adscode
adscode

Hacettepe'de bir ihmal daha

Hacettepe Üniversitesi öğrenci yurdunda kalan öğrenci, gece geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti. Olaydan yaklaşık iki ay sonra yine aynı kampüste bir öğrenci fenalaşarak bayıldı. Acil tıbbi müdahale için aranan mavi kod yine çalışmadı.

Hacettepe'de bir ihmal daha
Üniversite
Güncelleme : 03-Jun-22 16:30

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin Sıhhiye Kampusü’nde bulunan kütüphanede, 27 Mayıs Cuma günü ders çalışan bir öğrenci fenalaşarak bayıldı. Medyascope'un haberine göre kütüphane ve güvenlik görevlileri ise acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda aranan mavi koda ulaşmaya çalıştılar fakat mavi kod yine çalışmadı. Mavi kodun çalışmaması üzerine ambulansa haber verildiğini söyleyen Türk Tabipleri Birliği Öğrenci Kolu (TÖK) Üyesi İlkay Çelik “Biz Hasan Can Çoban’ı yine aynı kampüste mavi kod çalışmadığı için kaybettik. Olaylar farklı zamanlarda birbirlerine 30 metre uzaklıkta iki ayrı binada oluyor. Yönetim, Hasan Can Çoban öldükten sonra ‘Mavi kod çalışmıyor kullanmayın’ ya da ‘Acil durumlarda şurayı arayın’ gibi bir duyuru da yapmadı” diye konuştu.

“En yakın hastane ile aramızda en fazla 20 metre var”

Hasan Can Çoban’ın ölümünden sonra benzer bir olayın tekrar yaşanmasının can sıkıcı olduğunu dile getiren İlkay Çelik, olayı şöyle anlattı:

“Arkadaşımız yüzüstü yere düşerek bayılıyor ve orada bulunan arkadaşlar da güvenlik görevlilerine haber veriyor. Görevlilerin yaptığı ilk şey de acil tıbbi müdahale için kullanılan mavi koda haber vermek ama mavi kod yine çalışmıyor. Aranan ambulans ekibi de ‘Biz sadece kalp krizi gibi acil durumlarda müdahale ediyoruz’ diyerek geliyor. En yakın hastane ile aramızda en fazla 20 metrenin olduğu yerde ambulans 20 dakikaya varan bir sürede geliyor. Bayılan öğrencinin geçirdiği şey öylesine bir tansiyon düşmesi ya da şeker düşmesi gibi bir olay da değildi. Ambulans ekibi gelip arkadaşımıza müdahalesini yaptı. Arkadaşımızı ambulansa götürmek üzereyken bir anda mavi kod ekibi geldi ve ‘öğrencimizi biz götürelim’ dediler. Bu biraz iç rahatlatma gibi gözüktü çünkü onlar geldiğinde yaklaşık 40 dakika olmuştu.”

“Şans eseri daha kötü bir durum yaşamadık”

“Biz biraz şans eseri daha kötü bir durum yaşamadık. Bayılan arkadaşımızın yine kalple ilgili bir sorunu ya da ekstra bir sağlık problemi olabilirdi. Zaman çok önemli olabilirdi. Bu durum öğrencilere şans eseri hayatta kalıyor gibi hissettiriyor. Biz Hasan Can Çobanı kaybettik ve dolayısıyla aynı şeyi yaşayacağız diye çok korktuk. Bir öğrenci yaşamını yitirdikten sonra bile acil müdahale standardizasyonunun getirilmemiş olması ‘Demek ki bizim canlarımız yetkililerin gözünde bu kadar değerli’ diye düşündürdü.”

“Görevlinin mavi kodun çalışmadığından haberi yok”

Olayın bir sağlık merkezi kampüsünde yaşandığına dikkat çeken Çelik, “Bu durum yaşadığımız ülke ile alakalı bir sorun. Değersizleştirme politikası o kadar yer edindi ki insan canıyla alakalı değerli etik bir şey kalmadı” diye konuştu ve şunları anlattı:

“Öğrenci temsilcileri ile görüştüğümüzde şöyle bir bilgi aldık; dekanlık hastane dışındaki mavi kodları kaldıracağını söylemiş. Artık ambulansların çalışacağını, mavi kodların çalışmayacağını söylemiş. Sanırım uluslararası kalite kontrol ekibi olarak tanımlayabileceğimiz bir kuruluşun önerisi bu yöndeymiş fakat oradaki görevlinin bundan haberi yok. Mavi kodun çalışmadığından haberi yok ya da acil durumlarda haber vermesi gereken ilk yerin mavi kod olmaması gerektiğinden haberi yok.”

Yönetimin bilgisi yok

Olaya ilişkin görüşü istenen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı bilgi vermezken, iletişim birimine yönlendirdi. Yetkili “Aradığımız kişilerden henüz bir bilgi alamadık. O yüzden bir şey söyleyemiyorum, biz de detay gelmesini bekliyoruz. Eğer cevap gelirse numaranızı alıp size ulaşalım” dedi. “Aradığınız kişiler kim” sorusuna, “Gerekli kişilerden” yanıtını verdi. “Gerekli kişiler kim” sorusuna bilgi vermek zorunda olmadıklarını söyleyen yetkili, “Ama siz sadece buradan bilgi alabilirsiniz. Biz bilgi alamazsak doğal olarak siz de bilgi alamazsınız” dedi. “Üzerinden birkaç gün geçmiş bir olayla ilgili bilgi alamıyor oluşunuzu nasıl açıklarsınız” sorusuna ise “Net bir bilgi yok maalesef” diye cevapladı.

İLGİLİ HABER

Hemşirelik öğrencisini ihmaller mi öldürdü?


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)