adscode
adscode

Hangi okulu seçmeliyim? İşte İstanbul'daki okulları gezen bir velinin izlenimleri!

Bir velimiz İstanbul'daki birçok okulu gezip izlenimlerini diğer velilere yardımcı olması için paylaşıyor. Sizler de gezip gördüğünüz okullar hakkında bize yazabilir, izlenimlerinizi paylaşabilirsiniz.…

Hangi okulu seçmeliyim? İşte İstanbul'daki okulları gezen bir velinin izlenimleri!
Eğitim
"Son olaylardan ve cemaat okulları kapandıktan sonra insanların eğitime güveni biraz daha azaldı. Etrafımızda sayılı okullar var. Bunlar arasında da sorunlu, iyi veya biraz daha iyi denebilecek tüm okulları son 5 yıldır gezmeye çalıştım. Vereceğim bilgiler İstanbul içindir. Velilerin ne kadar sıkıntı yaşadığını bildiğim için kafanızdaki soru işaretlerini azaltmaya veya bitirmeye yönelik tüm okullar hakkında gözlemlerim ve yaşadıklarım aşağıdaki gibidir:

ALEV: İyi eğitim veriyorlar. Almanca tercihi olanlar için en iyi alternatiflerden. İstanbul'daki en iyi okul kampüslerinden biridir. İyi bir kayakçı olmanın yolunu bile çocuğunuza açabilir. Dezavantajı ise o kadar dürüstler ki TEOG gibi sınavlarda ortaöğretim karne notu öğretmenler tarafından yüksek verilmediği için TEOG hedefleyen veli ve öğrenciler dezavantajlı duruma geliyor.

EYÜBOĞLU: Çamlıca kampüsü iyidir. Bu civarda yaşayanlar için belki de en iyi seçim olabilir. IB eğitimi de var ama yurtdışı gönderileri 1/5 oranında gibi. Yani IB eğitimi her düzeyde veren bir okul için çok düşük. Kampüsü ve kütüphanesi ile Anadolu yakasındaki en iyi okullardan diyebilirim.

HİSAR: Katalogları, web sitesi ile çok güzel bir pazarlama yapıyorlar. Tanıtım günlerinde İstanbul daki bir numaralı okul. Çocuklar size konser verirken kendinizi kaptırabiliyorsunuz. Bu okul özgüvenden bahsederek özgüven bunalımı yaşamaya başlamış çocuklar yetiştirmiş. Bizi okulda gezdiren çocuklar ile konuşunca biraz anlıyorsunuz. Bu kurum ve çocuklarda şu var. Özgüven ve şımarıklık ve ukalalık arasındaki inci çizgiyi kaybeden bir grup oluşmuş. Çocuklar kendilerini yabancı dilde kanıtlama ve hızlı konuşarak kendilerini ispatlama peşindeymiş izlenimini çok yansıtıyor. Rahat değil. Kampüs evlerin arasında sıkışmaya başlamış. Bu okul Kemerburgaz'daki Musevi cemaatinin ve zengin ailelerinin ortamından çok iyi faydalanmış görüntüsünü bariz veriyor. İngilizcesi iyi olsun ve Amerika'ya bir şekilde gitsin de nasıl giderse gitsin derseniz, ukalalık ve şımarıklık da önemli değil derseniz iyi bir seçenek denebilir.

AÇI: Kişilere bağlı vakıf olmayan, kurumsal ortam olmadığı için her an çözülebilir izlenimi veren bu okulda sunum yapan ortaklardan biri ile birebir görüştüğümde hiç haz almamıştım. Ortaklarından birinin tekstilci olduğunu duyunca da iyice soğumuştum. Tekstilci deyince bugün var yarın yok gibi insan geliyor insanın aklına. Bu okulun kendine en büyük avantajı Yeni Yüzyıl Işık Lisesi’nin mirası olan İngilizceyi kullanması, yine Musevi Cemaatini kendine iyi bağlamış olması var. Diğer grup veliler de anaokulunda Tükçe konuşmanın yasak olduğunu ve sadece İngilizce konuşulduğunu duyunca daha çok talep görüyor ama ilkokul ve ortaokulla birlikte tüm veliler arayış içinde oluyorlar. Musevi cemaati çekilse Hisar ve Açı okulları ortalıklarda olmayabilir.

