adscode
adscode

Hangi Kurum, Kime Ne Kadar Burs Veriyor?

Üniversite kayıtları tamamlanırken vakıf ve dernekler de verecekleri burs miktarlarını ve koşullarını açıklamaya başladı.

Hangi Kurum, Kime Ne Kadar Burs Veriyor?
Burslar

Başvuruları eylül ayı içerisinde tamamlanacak bursların miktarı aylık 2000 TL’ye kadar ulaşıyor. Bu da aylık ortalama harçlıkları 1000 TL olan öğrenciler için adeta “can suyu” demek
 
OZAN ÖMER KADÜKER - MİLLİYET
 
Bugün bitecek olan üniversite kayıtlarının ardından öğrenciler yurt ve burs arayışına girdi. Başarılı, maddi durumu yetersiz ve şehir dışında öğrenim görecek gençler için vakıf, dernek, şirket ve devlet kurumları, birbirinden zengin burs seçenekleri sunuyor. İlköğretimden doktoraya tüm öğrenciler için burs seçenekleri sunan kurumların başvuruları eylül ayı içerisinde tamamlanacak. Aylık 70 TL’den başlayarak 2 bin TL’ye kadar değişen bursların yanı sıra barınma, staj, danışmanlık hizmeti, kitap, tiyatro gibi olanaklar da sağlanıyor.
Öğrencilere burs veren kurumların başında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) geliyor. Her yıl yaklaşık 1,5 milyon öğrenciye, burs, katkı ve öğrenim kredisi veren KYK, bu yıl burs miktarlarını ve başvuru tarihlerini henüz açıklamadı. Ancak burslarla ilgili en geç önümüzdeki hafta bir açıklama yapılacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl lisans öğrencilerine aylık 330 TL burs ve kredi veriliyordu. Yüksek lisans öğrencileri 660 TL, doktora öğrencileri de 990 TL alıyordu. Bu yıl burs miktarlarının artması bekleniyor.

TÜBİTAK’tan maaş gibi burs
TÜBİTAK, lisans, lisansüstü ve doktora öğrencilerine burs veriyor. Lisans öğrencileri için zengin burs olanakları sunan kurum, Uluslararası Bilim Olimpiyatları veya Uluslararası Proje Yarışmasında derece alan ve matematik, fizik, kimya ve biyoloji bölümlerine yerleşen örgün öğretim programına kayıtlı öğrencilere aylık 2 bin TL, bu bölümler haricindeki programlara yerleşenlere 1000 TL burs veriyor. 
Kurum, yine belli puan türlerinde sıralamaya giren öğrenciler için de 750 TL ile 2 bin TL aralığında değişen oranlarda burslar sağlıyor. Bursiyerliğin başladığı tarihten itibaren üniversite lisans öğreniminin normal süresinin sonuna kadar devam edecek burslara başvurular, 7 Eylül-9 Ekim 2015 tarihleri arasında http://e-bideb.tubitak.gov.tr internet adresinden yapılacak.

21. Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı
22 yılda 20 bin 685 öğrenciye eğitim bursu veren vakıf bu yıl da ilk, orta, lise ve üniversite öğrencilerine burs veriyor. İstanbul’da örgün öğretimde okuyan lisans öğrencilerinin yararlanabildiği burslara başvurular 2-5 Ekim tarihlerinde www.yekuv.org adresinden yapılacak. Vakıf ayrıca Soma Maden Kazası’nda babalarını kaybeden çocuklara da burs verecek. Başarılı ve maddi durumu yetersiz olan öğrenciler burs dışında, panel, söyleşi, rehberlik ve danışmanlık hizmeti, tiyatro, konser gibi etkinliklerden de yararlanabiliyor.

Çelikel Eğitim Vakfı
Öğrencilere kişisel gelişim eğitimleri, konser, tiyatro, staj, kitap ve burs desteği sağlayan Çelikel Eğitim Vakfı bu yıl 12 ay süreyle 350 TL burs verecek. Burslardan 2015 YGS/LYS’ye giren, MF ve YGS puan türlerinde ilk 10 bin, TM’de ilk 15 bin, TS’de ilk 5 bin, dil puan türlerinde ise ilk 2 binde yer alan, devlet üniversitelerini ya da vakıf üniversitelerinin burslu programını kazanan öğrenciler yararlanabilecek. Başvurular 30 Ağustos 2015 tarihine kadar celikelegitimvakfi.org adresinden yapılabilecek.

Anadolu Vakfı
36 yıldır Türkiye’nin dört bir yanında hayata geçirdiği eserler ve projeleriyle, eğitim ve sağlık alanlarında çalışmalarını sürdüren Anadolu Vakfı, yeni eğitim ve öğretim yılında da ihtiyacı olan öğrencilere destek verecek.  Burs başvurularının 1  30 Eylül tarihlerinde www.anadoluvakfi.org.tr adresi üzerinden yapabildiği burs kapsamında öğrencilere 9 ay boyunca aylık 325 TL verilecek. Burstan yurt içindeki eğitim kurumlarında tam zamanlı okuyan lisans öğrencileri faydalanabilecek. Burs başvuruları için il ve bölüm sınırlandırması bulunmuyor. Bursa maddi desteğe ihtiyaç duyan ve belirlenen kriterler çerçevesinde akademik olarak başarılı, disiplin cezası almamış olan öğrenciler yararlanabilecek.

