adscode
adscode

Gençlerin 290 bini okula başladı, 875 bini ise iş arıyor

Secretcv.com üniversite çağındaki gençlere yönelik gerçekleştirdiği son araştırmasını yayınladı.

Gençlerin 290 bini okula başladı, 875 bini ise iş arıyor
Türkiye'den Haberler
Araştırmaya göre Secretcv.com’da CV’si bulunan 290 bin genç bu yıl üniversiteye başladı. Üniversite bölümleri arasında en çok İşletme tercih edildi. Öte yandan yaşıtları üniversiteye başlarken 875 bin genç ise iş arıyor.

Üniversiteler açıldı, gençler okula gitmeye başladı. Secretcv.com’da CV’si bulunan 290 bin 310 aday bu yıl üniversiteye kayıt yaptırdı. Öte yandan üniversite çağındaki gençlerin büyük kısmı iş arıyor. Secretcv.com’un, kendi veritabanına dayandırdığı rakamlara göre, Türkiye’de 20 yaş altında olan ve iş arayan 875 bin aday bulunuyor.

Secretcv.com’un Genel Müdürü Okan Tütüncü, bu durumu şu şekilde açıklıyor: “Yükseköğretimde okullaşma oranı resmi rakamlara göre hala yüzde 38 seviyesinde. Gençlerimizin bir kısmı ekonomik zorunluluklar nedeniyle üniversiteye devam edemiyor ve genç yaşta iş hayatına atılmak zorunda kalıyor. Bir kısmı meslek liselerinden mezun olarak mesleklerini icra etmeye başlıyor. Bir kısmı ise üniversitede istediği bölüme giremiyor; bir yandan sınavlara tekrar hazırlanıyor, bir yandan da bu vakti çalışarak değerlendiriyor” dedi.

Üniversiteye giren gençlerin en çok tercih ettikleri bölüm yüzde 11 ile İşletme oldu. Yüzde 8 ile İnsan Kaynakları Yönetimi ve yüzde 7 ile İktisat ve yine aynı oranla Makine Mühendisliği en çok tercih edilen diğer bölümler oldu. Son yılların gözde meslekleri arasında giren İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikerliği’nin yanı sıra, Uluslararası İlişkiler ve Çalışma Ekonomisi bölümleri de gençlerin en çok tercih ettiği bölümler arasına girdi.



Secretcv.com’da 20 yaş altında olup iş arayan gençler yüzde 12 oranında mağazacılık ve perakendecilik sektörüne başvuruyor. Tekstil, gıda, hızlı tüketim malları, ajans, kozmetik ve bilişim teknolojileri de başvuru yapılan diğer sektörler arasında. Başvurular daha çok özel bir uzmanlaşma gerektirmeyen ya da mesai saatleri içerisinde alınacak kısa süreli eğitimlerle sürdürülebilecek pozisyonlara yapılıyor. Dönemlik ya da proje bazlı işlere başvurular da gençler arasında yaygın. Gençlerin en çok başvuru yaptığı iller arasında ilk sıralara istihdam olanakları bakımından zengin olan İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük iller yerleşiyor. Bursa, Antalya, Kocaeli, Adana gibi Anadolu’nun gelişmiş merkezleri de gençler için iş fırsatı sunan diğer iller arasında.




 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)