adscode
adscode

Hergün ekrana bakarken göz sağlığımızı nasıl koruyabiliriz

​Göz sağlığımızı bilgisayar ekranına bakarken nasıl koruyabiliriz? Makyaj malzemelerinde nelere dikkat edilmeli? Hangi meyve ve sebzeleri tüketerek göz sağlığımızı koruyabiliriz? Göz sağlığımızı bilgisayar…

Hergün ekrana bakarken göz sağlığımızı nasıl koruyabiliriz
Sağlık
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rıza Kurna göz sağlığınızı korumak için alabileceğiniz önlemleri ve dikkat etmeniz gerekenleri anlattı. Bilgisayar kullanırken mola verin Bilgisayar gözlerinize zarar vermez; fakat göz yorgunluğu ve kuruluğuna sebep olabilir. 20/20/20 kuralını demek oluyor ki 20 dakikada bir, 20 saniye zaman ile 20 feet ( yaklaşık olarak 6 metre) uzağa bakmayı deneyin. Ayrıca monitörünüzün üst kenarı göz aşamasında şeklinde yaklaşık olarak 50-60 cm uzağınıza yerleştirin. Güneş gözlüğü sadece aksesuar değildir.

Güneş cildiniz gibi gözlerinize de zarar verebilir. Katarakt oluşumunu hızlandıracağı gibi sarı nokta hastalığına da sebep olabilir. Ayrıca alerjik şikayetlerinizin fazlalaşmasını tetikleyebilir. Dışarıda olduğunuz günlerde hava bulutlu dahi olsa güneş gözlüğü kullanın.

Göz sağlığınız için doğru beslenin Turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, bezelye, yağsız kırmızı et ve tam tahıllar gibi dolaşıma yardımcı gıdalar kalp için olduğu kadar göz sağlığınız için de iyidir. Aynı dönemde havuç, balık, üzüm, soğan ve sarımsak göz sağlığınız için yardımcı besinlerdir. Sarı nokta hastalığını önlemek için ıspanak, domates ve yaban mersini gibi gıdaların yanında C, E ve A vitaminleri ile Magnezyum, Selenyum, Çinko gibi mineraller içeren besinler tüketebilirsiniz. Gözlerinizdeki problemleri göz ardı etmeyin Gözleriniz kaşıntılı ya da kırmızı ise, soğuk kompres, antihistaminik ya da antialerjik göz damlaları ile yatıştırabilirsiniz.

Gözünüze kum kaçmış gibi hissediyorsanız temiz su ya da gözyaşı damlası ile durulayın. Gözlerinizde sançı , şişme, ışığa duyarlılık, koyu kayan noktalar, ışık çakmaları gibi değişiklikler söz konusuysa kesinlikle hekiminizle paylaşın. Lenslerinizin temizliğini önemseyin Lenslerinizi kullanmadan önce ellerinizi sabunla yıkayın. Göz doktorunuz tarafından onaylanmış damla ve solüsyonlar kullanın. Lenslerinizi özelliğine göre her akşam çıkarın ve kullanım özelliklerine göre her 15 gün ya da ayda bir yenisi ile değiştirin. Lens temizlemede kullandığınız solüsyonları her gün yenisiyle değiştirmeyi ihmal etmeyin.

Denize veya havuza lenslerinizi çıkarmadan girmeyin. Temizlik ürünleri kullandığınızda lenslerinizi takmayın. Genel sıhhat durumunuzdan haberdar olun Görünüşte sıhhat problemleri yaşamıyor olsanız dahi kesinlikle sıhhat kontrollerinizi yaptırın. Tansiyon, diyabet, akciğer hastalıkları, tiroid ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi birden fazla hastalık göz sağlığınızı da negatif istikametinde etkileyebilir.

Diğer tehditler multipl skleroz, anevrizma ve kanserdir. Hekiminize ailenizde görülmüş olan göz problemleri ve diğer ciddi hastalıklar hususunda veri (bilgi) verin. İlaç etiketlerini okuyun İlaçlar veya ilaç kombinasyonları görüş kalitenizi negatif istikametinde etkileyebilir. Bu sebepten ötürü ilaçları kullanırken yan etkilerine karşı dikkatli olun. Gözlerinizde kuruma ya da sulanma, İkili görme, ışık hassasiyeti, kabarık veya sarkık göz kapakları ve bulanık görme gibi olumsuzlukları fark ederseniz hemen hekiminizle paylaşın. Eskimiş makyaj malzemelerinizi atın Bakteriler sıvı ya da krem göz makyajı malzemelerinin içerisinde kolayca çoğalabilir. Gözünüzde bir enfeksiyon gelişirse hemen göz makyajınızı temizleyerek hekiminize başvurun ve bu süreçte kullandığınız makyaj malzemelerini atın. Şayet alerjik reaksiyonlara sahip olma eğiliminiz varsa, bir seferde sadece tek bir yeni ürün deneyin. Kozmetik ürünlerinizi hiç bir zaman paylaşmayın ve mağazalardaki örnekleri kullanmayın. Makyaj öncesi ve ertesi yüzünüzü iyice temizleyin. Göz kontrollerinizi ihmal etmeyin Sağlıklı bir insanın ilk göz kontrolünün 12-18 ay arasında kesinlikle yapılması lazım gelir .

Daha akabinde ise en geç 2 senelik periyotlarda göz muayenesinin tekrarlanması göz sağlığınız için önemlidir. Ailenizde diyabet, yüksek tansiyon ya da göz hastalığı varsa kesinlikle hekiminizle paylaşın. Ailenizde göz bozukluğu varsa, bu hastalığın genetik olarak sizde olma ihtimalini göz önünde bulundurarak kontrollerinizi daha erken sürelerde yaptırın. Sigarayı bırakın Sigara içiyorsanız kesinlikle bırakın. Zira sigara göz sağlığınız için de mühim bir tehdit unsurudur. Katarakt ve göz kuruluğu riskini artırır. Ayrıca kan dolaşımını negatif etkilediği için retinaya zarar vererek görme kaybına sebep olabilir.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)