adscode
adscode

Geleceğin kentini tasarladı

Beykoz Üniversitesi öğrencisi Kazım Güzelbaba, bal peteklerinden esinlenerek geleceğin kentini tasarladı.

Geleceğin kentini tasarladı
Okullardan Haberler

Güzelbaba’nın imzasını taşıyan geleceğin kenti, “Yaratıcı ve İlham Veren Kentler” yarışmasında başarı kazandı. Güzelbaba, “Yarışmaya organik atıkları doğaya kavuşturan, organik olmayanları dönüştüren, atıklardan enerji üreten, merkezinde yeşil olan, ulaşım sorunu olmayan, AVM yerine çarşı düzeni olan “modüler” bir kent projesi ile katıldım” diyor.

 

Beykoz Üniversitesi öğrencisi Kazım Güzelbaba geleceğin kentini tasarladı. Güzelbaba’nın bal peteklerinden yola çıkarak tasarladığı geleceğin kenti, Archisections’un düzenlediği, “Yaratıcı ve İlham Veren Kentler” temalı fikir yarışmasında 100’den fazla proje içinde seçilerek dereceye girmeye hak kazandı.

Yarışmaya, Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden mimarlık, iç mimarlık, iç mimarlık ve çevre tasarımı, şehir ve bölge planlama ve peyzaj mimarlığı bölümlerinde öğrenim gören öğrenciler başvuru yaptı. Katılımcılardan hızla değişen kentlerin geleceklerine dair ilham olabilecek kentsel ve mimari fikir üretmeleri istendi.

 

Projeler sergileniyor

Beykoz Üniversitesi öğrencisi Kazım Güzelbaba, bal peteklerinden yola çıkarak tasarladığı kent modülüyle başarı elde etti. Yarışmada dereceye giren projeler sırasıyla İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, ve Beykoz Üniversitesi’nde sergilendi.  Başarılı projeler, 19-21 Şubat 2020 tarihlerinde Yeditepe Üniversitesi’nde,  2-13 Mart 2020 tarihleri arasında ise Özyeğin Üniversitesi’nde sergilenecek.

 

Merkezde yeşil alan var

Projesi için uzun süre araştırma yaptığını ve çok çalıştığını söyleyen Beykoz Üniversitesi Öğrencisi Kazım Güzelbaba, çok severek devam ettiği okulunda hocalarının verdiği büyük destekle başarıya ulaştığını belirtiyor. Bal peteklerinden yola çıkarak tasarladığı standart bir kent modülünde merkezde yeşil alan, merkezin çevresinde ise çalışma, sağlık, eğitim, alışveriş ve sosyal alanlarının bulunduğunu söyleyen Güzelbaba, projesiyle ilgili şu bilgileri veriyor:  “Yarışmaya organik atıkları doğaya kavuşturan, organik olmayanları dönüştüren, atıklardan enerji üreten, merkezinde yeşil olan, ulaşım sorunu olmayan, AVM yerine çarşı düzeni olan “modüler” bir kent projesi ile katıldım. Her bir kent modülü nüfusa ve ihtiyaca göre değişik formlarda birleşebilir özelliktedir. Yüksek öğrenim dışında tüm eğitim birimleri “eğitim”modülünde toplanmaktadır.”

 

Çarşı kültürü ve komşuluk

Güzelbaba’nın imzasını taşıyan geleceğin kentinde AVM kültürüne de bir karşı çıkış var. “Kentin  “Alışveriş” modülü AVM kültürüne zıt olacak şekilde kasap bakkal ve manav gibi dükkanların olduğu samimi bir çarşı formatında düzenlenmiştir” diyen Güzelbaba, sözlerini şöyle sürdürüyor:“Merkezde bulunan “yeşil alan” modülü ise insanların gezip eğlenebileceği, açık alanda spor yapabilecekleri bir alandır.  Tüm konutlar birbirine eşit uzaklıktadır.

Her bir “Konut” modülü avlu tipi yerleşimlerden esinlenerek tasarlanmıştır. Amaç, unutulan değerlerden “komşuluk” kavramını pekiştirmektir. Ayrıca bu kısımlar acil durumlarda toplanma alanı olarak kullanılabilmektedir.”

Her yere ulaşım kolay

Kazım Güzelbaba’nın tasarladığı kent modülü altıgen formatta… Bu kent modülünün en büyük avantajı tüm birimlere ulaşımın kolay sağlanıyor olması. Ayrıca eklenen tüm modüllerin ulaşım hattı birbirine bağlanabiliyor.  Geleceğin kenti geri dönüşüme de önem veriyor. Güzelbaba, “Tüm konutlarda atık dönüştürme merkezine ulaşan bir baca sistemi bulunuyor.  Çöpler bu bacalar yardımıyla kolayca merkeze ulaşıyor. Merkeze ulaşan organik çöpler dönüştürülüp doğaya kazandırılırken organik olmayanlar da yeni kent modülleri üretmek için işleniyor” diyor.

 

Her çeşit coğrafyaya uygun…

Geleceğin kenti her çeşit coğrafi şekle de uyum sağlıyor. Güzelbaba, bu konuda da arıların dünyasından ilham almış. Güzelbaba, bu konudaki yaklaşımını şöyle anlatıyor:

“Modüller düz olduğu varsayılan bir düzlemde en ideal şekilde birleşmekte. Ancak dünyamız engebeli ve kıvrımlıdır. Modüler birleşimin esnek oluşu sayesinde her çeşit coğrafi şekle uyum sağlayabilmekte. Tıpkı arıların kovanlarını coğrafi konuma uygun şekilde yapılandırması gibi...”


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)