adscode
adscode

Hidrosiklon ve değişkenleri

Hidrosiklon ve değişkenleri
Türkiye'den Haberler
Hidrosiklonun alt çıkışı çapı alt akım pülp yoğunluğunun belirlemektedir. İyi çalışan bir Hidrosiklonda alt akım katı oranı %50’den daha yüksek olmalı, pülp Hidrosiklonlar alt açıklığından 20-30 derecelik açı yaparak konik şekilde akmalıdır. Pülpün alttan daha geniş bir açı yaparak akması, alt akım yoğunluğunun çok düşük olduğu anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda pülpteki katı oranı %50’den daha az olup Hidrosiklonda istenmeyen bir durumdur. İyi çalışan bir Hidrosiklonda alt akımdaki su oranı %25-30 civarında olmalıdır.

Alt akım yoğunluğunu çok yüksek ve alt çıkış açıklığı çok küçükse pülp Hidrosiklonun alt çıkışını tamamen doldurularak düz atmaktadır. Bu durumda pülpteki katı oranı %75’den daha yüksektir. Alttan hava girişininin olmadığı, Hidrosiklon içinde vakumun koridorunun oluşmadığı bu durumda da Hidrosiklonun iyi bir ayırım yapma olanağı yoktur. Bu durumda iri boyutlu taneler Hidrosiklonun üst akımına karışmaktadır. Hidrosiklonların alt akışı sürekli gözlenmeli, çıkış açısı, çıkış büyüdükçe, üst akımdaki tane boyu büyümekte, d50 değeri artmakta, alt akımdaki su kazanımını düşmektedir.

Pülp basınç ve hızı beslenme borusunun kesit alanı ile ilişkilidir. Kesit küçüldükçe Hidrosiklona beslenen pülp basınç ve hızı artmaktadır Aynı kapasitede Hidrosiklonun giriş kesitinin daraltılması ile d50 değeri azalmaktadır. Pülp basıncının artırılması ile giriş-çıkış arasındaki basınç farklı artacağından d50 değeri küçülmektedir. Yüksek hız ve basınç, Hidrosiklonlarda daha ince ayırma sağlamaktadır. Normal boyuttaki Hidrosiklonlarda, pülp hızı 3-6 m/sn, pülp basıncı 0.5-10 bar arasındadır. Çalışan bir Hidrosiklon grubunda, Hidrosiklonlardan birinin kapatılması durumunda diğer Hidrosiklonlara giden pülpün basıncı ve debisi artmakta, d50 değeri küçülmekte, alt akımdaki su kazanımı düşmektedir.

Hidrosiklonun koniklik açısı büyüdükçe d50 değeri büyümekte, alt akımdaki su kazanımı düşmektedir. Gövde uzunluğu artışı d50 değerini küçültmektedir.

Hidrosiklona gönderilen pülpün yoğunluğunun düşürülmesi, Hidrosiklon etkinliği arttırırken, d50 değerini küçültülmekte, pülp yoğunluğu arttıkça d50 büyümektedir. 100u’dan büyük sınıflandırmalarda ağırlıkça %60 katı, 50u’dan küçük sınıflandırmalarda da %40’dan daha düşük katı oranlarında çalışılmalıdır.

Hidrosiklon değişkenleri

Hidrosiklonların boyutları arasında kullanım amacına uygun olarak bazı matematiksel oranlar belirlenmiştir. Örneğin giriş boru çapının yaklaşık 1/4 ‘ü kadardır.

Yapılan araştırmalarda Hidrosiklon çapının ayırmaya önemli bir etkisinin olmadığı, geometrisi benzer Hidrosiklonlarda Hidrosiklon giriş ve çıkış çaplarının önem taşıdığı belirlenmiştir. Ancak Hidrosiklon üretiminde giriş, çıkış boyutları ile çapı arasında belirli bir oranın olması gerekmektedir.

Hidrosiklon boyutlandırmasında kullanılan değişkenler şunlardır
  • Katı-sıvı oranı, pülp yoğunluğu, pülp ısısı,
  • Katının yoğunluğu
  • Katının ortalama şekli; küresel, yassı, köşeli oluşu,
  • Katının boyut dağılımı ve aralığı

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)