Çağdaş Eğitim Vakfı
İstanbul il sınırları içerisinde okuyan öğrencilere burs veren vakıf, öğrencinin alt sınıftan dersinin olmaması, özel okullarda okuyanların yüzde 100 burslu olması, lise ve ilköğretim öğrencileri için ise not ortalamalarının 70 üzeri olması şartlarını arıyor. Burs ücretleri ilköğretim öğrencileri için 70 TL, ortaöğretim için 100 TL ve yükseköğretim için 150 TL olarak belirlendi. Başvurular 20-31 Ağustos tarihleri arasında alınacak.

Türk Eğitim Vakfı
Türk Eğitim Vakfı’nın, Teknik ve Meslek Liseleri, Yükseköğrenim, Lisans-Doktora, Üstün Başarı gibi farklı kategorilerde bursları bulunuyor. Bu yıl 1-30 Eylül tarihleri arasında başvurulabilecek burslar için ara sınıflarda genel başarı ortalaması 4 üzerinden 2,5 olması ve 3’ten fazla başarısız dersinin olmaması gerekiyor. TEV, geçen yıl Ekim-Haziran ayları arasında teknik ve meslek lisesi öğrencilerine 150 TL, üniversitelilere 400 TL, yüksek lisansa 700 TL, doktora öğrencilerine de 1000 TL burs vermişti. Bu yıl burs miktarı belli değil. Vakıf ayrıca İzmir, Trabzon, Ankara’daki kız öğrenci yurtları ve yurt bursu için de ön başvuru alıyor. Kesin başvurular 15 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında.
İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV)
İSOV İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ illerinde bulunan Anadolu teknik, teknik ve endüstri meslek liselerinde tam zamanlı öğrenim gören lise öğrencilerine ve Boğaziçi, İstanbul, İstanbul Teknik, Galatasaray, Marmara, Yıldız Teknik, Tekirdağ Namık Kemal, Kocaeli Üniversiteleri ve Gebze Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören lisans öğrencilere burs veriyor. Not ortalaması 4 üzerinden en az 3 veya 100 üzerinden 80 olan ve gelir düzeyi düşük olan öğrencilere burs sağlayacak olan vakıf, başvuruları 1-30 Eylül tarihleri arasında alacak. Geçen yıl lise öğrencilere 150, lisans öğrencilerine 200 TL olarak burs veriyordu.

Sabancı Vakfı
Kurulduğu 1974'ten bugüne 40 binden fazla öğrenciye karşılıksız burs imkanı sağlayan Sabancı Vakfı her yıl 380’i yeni olmak üzere 1500’e yakın öğrenciye burs veriyor. Vakfın Üniversiteye Giriş, Kalkınma Öncelikli İller, Engelli Öğrenciler ve Sabancı Vakfı Vista gibi farklı burs türleri var. Ankara, Boğaziçi, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, iTÜ, İstanbul, Marmara, ODTÜ, Yıldız Teknik üniversitelerinden öğrencilerin başvurabildiği burslar Ekim-Haziran olmak üzere 9 ay nakit ödemeyi kapsıyor. Geçen yıl lisans öğrencileri için 375, ön lisans öğrencileri için 200 TL burs veren vakfın bu yılki burs tutarı henüz belli değil.

Toplum Gönüllüleri Vakfı
Üniversitelerin ara sınıflarında okuyan öğrenciler için  burs başvuruları 3 Ağustos 2015 itibariyle başladı ve 10 Eylül’e kadar devam edecek. Başvurunun http://burs.tog.gen.tr/web/ adresinden online olarak yapılabildiği burslar için Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) gönüllülük faaliyetlerine katılmak ve TOG gönüllüsü olma şartı aranıyor. Yeni sınıflar için başvurular ise 15 Ağustos’ta başlayacak. Burs verilecek öğrencilerin ikamet durumu, aylık gelir ve gideri, akademik başarısı, üniversitesinin başarı sırası, sosyal güvenceleri, iş durumları, gönüllülük durumu, TOG projelerinde aktif olma durumu gibi kriterlere dikkat edilecek.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde Türkiye genelinde yaklaşık 1000 öğrenciye burs verecek. 10 ay süreyle verilen bursların tutarı yöresel farklılar göstermekle birlikte 150 TL ile 200 TL arasında değişiyor. ÇYDD şubelerinden yapılacak olan burs başvuruları 25 Ağustos’ta www.cydd.org.tr sitesinden duyurulacak. Vakıf ayrıca hukuk alanında yüksek lisans yapan 10 öğrenciye de 2 yıl süreyle 400 TL değerinde burs verecek. Burslara başvurular 10-15 Eylül tarihlerinde yapılabilecek.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)