adscode
adscode

'HÜKÜMET SANATA MÜDAHALE ETMEMELİ'

Selçuk Yöntem;'HÜKÜMET SANATA MÜDAHALE ETMEMELİ'

'HÜKÜMET SANATA MÜDAHALE ETMEMELİ'
Genç Bakış




'HÜKÜMET SANATA MÜDAHALE ETMEMELİ'

- Hükümetlerin sanat politikası olmaz, devletin sanat politikası olur. Ve devletin sanat politikası değişmez. Gelen her hükümet kendine göre bir sanat politikası çizemez. Çünkü sanatın bir evrenselliği, genel değerleri vardır. Hükümet buna hiçbir şekilde müdahale etmemelidir. Demokrasisi köklü olan ülkelerde bu böyledir. Biz de bu yüzden hükümetlerin sanat politikasını her zaman eleştirmeliyiz, karşı koymalı ve devlet politikasının çok yerleşik, çok sağlam bir şekilde devam etmesini sağlamalıyız. Bunun da temellerini Türkiye'de Mustafa Kemal Atatürk çok sağlam bir şekilde atmıştır. Devlet Tiyatrosu, Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve daha sayamayacağım birçok sanat kurumuna temel atmıştır.

- Sanatın muhafazakarı olmaz. Sanat karşı koyar, tartışır. Sanat gelişmek zorundadır, sanatta değişim değişmez.

ÇOCUK İSTİSMARI İLE İLGİLİ PROJE OLURSADESTEK VERMEYE HAZIRIM
- Çocuk istismarı ile ilgili bir proje olursa her zaman destek vermeye hazırım. Türkiye'de ve dünyada birşeylerin değişmesi ve gelişmesinin medya ile ilgili çok önemli bağlantıları var. Türkiye'de medya gelişince kültürel yapı çok sekteye uğradı. Çünkü bu tüketim ekonomisi, medya ile ilgili çok başka sorunları da beraberinde getirdi. Kitap okuma alışkanlığı, insanların birbirlerine değer verme alışkanlıkları gitti, çok çıkarcı bir yaşam yaşanmaya başladı. Çocuk istismarında eğitim sisteminin çok önemli bir rolü var. Bu toplumda sanatı yaygınlaştırdığımuz zaman kimse bu istismarlar, bu negatif duygularla boğuşmayacaktır. Önce kültür, önce eğitim, temeli burada yatıyor.

AŞK-I MEMNU BENİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİYDİ
- Benim için Türk edebiyatında çok önemli bir yeri olan Aşk-ı Memnu romanının uyarlamasında yer almak çok önemliydi. Dramatik yapısı çok kuvvetli bir eserin dramaturjik açıdan çok iyi değerlendirildiği bir projede yer almaktı önde gelen sebep ve değerlendirdim.

BİZE SUNULAN ROLÜ SEÇİYORUZ
- Bizim sistemde bizim oynamayı düşündüğümüz şey değil, bize sunulanı değerlendirmemiz önemli.

ASLAN AKBEY'DEN SONRA GELEN TEKLİFLER BENŞ TATMİN ETMEDİ
- Aslan Akbey'den sonra gelen, onun paralelinde hiçbir metin beni tatmin etmedi. O hemen hemen bir ilkti. Çok güzel irdeledi bazı şeyleri.

1 MAYIS'TA TAKSİM YASAĞIMTEDİRGİNLİK MESELESİ
1 MAYIS'I TAKSİM'DE KUTLAMAK ÇOK MASUM BİR İSTEK

- Hükümet neden 1 Mayıs'ta Taksim'i yasaklıyor, provokasyon olmasın insanlar birbirine zarar vermesin diye ama ben böyle birşey yaşanacağına inanmıyorum. Orada 1977 yılında çok önemli birşey yaşandı, emekçilerin orada acıları var, ağıtları var. Bunun anısına, 1 Mayıs'ı orada kutlamak kadar masum, saf birşey yok. Bence bunun olmasında hiçbir mahsur yok, bunun olmaması bir tedirginlik meselesi. Neden izin verilmiyor buna, bu hükümetin bir politikası.

HERKESE KENDİMİ KANITLAYAMAM
TÜRK, KÜRT, LAZ FARKETMEZ

- Sanatçı bir öğretmen değildir. Toplumsal olaylarda toplumun büyük bir kesimini vicdanen, ahlaken, hukuken rahatsız eden şeylerde sanatçı dibine kadar onların yanındadır.
Ama benim sanatçı olarak herkesi mutlu edecek şekilde kendimi kantılmam mümkün değil.

