adscode
adscode

Gribe Karşı En Etkili Silah 'Aşı'

Türkiye’de son günlerde yüksek ateş şikâyetiyle hastaneye kaldırılan hastalara “domuz gribi” teşhisi konmasının yanlış olduğu vurgulandı.

Gribe Karşı En Etkili Silah 'Aşı'
Sağlık
Uzmanlar, Aralık ayının son haftalarından itibaren grip hastalığının görülme sıklığının arttığına dikkat çekerek, vakaların mevsimsel gripten kaynaklandığı, korunma yolunun ise aşı olduğunu belirtiyor. 




 İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, 2009 yılında tüm dünyada salgın yapan pandemik influezna virüsün çok sayıda ölüme yol açtığını anımsattı. 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu, 2009 yılında tüm dünyada salgın yapan pandemik influezna virüsün çok sayıda ölüme yol açtığını anımsatarak, “Günümüzde, grip vakalarındaki bu artış başlıca A(H1N1)pdm09 influenza virüsüne bağlıdır. Bu virüs 2009 yılında tüm dünyada salgın yapan pandemik influenza virüsüdür. Ancak şu anda virüs mevsimsel grip etkeni olarak dolaşımdadır. Yaşlılar, gebeler, çok küçük bireyler, kronik hastalığı olanlar risk grubundalar” dedi. 

Dünya Sağlık Örgütü’ne 76 ülkeden 30 Kasım-13 Aralık 2015 arasında bildirilen olguların yüzde 82,7’sinin A(H1N1)pdm09 virüsüne bağlı olduğunu aktaran Prof. Dr. Abacıoğlu, bu virüse bağlı enfeksiyonların domuz gribi olarak adlandırılmaması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Abacıoğlu, “Dünya Sağlık Örgütü, kuş gribi, domuz gribi gibi adlandırmaların bu hayvanları doğal olarak enfekte eden virüs enfeksiyonları için kullanılması gerektiğini ifade etmektedir. Dolayısıyla domuz gribi dendiği zaman doğal konağı domuz olan bir influenza virüsünün domuzları enfekte etmesiyle oluşan domuzlardaki grip anlaşılmalıdır. İnsanlardaki A(H1N1)pdm09 virüsü bir mevsimsel grip etkenidir” diye konuştu. 

‘Grip aşısı korunma için en iyi yol’
Grip aşısının, influenza virüslerine bağlı enfeksiyonlardan ve bunların kötü sonuçlarından korunmak için en iyi yol olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Abacıoğlu, mevsimsel grip virüslerinin Türkiye’de Ekim-Mayıs ayları arasında saptanabildiğini ifade etti. Aşılama için en iyi dönem aktivitenin başladığı Ekim-Kasım ayları olduğunu ancak henüz aşılanmamış bireylerin de aşı yaptırmasının yararlı olacağına işaret eden Prof. Dr. Abacıoğlu, şunları söyledi:
“Grip sezonu Mayıs’a kadar uzayabildiğinden aşılanabilirler. Aşı yapıldıktan sonra koruyucu etkinin ortaya çıkması için 2 hafta kadar süre gerekebilir. Aşıya verilen yanıtın kişiler arasında farklılıklar gösterebileceği unutulmamalıdır. Altı aydan küçük çocuklara aşı önerilmemektedir. Bu nedenle, bu çocukların aileleri ve bakıcılarının aşılanması, hasta kişilerden uzak durmaları ve ellerini sık yıkamaları önemlidir. Mevsimsel grip belirli risk gruplarında ölüme kadar ilerleyebilen ağır enfeksiyonlara neden olabilir. Bu risk grupları arasında gebeler, çok küçük ve çok yaşlı bireyler, bağışıklık sistemi düzgün çalışmayanlar ve altta yatan kronik hastalığı olanlar yer alıyor.” 



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)