PİERRE LOTİ: 3 yaşında başvurmak gerekir. Fransızca bilen anne ve baba varsa kabul daha kolay. Eğer yoksa 2 yaşında dadı tutup hazırlanan Türk aileler çok. Söylentilere göre Okan Bayülgen, Orhan Pamuk, Deniz Akkaya, Nagehan Alçı burada yeralan ve yeralmak isteyen veya tanıtım günlerine katılmış popüler insanlardan sadece birkaçı. Burada din eğitimi verilmez. Türk tarihi verilmez. Fransız tarihini öğrenirsiniz.  Osmanlı ve Türk tarihi burada bizim okullar gibi anlatılmaz veya Fransız taraftarlığı vardır. Burası Fransız müfredatını uygular. Diğer ismi Papyon'dur. Birçok sanatçı ve siyasetçi ve popüler insan buraya çocuğunu sokabilmek için çok uğraşır. Fiyatı da özel okullardan daha ucuzdur. En iyi Fransızca burada öğrenilir. İkinci yabancı dil İngilizce olunca çocuğunuz otamatikman 3 dilli olarak çıkar.  Fransızca iyi olsun, 3 dil olsun, disiplinli çocuğum olsun, global değil ama Avrupalı olsun derseniz en iyi okul burasıdır.

İTÜ: TEOG hedefiniz varsa iyi bir alternatiftir. Atatürkçü bir okuldur. Global tarafı ve yurtdışı mentalitesi yüksek değildir. Burada TEOG'tan sonra kalırsanız lisede pek bir parlak başarı gözükmüyor. Lisesi iyi değil ama ilkokul ve ortaokul iyidir. Öğretmen ve idari kadronun tam oturmadığı yönünde şikayetler konuşulur. Bu sorunlar yıllardır konuşulur ama çüzümlenememiştir. Sunum günlerinde çocuklar şarkı söylerken veya enstrüman çalarken o kadar zorlama görünüyordu ki mutsuzluk havasını sezinlediğim için burayı elemiştim. Ama diğer birçok okula göre iyidir. Bir de ilkokul kısmında sınıf sayısı artışı bu yıl yaşanacak yani seçicilik olma şansı kalmıyor. Anaokulda kura varken ilkokulda isteyen herkes girebilecek. İngilizce ders saatleri yüksek tutulsa da sistemden kaynaklanan yabancı dil yetersizliği var.

BİLFEN ÇAMLICA: TEOG başarısında bir numara. Doğa Koleji ile birlikte hatta Robert Kolej'e her yıl tüm Türkiye den 200 öğrenci girerken bu 2 okul tek başlarına 100 ün üzerinde öğrenci gönderiyor Robert'e. Artık Üsküdar Amerikan ve İzmir Amerikan'a soktuklarını saymıyorum. Hatta son 5 ile 10 yıl arasında öyle bir başarı sağladı ki Robert, Üsküdar Amerikan gibi okulları sorgulamaya başladık. Bu kadar homojen ve tek tip öğrenci portfolyösü olan bu Amerikan okulu eski heterojen yapısını kaybedince nasıl bir mezun yapısı ve kalitesi ortaya çıkabilir ki! 30 yıl önce her şehirden ve okuldan insanlar girebilirken bu 2 okul (Bilfen ve Doğa)kontenjanın yarısından fazlasını alıyor. Burada hakkını verelim bu okullar TEOG'da en başarılı. Yabancı dil, spor hayatı , sosyal hayat 2. planda ve TEOG hedefimiz diyorsanız burası doğru seçim. Aklımdan da şu geçmiyor değil son 1 aydır. Birçok kuruma sınav sonuçları cevap anahtarları verilerek girildiği bir ortamda veli olarak son 1 aydır sorguluyorum. Acaba bu okullarda bu sınav soruları bir şekilde alınıp tıpatıp aynı sorular değil de sayıları veya ufak tefek noktalamaları değiştirilerek bu okullarda çoculara sorular mı ezberletiliyor acaba? Tabi çocuklar başarılı olduklarını sanacaklar. Kimsenin günahını almayalım ama son 1 ay ki gazete bilgilerinden sonra bu sorular da aklımdan geçmedi değil.  Neyse hedef TEOG'sa Bilfen en iyi alternatif.

ŞİŞLİ TERAKKİ: Anaokul sayılarını son yıllarda arttırdılar hatta 5 yaş grubunda 10 adet sınıfa çıkardılar. Çok okul açıldığı için ve bu kadar çok sınıf açtıkları için  artık eskisi gibi kura ile seçim şansları kalmadı. Kim gelirse almaya çalışıyorlar. Seçicilik yok. Yabancı dil ders saatleri burada da arttırılsa da sistemden dolayı çocuklar doğaçlama konuşma şansını burada kazanamıyor. TEOG için en iyi alternatiflerden. Atatükçü tarza yakın bir okul diyebiliriz. İsmi ve geçmişi ile ekol olması en büyük gücü. Lokasyon tabii en büyük artısı. Bildiğim o kadar çok veli var ki Şişli Terakki'nin yanıbaşında oturuyorlar ama çocuklarını çok uzaklarda başka okullara yazdırıyorlar. Örnek: Koç Lisesi. Tepeören'de açtıkları yeni kampüs muhteşem olmuş. Tepeören kampüsü İstanbul da ALEV okulları ve Koç Lisesi kampüsü ile birlikte en iyi okul kampüsüdür diyebilirim. IB eğitimine geçtiler.

