adscode
adscode

Galatasaray’dan bir ilk

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, dünyanın en prestijli farazi dava yarışmalarından olan Jessup Kupası’nda ilk 16’ya kalarak Türkiye’de bir ilke imza attı

Galatasaray’dan bir ilk
Eğitim

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, dünyanın en prestijli farazi dava yarışmalarından olan Jessup Kupası’nda ilk 16’ya kalarak Türkiye’de bir ilke imza attı

 

OZAN ÖMER KADÜKER

Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) öğrencileri, 95 ülkedeki 645’i aşkın hukuk fakültesinin katılımıyla 59’uncusu gerçekleşen Philip C. Jessup Uluslararası Hukuk Farazi Dava Yarışması’nda ilk 16’da yer aldı. ABD’deki finalde öğrenciler, Türkiye adına bugüne kadar alınan en büyük dereceyi elde etti. Zeynep Ekinci, Pınar Özcan, Atakan Arslan, Kazım Berkay Arslan ve Mehmet Berk Demir’den oluşan takıma, Dr. Bleda Kurtdarcan danışmanlık yaptı. 

GSÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr. Emre Öktem, Dr. Bleda Kurtdarcan ve öğrencilerle bir araya gelerek yarışma süreci hakkında bilgi aldık. 

Finale kalan takımı yendiler

Fransızca eğitim veren bir üniversite olarak İngilizce yapılan yarışmada derece aldıklarını belirten Prof. Dr. Yüzbaşıoğlu, “Hiçbir destek almadan öğrenciler ve danışman hocamız kendi imkânlarıyla kazandılar. Diğer üniversitelerde devlet desteği gibi destekler oluyor. Bu nedenle büyük bir başarı. Önümüzdeki yıllar destek alırlarsa daha iyi sonuçlar çıkabilir. Finale kalan Hindistan’ı yendiysek, bu, finali oynayacak düzeyde bir takım olduğumuzu gösteriyor” dedi.

Yarışmanın içeriği hakkında bilgi veren danışman Dr. Bleda Kurtdarcan ise “Bu yılın konusu, deniz hukuku ağırlıklıydı. İnsansız deniz araçlarının hukuki rejimi tartışıldı. Nükleer silahsızlanmanın uluslar arası hukuk altındaki düzenlenmesi, nükleer füze taşıyan deniz altlarına nasıl müdahale edilebileceği, devletler arası tahkim meselesi gibi dört ayrı konu vardı” dedi.  Türkiye’de yapılan elemelerde en iyi konuşmacı, en iyi dava dilekçesi gibi ödülleri de aldıklarını aktaran Kurtdarcan, dünya finalinde yazılı dilekçe alanında da ödül almayı beklediklerini söyledi.

Prof. Dr. Öktem de zamanında uluslararası hukuka yeterli ilginin gösterilmediğini belirterek “Dersine girdiğim öğrenciler, büyük bir zaferin altına imza attı. Hayalini kuramayacağımız bir şeydi. Danışmanımız Bleda, gecesini gündüzüne kattı ve öğrencileri hazırladı. İnanılmaz bir mutluluk bizim için” dedi.


 

Takım üyeleri ise şunları söyledi: 

 

Mehmet Berk Demir (2014-LYS TM 4.’sü): Uluslararası hukuk alanına ilgi duyuyordum. Bu nedenle yarışmanın mülakatına girdim. 7 ay boyunca çok yoğun çalıştık. Bunu severek yaptık. Böylelikle bugüne kadar yapılmayanı başardık. Yarışmada en çok şampiyonluğu olan üniversitelerden Columbia Üniversitesi ile eşleştik ve onları yendik. Takım kimyası bu yarışmada çok önemli. Biz de takım ruhuna sahibiz. Ülke olarak tecrübe eksikliğimiz vardı önümüzdeki yıllar Türkiye daha iyi sonuçlar alabilir.

Pınar Özcan (2016-DİL 1.’si): Lisede bu tarz etkinliklere katılmıştım. Uluslararası hukuk da ilgimi çekebilir diye düşündüm ve yarışmaya başvurdum. Takım üstüne düşeni yaptı ve bu şekilde yarışmayı kazandık. Amerika’da aynı zamanda sağlık sorunlarıyla da boğuştuk. Gergin bir süreçti ancak başardık. 

Kazım Berkay Arslan (2015-LYS TM 18.si): Bu denli prestijli yarışmada yer almak istediğim için katıldım. Zorlayıcı bir süreçti. Özellikle Amerika’daki yarışma. Karşı taraflardan gelen dilekçelere uykusuz ve aç bir şekilde çalışıyorduk. Ama çok güzel bir tecrübeydi. Yarışma bana çok şey kattı. Önümüzdeki yıl tekrar katılmayı düşüyorum. 

Atakan Arslan (2016-Dil 5.’si): Sorbonne Üniversitesi’nden kabul almıştım ama Galatasaray’ı seçtim. Bu yarışmada Sorbonne Üniversitesi’ni geçtik. Ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım. Takımımızda herkes kendi alanında uzmandı. Bu da bize başarı getirdi. Kendi rekorumuzu inşallah seneye biz kırarız.

Zeynep Ekinci (2015-TS 90.’sı): Bir önceki yıl da bu yarışmaya katılmıştım ve Türkiye finallerinde elenmiştik. Daha önce Galatasaray Üniversitesi adına yarışmaya katılan mezunlardan büyük destek aldık. Mehmet Karlı, ofisini bize açtı, orada çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Çalıştığımız konu hakkında sorulabilecek tüm soru seçeneklerine çalıştık. Amerika’da çok donanımlı insanlarla yarıştık. Bu süreçte ailemizden bile çok birbirimizi görüyorduk.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)