adscode
adscode

Fener ışığında eğitim çabası!

Saatlerin geri alınmamasıyla zorlanan öğrenciler elektrik kesintileriyle tamamen karanlıkta kaldı. El feneriyle sınıflarını aydınlatan öğrenciler, kaloriferler de yanmadığı için montlarıyla oturuyorlar.

Fener ışığında eğitim çabası!
Eğitim
Saatlerin bu yıl geri alınmaması en çok öğrencileri etkiledi. Sabah karanlıkta okula giden öğrenciler ilk dersi de ancak lamba yakarak işlemek zorunda kalıyordu. Fakat son günlerde artan elektrik kesintileri bu imkânı da ortadan kaldırarak okullarda dersleri işlenemez hale getirdi. Özellikle jeneratörü olmayan okullar, sabah ilk, akşam son derslerde tamamen karanlıkta kalıyor. Bu durumda öğretmenler fener ya da mum yakarak ders işlemeye çalışıyor ya da ders yapmadan havanın aydınlanmasını bekliyorlar. İkinci dersin ortalarına doğru hava aydınlanıyor ancak elektrik kesintisi sürdüğü için akıllı tahtalar, bilgisayarlar, fotokopi makineleri çalışmıyor, dersler yine aksıyor. Elektrik kesintileri, son dersleri lamba yakarak işleyen öğlenci öğrencileri de etkiliyor.

‘Öğrenciler üşüyor’

Elektrik kesintisi nedeniyle kaloriferler yanmadığı için öğrenciler sınıfta adeta donuyor, montlarıyla oturuyor. Bu durumu yaşayan bir ortaokul öğretmeni, “Ben bile üşüyorum, ders anlatamıyorum, çocuklardan verim beklemem de anlamsız” diyor. Bir bilişim teknoloji öğretmeni ise normalde dersleri bilgisayar üzerinden uygulamalı olarak işlemesi gerektiğini fakat elektrik kesilince hiçbir şey yapamadıklarını söylüyor. Dersleri bir şekilde farklı çözümler bularak işlemeye çalıştıklarını kaydeden bir öğretmen de asıl sorunun yanmayan kaloriferler olduğunu, bunun için bir şey yapamadıklarını aktarıyor. Bir başka öğretmen ise elektrik kesintisi olduğu durumlarda ilk derste telefonunun ışığını açtığını ve öğrencilerle birlikte sınıfta oturarak havanın aydınlanmasını beklediğini söylüyor.

‘Saatler geri alınsın’

Konuyu CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin de meclise taşıdı. Engin, elektrik kesintileri nedeniyle ağır kış şartlarında vatandaşların ısınma sorununun özellikle çocuk ve yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına da neden olduğunu aktardı. Jeneratörü olmayan kamu kurumlarının da kesintilerden etkilendiğini söyleyen Engin, “Birçok devlet okulunda çocuklar soğukta ders çalışmak zorunda bırakılmıştır. Bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için hükümet ne gibi tedbirler aldığını kamuoyu ile paylaşmalıdır” dedi.

Kış saati uygulamasından vazgeçilmesinin vatandaşların gündelik yaşamlarını da olumsuz etkilediğini belirten Engin, “Sabah havanın çok geç aydınlanması sebebiyle çocuklar karanlıkta okula gitmek mecburiyetinde bırakılıyor. Aynı şekilde çalışan kadınlar da ülkemizde artan taciz ve tecavüz vakaları nedeniyle endişe içinde sabah karanlıkta işe gitmek mecburiyetinde kalmaktadır” diyerek kış saati uygulamasından vazgeçilmesinin olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.

Kampanyalar sürüyor 

Kış saati uygulaması haftalardır tartışılıyor. Hatta bazı illerde valilikler mesai saatlerini değiştirme yoluna gitmişti. Ayrıca okullardaki ders saatlerinin ileri alınması gibi öneriler de getirilmişti. Ancak İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde pek çok okulda sabahçı ve öğlenci olmak üzere ikili eğitim veriliyor. Dersler sabah 07.00’de başlıyor, bazı meslek liselerinde 19.50’de dersler bitiyor. Bu durumda saatler ileri alınırsa bu öğrenciler 20.50’de dersten çıkacak. Bu öğrenciler de ders saatlerinin ileri alınmasına karşı. 

Saatlerin geri alınmasını isteyenler, sosyal medyada kampanyalarını sürdürüyor. Bu kampanyaları destekleyenlerin sayısı 75 bini aşarken Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Geriye alma gibi bir niyetimiz yok” dedi.

Milliyet
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)