SEV: Disiplinli, yabancı dili en iyi okullardandır. Anadolu yakasında gidilebilecek en iyi 2. veya 3. okuldur diyebiliriz. Bunu disiplin ve İngilizce ve TEOG'taki başarısından söylüyorum. Bazı veliler buranın misyoner bir okul olduğunu söylüyorlar bundan dolayı çekiniyorlar. Amerikan Yönetimi buradan birkaç yıl önce çekildi, artık bir Türk okulu. Ama bu da orta ve uzun vade de prestij ve dil açısında negatif puan olarak dönebilir. Bu okulun dezavantajları belirli bir kampüsü yok. Anaokul, ilkokul ve ortaokul farklı kampüslerde. Özellikle ilkokul kampüsü orta vasat bir devlet okulu görüntüsünde. Yıllık en yüksek ücreti alan bir okul olmasına rağmen bina, çevre düzenleme ve konfor olarak çocuklara pek birşey vermiyor. Diğer bir dezavantaj TEOG'u burada hedeflemek zorundasınız. Sev Lisesi Çekmeköy'de açıldı ama daha çok yeni nasıl bir kalite olacağı net değil.

MEF: Düzenli, disiplinli, her şeyden biraz verebilen bir okuldur. TEOG hazırlık, yurtiçi ve yurtdışı üniversite seçenekleri olan, spora da zaman ayırabilen, içinde havuzu olan iyi bir okuldur. Dengeli bir eğitim verdiği için tercih edilebilir. International bölümü de vardır.

BIS: İngiliz okuludur. Müfredat İngilizdir. İyi aksanlı bir ingilizce öğrenilir. Yabancı bir okuldur. Din, tarih ve İngiltere  yönündedir. Yani Türk örf adet, tarih ve din bilgisi burada olmaz. Yabancı pasaportu olan Türk çocukları gidebiliyor. Egemen Bağış çocuklarını buraya gönderiyordu. Birçok ünlü gönderiyor çocuklarını. Burada avantaj aksanlı mükemmel İngilizce konulabilen çocuklar çıkar. Dezavantaj her 2 veya 3 yılda bir öğrenciler çok değiştiği için sürekli arkadaşlık okul ve sınıf için de oluşmayabilir. Bir de çalışan öğretmenler verilen maaşların düşüklüğünden şikayet ettiği için mutsuz olduklarına yönelik söylentiler yok değil. Ama İngilizce tek hedef ise ve Türk örf, adet anenelerinden sıkılanlar varsa İstanbul'da bir alternatif olarak konuşlanmış. 

KOÇ: Türkiye’de bugün itibari ile 13 yıllık eğitim veren 1 numaralı eğitim kurumudur. Kampüs 700 dönüm üzerine kurulmuş. Disiplinli, öğretmen kalitesi en iyisi, global dünya vatandaşı yetiştirirken, Türkiye gerçekliğini de çocuklara tam işleyebilen ender okullardan. Tükçesi, İngilizcesi mükemmel olurken ekstra olarak 3. Dil öğrenebiliyorsunuz. Spor, sosyal hayat, akademik ortam, yurtiçi ve yurtdışı gezileri ile en dengeli okuldur diyebilirim. Yeni yapılan kapalı yüzme havuzunu tanıtım günlerinde gördüm herhalde dünyadaki en güzel havuzlardan biridir. Yüzme bilmeyen insan  bile içine girmek istiyor.  Çok zengin bir aile çocuğu da vardır. Aylık maaşıyla zorlanarak okutan ailenin çocuğu da. Heterojen olmasının en önemli nedeni kura sistemi ile İstanbul yöresinin en iyi aile ve çocuklarını alırken, TEOG'la da en iyi sınav başarısı elde etmiş çocukları karıştırıyor. Yurtiçinde İstanbul'daki en iyi üniversitelere çocukları gönderirken, yurtdışına en çocuk çocuk gönderen okuldur. Robert Koleji'ni bu anlamda da geçmiştir. Her yıl çok sayıda Harvard, Stanford, Yale gibi okullara öğrenci göndermektedir. Bu sene İngiltere'ye 31 öğrenci göndermiş. İtalya'ya 10 öğrenci. Toplam 150 kadar öğrenci yurtdışına gidiyor. Bu okul Türkiye'nin en iyi okuludur.

