adscode
adscode

'Her öğrenci atanma hevesiyle üniversiteye başlıyor'

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Şu anda üniversite okuyanlar ya da girmeyi düşünen her öğrenci üniversiteyi bitirince bir yere atanma hevesiyle üniversiteye başlıyor"…

'Her öğrenci atanma hevesiyle üniversiteye başlıyor'
Eğitim

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda "Girişimci Liderlik" konulu panel düzenlendi. Panele Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Yunus Bekdemir, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Kalkan, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Temel Bayrak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman Kaplan, Prof. Dr. Bünyamin Şahin ve Prof. Dr. Sevilhan Mennan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

"HER ÖĞRENCİ ATANMA HEVESİYLE ÜNİVERSİTEYE BAŞLIYOR"

Panelin açılış konuşmasını yapan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversiteye girmeyi düşünen ve okuyan öğrencilerin bir kuruma atanma hevesiyle üniversite okuduğunu belirterek, "Girişimcilik aslında yeni keşfedilen bir şey değildir. Bakü'de İpek Yolu üzerinde Mecusi tüccarlarının uğrak yeri olan kervansaray çok önemli bir girişimcilik örneğidir. Dolayısıyla bütün Mecusi tüccarlar orada konaklıyor. Oranın işletmecisi muhtemelen bu işten büyük bir gelir ediyor. Girişimciliğin yanında bir yenilik muhakkak olacak. Biz kamu kurumları veya yüksek öğretim kurumları olarak da bu çağda artık girişimciliği dikkate almalıyız. Üniversiteler ilk kurulduklarında saf bilimle uğraştılar. Zaman sonra artık meslek elemanı yetiştirmek de onların bir görevi oldu. Ama 20. yüzyılın sonunda bütün anlayış üniversite sadece meslek elemanı yetiştirir haline geldi. Şu anda üniversite okuyanlar ya da girmeyi düşünen her öğrenci üniversiteyi bitirince bir yere atanma hevesiyle üniversiteye başlıyor. Ancak 21. yüzyılda artık bu meslek sahibi olma ve etme ile saf bilimle uğraşmanın yerini girişimci üniversite almaya başladı. Saf bilim tamamen çekilsin mi? Bunu bazı gruplar tartışıyor. Yoksa tamamen sanayi ve piyasaya endeksli bir üniversite mi olsun? Tabi günümüzde en önemli husus bilgi, insan kaynağı ve paranın önünde ki sınırların tümüyle kalkması. İşte küreselleşme dediğimiz şey, dolayısıyla yenilik ve hızın çok artması. Piyasa o kadar hızlı değişiyor ki, sizin sürekli yenilik içinde olmanız lazım. Çünkü rekabet çok güçlü" diye konuştu.

"VASIF KAZANDIRMAK ZORUNDAYIZ"

Eski gidişlerin mutlaka geride kalmaya yol açtığını söyleyen Rektör Akan, "Eski gidişler sizi mutlaka geri kalmanıza yok açıyor. Tabi üniversitelerde artık girişimcilikle alakalı vasıfları zaman içerisinde bürünmek zorunda ve mezun ettiği öğrencilerin bir kısmına da bu vasfı kazandırmak zorundayız. Bu vasıflar genellikle fırsatları tanıtma ve oluşturma, ihtiyaçları fark etme ya da toplumda olmayan bir ihtiyacı oluşturma. Kaynakların optimal kullanımı ve insanları motive etmede becerili olma. Ekonomik çevrenin ihtiyaçlarına göre biçimlenme olarak tanımlayabiliriz. Kurumlarda bu fırsatları gerçekleştirmek için, zorluklarla baş edebilmek için çok hızlı olmak zorundadır. Yani bu girişimci karakteri, bulunduğumuz durumdan memnun olmama ve elindekiyle yetinmeme, bu bizim Türk toplumu için tartışılması gereken ve tartışılan bir husustur. Bugün öyle bir rekabetçi ortamda öyle bir insan oluşturmak zorunda hissediyoruz ki kendimizi sürekli başarıya endekslik, hiçbir zaman elindekiyle yetinmeyen, bulunduğu durumdan memnun olmayan bunun üstünde düşünülmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Rektör Akan açılış konuşmasının ardından panelde Malezya Üniversitesi Teknoloji MARA Rektörü Prof. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar 'Oxford Liderlik Konuşması', Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Mandal 'Sabancı Üniversitesi'nde IP Tabanlı Girişimcilik Ekosistemi', Koç Üniversitesi Kuluçka Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Ergen 'Koç Üniversitesinde Girişimcilik ve İnovasyon Uygulamaları', Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı 'Liderlik: Kuram ve Uygulama' ve OMÜSİGEM Müdürü Doç. Dr. Talip Kahyaoğlu 'Açık İnovasyon ve Üniversite-Sanayi İşbirliği' konularında konuşma yaptı.

İHA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)