adscode
adscode

Gündemi sarsan karma eğitim tartışması

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB); Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nden, çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerinde karma eğitim yapılacağını düzenleyen hükmü kaldırması tartışma yarattı.

Gündemi sarsan karma eğitim tartışması
Eğitim
Güncelleme : 14-Sep-18 10:40

Karma eğitim hükmünün mahkeme kararıyla kaldırıldığını vurgulayan MEB, okullarda karma eğitimin sonlandırılmasının söz konusu olmadığını açıkladı.

Bakanlığın işaret ettiği davanın dilekçesinde ise söz konusu yönetmelikte, "karma eğitim" ifadesinin belli bir lise türü için kullanılmasıyla diğer liselerde karma eğitim yapılmamasının önünün açıldığı iddiası yer alıyor. Eğitim-Sen'in bu başvurusunu haklı bulan Danıştay'ın yönetmelikle ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararının ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nca ortadan kaldırıldığı anlaşıldı. Danıştay'daki dava sonuçlanmadan bakanlık yönetmeliği değiştirdi. Bu durum, belirsizliğin de sürmesine ve karma eğitime son verilmesine zemin hazırlandığı yorumlarına yol açtı.

Süreç nasıl gelişti?

Eğitim-Sen, 24 Haziran 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliği'nin bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, yönetmelikteki, "Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezlerindekarma eğitim yapılır" şeklindeki düzenleme uyarınca bu liseler dışında kalan eğitim kurumlarında karma eğitimden vazgeçilebileceği belirtildi. Söz konusu düzenlemenin, okullarda kız ve erkek karma eğitim yapılmasının esas olduğunu düzenleyen Milli Eğitim Temel Kanunu'na açıkça aykırı olduğu kaydedildi. Kanun ortadayken belli bir lise türü için bu düzenlemenin yapılmasının diğer lise türlerinde karma eğitim yapılmamasına zemin oluşturacağı ifade edildi.

Danıştay durdurdu

Davaya bakan Danıştay 8. Daire, yönetmeliğin söz konusu hükmünün yürütmesini durdurdu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise dava konusu madde metninde, "Çok Programlı Anadolu Liseleri"ne yer verildiği, ancak davalı MEB'in bu liselerde neden böyle bir düzenleme yapıldığına ilişkin savunma yapmadığını tespit etti. Özellikle, çok programlı Anadolu liseleri yönünden bir belirsizliğin mevcut olduğu ve savunmanın da dava konusu metni karşılamadığının açık olduğu kaydedilen kararda, şöyle denildi:

"Bu durumda dairece, bu belirsizliğe ilişkin gerekli araştırma ve inceleme yapıldıktan sonra ortaya çıkacak hukuki duruma göre yeniden karar verilmesi gerekiyor. Bu nedenle anılan düzenlemeye yönelik yürütmenin durdurulması isteminin reddine ilişkin kararda hukuki isabet görülmemiştir."

Kurul, bu gerekçelerle çok programlı Anadolu liselerinde karma eğitim yapılacağına ilişkin yönetmelik hükmünün yürütmesini durduran Danıştay 8. Daire kararına karşı yapılan itirazın reddi kararını kaldırdı.

Yeni yönetmelikte kaldırıldı

Danıştay, belirsizliği karar altına almasına ve bakanlıktan açıklama istemesine rağmen MEB, önceki günkü Resmi Gazete'de yayımlanan okul açma yönetmeliğinde radikal bir değişikliğe gitti. Yeni değişiklikle, dava konusu olan liselerde karma eğitim yapılmasını düzenleyen hüküm yönetmelikten çıkarıldı. Belirsizlik sürerken, bakanlığın söz konusu düzenlemeyi kaldırması ise soru işaretlerine neden oldu. Bu liselerde karma eğitime devam edilip edilmeyeceğinin belirsiz hale geldiği iddia edildi.

MEB: Söz konusu değil

MEB, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "'Çok programlı Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezi'nde karma eğitim yapılır' maddesi Danıştay İdari Mahkemesi'nin Dava Daireleri Kurulu'nun 27 Haziran 2018 tarihli yürütmenin durdurulması kararına istinaden kaldırılmıştır. 24 Haziran 2017 tarihli önceki düzenlemede birden fazla mevzuat, yaygın eğitime yönelik mesleki eğitim merkezlerini kapsayacak şekilde tek bir çalışma altında birleştirildiği için, 'karma eğitim' ifadesine yer verilmiştir.

Açılan davada bu konudaki düzenlemenin kanunda yer aldığı belirtilerek düzenlemenin yeniden yapılması istenmiştir. Mahkeme kararında karma eğitimle ilgili düzenlemenin 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 15. maddesinde açıkça yer aldığına vurgu yapılarak, söz konusu yönetmelikte okul türlerine göre böyle bir ifadenin ayrıca belirtilmesine gerek olmadığı ifade edilmiştir. 15. maddeye göre; 'Okullarda kız ve erkek karma eğitimyapılması esastır. Ancak eğitimin türüne imkan ve zorluklara göre bazı okullar, yalnızca kız veya yalnızca erkek öğrencilere ayrılabilir' hükmü açıkça yer almaktadır. İddia edildiği gibi, karma eğitimin sonlandırılması veya böyle bir duruma zemin hazırlanması kesinlikle söz konusu değildir."

Aykut Yılmaz/ Milliyet

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)