adscode
adscode

Hacettepe'de 'çıplak modeller' için eylem

Hacettepe Üniversitesi'nde öğrenciler, sözleşmesi yenilenmeyen nü modeller olmadığı için eğitim ve öğretim haklarının engellendiğini belirterek, çıplak modellerin yeniden iş başı yapması talebiyle eylem yaptı.

Hacettepe'de 'çıplak modeller' için eylem
Üniversite
Güncelleme : 04-Mar-22 09:35

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde çalışan dokuz çıplak modelin okulla ilişiği 2021 yılının sonunda kesildi. 31 Aralık 2021 tarihinde sözleşmeleri sona eren nü modellerin sözleşmeleri yenilenmedi ve tekrar sözleşme yapılmadı.

Hacettepe Üniversitesi öğrencileri, nü modeller olmadığı için eğitim ve öğretim haklarının engellendiğini belirterek, çıplak modellerin yeniden iş başı yapması talebiyle üniversite kampüsü içerisinde eylem yaptı.

‘RESİM VE HEYKEL DERSLERİ DURMA NOKTASINA GELDİ’

Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğrenim gören ve isminin yayınlanmamasını talep eden öğrencilerden biri, çıplak modeller olmadığı için eğitim öğretimlerinin aksadığını belirterek yaptıkları eylemi anlattı. Dönem başından bu yana nü model görmediklerini, üniversite bünyesindeki heykel, resim ve seramik bölümlerinde ders işlenemez durumun ortaya çıktığını belirten öğrenci, “Özellikle modelsizlik resim ve heykel derslerini durma noktasına getiren bir şey” dedi.

‘ÖĞRENCİLER MODELE BAKMAK ZORUNDA’
Öğrenciler Dekanlığa, eğitim hakları için harekete geçerek çıplak modellerin işe geri alınmamasının nedenini sorarak dilekçe verdi. Dekanlık tarafından öğrencilere verilen yanıtta, “Fakültemiz eğitim öğretim faaliyetlerini ilgili mevzuata uygun, öğrencilerimizin maksimum fayda sağlayacakları şekilde hassasiyetle planlanmakta ve uygulanmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Dekanlığın taleplerini dikkate almadığını belirterek nü modellerin yeniden iş başı yaptırılması için eylem yaptıklarını ifade eden öğrenci şunları kaydetti: “Dersler yapılamıyor. Atölye derslerimizde model kullanmak zorundayız. Öğrenciler modele bakmak zorunda. Biz harekete geçmek istedik ve bunu talep eden eylemlere başladık. Dün de bir performans gerçekleştirdik. Hepimiz sandalyelerimizi, resim altlıklarımızı alıp, güzel sanatlar fakültesi avlusunda bir araya geldik. Oturduk. Normalde modelin oturması gereken bir sandalye koyduk. Model olmadığı için bir şey çizemeden oturduk. Sonuç alana kadar devam edeceğiz eylemlerimize.”

'İŞE GERİ ALINSINLAR'
Çıplak modellerin yeniden iş başı yapması, yemekhane zamlarının geri çekilmesi ve güzel sanatlar fakültesindeki atölyeleri kullanma süre sınırının kaldırılmasını talep eden öğrenciler, taleplerini içeren bir bildiri kaleme aldı.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, “Hocalarımıza bile modellik yapmış yıllardır burada bizlerle çalışan sanat emekçilerine, modellerimize karşı uygulanan bu uzlaşmasız tavrı kabul etmiyoruz!” diyerek modeller olmadan desen ve modelaj derslerinin durma noktasına geldiğini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi’nin güzel sanatlar alanında köklü bir okul olduğunu, modellerin işten çıkarılmasıyla birlikte okulun komik duruma düştüğünü belirten öğrenciler, taleplerini şu şekilde sıraladı:

- Modellerimizin eski çalışma koşullarıyla işlerine geri alınmasını,

- Yemekhane zamlarının geri alınmasını ve kampüsteki işletme ve kantinlerin fahiş zamlarının denetlenmesini,

- Atölye saat kısıtlamasının kaldırılmasını istiyoruz.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)