yerleştirme puanına katkısının azaltılması ülkemizin gelecek 10 yılı adına hükümetimizce oluşturulan stratejiye ciddi zarar verecektir.


KAMPANYAYA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)