Tek dezavantajı Tuzla da olması yani şehir merkezine uzak. Eğer merkezde olsa idi. TEOG sınavlarındaki puanlamada da bence Robert'i de açık ara geçerdi. Bu okulda ortaokulda William Shakespeare eserleri okutuluyormuş. Yani İngilizce eğitiminde Türkiye'de yabancı okullarda dahil akademik anlamda en iyi okuldur. Eğer maddi imkanınız varsa, kura ve sınavlardan da geçebilrseniz, başka hiçbir okul düşünmeden verin derim. Hem Türk hem dünya vatandaşı olan çocuğunuz 3 dil konuşurken dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde okurken prestij de en üst seviye de olacak.

IŞIK: Eski tarihi olan, ekol bir okuldur. En iyi kampüsler Erenköy ve Ayazağa olmasına rağmen Nişantaşı şubesi sınav başarısında önde görünür. İyi bir tercihtir. İngilizce sınıflarını arttırıyorlar. IB sistemine geçtiler.

Benim için okul idealistlerin ve ticarethane havasına getirmeyenlerin uğraştığı bir konu olmalı. Işık da son yıllarda birçok kampüs açtı. Buna kişisel olarak soğuk bakıyorum.  

IRMAK: Caddebostan da lüks , pahalı butik okul. İyi eğitim var deniyor. Çok inceleyemedim. Caddebostan, Bağdat caddesi civarında iyi ailelerin çocukları ile arkadaş olsun derseniz iyi bir alternatif.

SEZİN: Disiplinli, güzel kampüslü, ciddi bir okul. Anadolu yakasında TEOG başarısına önem veriyorsanız, donanımlı, ve düzgün bir çocuk çıksın derseniz en iyi alternatiflerden. Okul civarınca oturanlar Koç Lisesi olmuyorsa bu okul dışında başka bir yer düşünmemeli.

İELEV: ALEV okullarını tercih ettim. Kampüsü ALEV'le mukayese edilemiyor. Çekmeköy de.

KÜÇÜK PRENS: Fransızca'yı Pierre Loti'den sonra en iyi veren kurum. Yeri Samandıra civarında ama birçok veli biliyorum Avrupa yakasından buraya çocuklarını gönderiyor. Çünkü eğitimi Fransiz ekolünde en iyilerden. Fransızca 1. öncelik ise, Pierre Loti kurasını kazanamadıysanız, ve daha Türk müfredatı isterim derseniz belki de İstanbul'da en iyisi burası olacaktır
 
Diğer kurumlardan Anabilim ve Anafen gibi okullar da bazı yönlerden iyi okullardı. Bazı yönlerden diyorum çünkü tümüyle doyuramıyorlar. Hatta Üsküdar Amerikan Lisesi'nin Amerikan müdürü Micheal Hillhouse beyin kızı da Anabilim'de okuyor. Müdür Michael Hillhouse bey de sınav sisteminden ve okullarına sadece belirli birkaç okuldan öğrenci girmesinden sıkıntı çektiğini birebir görüşmemizde bana anlatmıştı. Ekollerinin ve geçmişlerinin 4+4+4 sınav siteminden sonra zarar gördüğünü belirtmişti. Bu yüzden özel bir TEOG hazırlığını çocuklarına düşünmediklerini söylemişti.

Not: Daha gittiğim birçok okul vardı. Ama aklımda kalanları elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Birçok zincir her semtte, bölgede açılan okulları anlatmıyorum. Çünkü bu okulların eğitim kurumundan çok ticarethane olduğuna inanıyorum. Okul tek olmalı tek bölgede olmalı. Bir de ilkokulda veya lisede sınav yoksa kura ile öğrenci alan okulları tercih etmek gerekir diye düşünüyorum. Yoksa kendinizi Türkiye ve Dünya gerçeğinden uzak ayrı bir yerlerde mutsuz şekilde bulabilirsiniz. Eğer biraz katkım oldu ise ne mutlu. Herkese kolay gelsin."


Tüm velilerimizden hakkında bilgi sahibi oldukları okullar için izlenimlerini bekliyoruz. Böylece okul seçiminde birçok insana fayda sağlanmış olabilir.

Not: İzlenimlerini paylaşırken okulları, mezunları, öğrenci ve velileri incitmeyecek yorumlar olması da önemlidir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    2 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (2)