adscode
adscode

Grip bu kez hayat kurtardı

Yaklaşık 3-4 bin doğumda bir görülen Konjenital Diyafragma Hernisi hastalığı, minik Kaan’ın grip sanılarak hastaneye götürülmesiyle ortaya çıktı.

Grip bu kez hayat kurtardı
Sağlık
Yaklaşık 3-4 bin doğumda bir görülen Konjenital Diyafragma Hernisi hastalığı, minik Kaan’ın grip sanılarak hastaneye götürülmesiyle ortaya çıktı. Anne Mine Razlık, İzmir Üniversitesi Hastanesinde 2,5 saat süren bir operasyonla sağlığına kavuşan oğlu için erteledikleri doğum günü partisini kutlama şeklinde yapacaklarını söyledi.

İzmirli Razlık ailesinin 1 yaşındaki oğlu Kaan Razlık’a, grip şüphesiyle götürüldüğü doktor Konjenital Diafragma Hernisi teşhisi koydu. Bunun üzerine İzmir Üniversitesi Hastanesine sevk edilen Kaan, Çocuk Cerrahisi Uzmanları Prof. Dr. İrfan Karaca ve Doç. Dr. Erdal Türk tarafından ameliyat edilerek sağlığına kavuştu. Yaklaşık 3-4 bin doğumda bir görülen hastalığı grip zannedilerek fark edilen Kaan’ın ertelenen doğum günü partisi, kutlama şeklinde yapılacak.

“TÜM ŞİKAYETLER BİR ANDA BAŞLAR”
Konjenital Diafragma Hernisi hastalığı hakkında bilgi veren İzmir Üniversitesi Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr Erdal Türk, “Yaklaşık 3-4 bin doğumda bir görülen hastalık, özellikle yeni doğan döneminde ortaya çıkan ve ciddi solunum sıkıntısına yol açarak yüksek ölümle seyreden doğumsal bir hastalıktır. Diyaframa ait anatomik bir açıklıktan bağırsaklar, dalak ve mide gibi karın içi organları, toraks boşluğu denilen ve içinde akciğer, kalp ve hayati büyük damarların bulunduğu boşluğa geçerek akciğerin anne karnındayken gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu hastalık her ne kadar doğumdan sonraki birkaç saat içinde bulgu verse de ileri yaşlarda ortaya çıkan ve daha hafif seyreden ‘geç bulgu veren konjenital diyafram hernisi’ olarak adlandırılan bir forma daha sahiptir. Bu çocukların bir kısmında hiçbir şikayet yoktur ve daha önce çekilen akciğer filmleri de normaldir, ancak tüm şikayetler Kaan’da olduğu gibi bir anda başlar. Bir kısım çocukta ise karın ağrısı, bulantı, kusma gibi sindirim sistemini ilgilendiren veya solunum sıkıntısı, hırıltılı solunum, sık geçirilen akciğer enfeksiyonları gibi solunum sistemini ilgilendiren kronik şikayetlerde olabilir.”

“HAYATINI TEHDİT EDEBİLİRDİ”
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Karaca ise şunları söyledi: “Kaan, ani başlayan solunum sıkıntısı ve akciğer enfeksiyonu şikayetleri ile hastanemize getirilen bir hastaydı. Tanının konulmasının ardından yaklaşık 2,5 saat süren bir ameliyat gerçekleştirdik. Bu hastalık eğer saptanmasıydı toraks boşluğuna geçen organ orada sıkışarak hayatını ciddi anlamda tehdit edebilirdi. Kaan’ın ameliyatı halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen ve hastayı en az yoran ve küçük kesilerle yapılan torakoskopi yöntemiyle yapıldı. Bu ameliyat daha çok imkanları geniş, donanım ve deneyimi yüksek hastanelerde yapılmaktadır. Kaan, ameliyat sonrası rahat bir dönem geçirdi, iki gün içinde sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.”

“BELİRTİ VERMEDİ”
Oğullarının önceden hiçbir sağlık problemi yaşamadığını ve bu teşhis nedeniyle çok şaşırdıklarını belirten baba Alper Razlık, şunları söyledi:

“Çocuğunuzu grip diye hastaneye götürüyorsunuz ama bir anda ameliyat olması gerektiği ortaya çıkıyor. İlk başta nefes alırken hırıltıyı fark ederek grip sandık ancak yapılan tetkik neticesinde Konjenital Diafragma Hernisi tanısı konuldu. Bu rahatsızlık nedeniyle oğlumun sol akciğeri sönmek üzere olduğu ifade edildi. Bağırsakları yukarı çıkarak akciğere baskı yapmış ve aynı zamanda kalbi de sıkıştırmaktaymış. Bu durum soluk alışverişinin bozulmasına neden olmuş. Normalde halsizlik hareketsizlik gibi belirtileri olabilirmiş ama çocuğumuz yoktu. Çocuk Cerrahisi Uzmanları Prof. Dr. İrfan Karaca ve Doç. Dr. Erdal hoca ile tanışmak bizim için büyük şans. Oğlum onlar sayesinde sağlığına kavuştu.”

“KUTLAMA YAPACAĞIZ”
Anne Mine Razlık ise duygularını şu sözlerle ifade etti: “Ameliyatı gerçekleştiren hekimle sürekli temas halindeydik. Bu durumu bizi çok rahatlattı. Oğlumuzun sağlığına kavuşması nedeniyle çok mutluyuz. Ameliyat öncesinde doğum gününü kutlamak için program yapmıştık ama erteledik. Taburcu olduktan sonra büyük bir parti vereceğiz.” 

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)