- Benim malzemem insan ben sanatçıyım. Benim için Türk Kürt Laz hiç farketmez.

AÇILIM BİR TÜRLÜ AÇILAMADI
- Açılım bir türlü açılamadı. Böyle değerlendiriyorum. Herkes bekliyor, biz de bekliyoruz ama göremedik.

HABERCİLİK ÖZGÜRCE YAPILMIYOR
- Habercilik özgürce yaplmıyor. Bunu hep beraber gördük. İçeride olan en çok gazeteci bizde sanırım.

İNTERNET SANATIN YERİNİ ALAMAZ / İNTERNETTE SANAT OLMAZ
- İnternet hızlı anlık gereksinmelerimizin karşılığı. Sanatın yerini alamaz. İnternetteki dizinin sinemanın çok etkili olacağını hissetmiyorum.  Buna inanmıyorum. Belki de bunu istemiyorum.

ERKEK BENCİLLİĞİ KADININ KIVRAK ZEKASINI ENGELLİYOR
- Kadının geldiği yer çok eksik. Çok daha önemli yerlere gelmesi lazımdı. Erkek egosu, erkek bencilliği kadının o kıvrak zekasını ve üretkenliğini engelliyor. Biz bu engeli kaldırmalıyız.

ÖZGÜRLÜKLERİN KISITLANMASINI KİM İSTER?
- Twitter kapandığında ben bir şekilde girdim. Ben yapabilirsem bunu herkes yapabilir. Pek anlamam çünkü bu işlerden. Kim ister ki özgürlüklerin kısıtlanmasını? Ben hukuka inanıyorum. Hukuka adalete inanan her insan hukuk, adalet, özgürlük ve demokrasi için mücadele etmelidir.

AŞK TARİF EDİLMEZ, YAŞANIR
- Herkes aşkı tarif etmeye çalışıyor bence aşk tarifsizliktir. Aşk tarif edilmez yaşanır.

DAHA ÖĞRENECEK ÇOK ŞEYİM VAR
- Kendi felsefemde hiçbir zaman ünlü olmak yoktur, sadece mesleğimi iyi yapmaya çalışıyorum. Daha da öğrenecek çok şeyim var.

20-30 LİRA ÖZEL TİYATROYA GİTMEK İÇİN ÖNEMLİ BİR PARA DEĞİL
- Bir özel tiyatro kurmak çok önemli bir para. Devlet yeterince katkıda bulunmuyor. Özel tiyatrolar çok zor durumda. O yüzden iki-üç kere sinemaya gideceğinize bir kere tiyatroya gidin. 20-30 lira tiyatroya gitmek için çok önemli bir para değil. Devlet tiyatroları şehir tiyatroları çok haksız rekabet içinde oluyor, çok ucuza bilet satılıyor. O da bir katkı ama özel tiyatroya vereceğiniz paradan hiçbir zaman çekinmeyin. Lütfen.

KIBRIS'A SİNEMA YATIRIMI YAPILMALI
- Kıbrıs'a sinema yatırımı yapılmaması ilginç. Kıbrıs'ın kendine has bir dokusu, kültürü var. Kendi yörsel noktalarını evrensele taşımak çok önemli olabilir, güzel senaryolarla çok önemli hikayeler olabilir.

HERKES OYUNCU BEN SOKAKTAN ÇEVRİLEN BİR ADAMLA OYNADIM
- Türkiye'de tüketim öyle bir noktaya geldi ki, herkes oyuncu. Birgün sete yetişemeyen bir cast oyuncusunun yerine sokaktan geçen birisi çevrildi ve ben onunla oynadım, bunu küçümsemek için söylemiyorum ama işin gerçeği bu. Sirkülasyon o kadar fazla ki.

KENDİ YARIŞMAMA KATILSAM REZİL OLURUM
- Bilgi yarışması gerçekten çok entersan birşey, bilginin içine girdikçe kayboluyor ve ne kadar birşeyleri bilmediğinizi anlıyorsunuz. Ben Büyük Risk'te çok şey öğrendim.

- Yarışmacılar bazen bu da nasıl bilinir dediğimiz şeyleri biliyorlar. Ama çok basit şeylerde çok heyecanlanıyorlar. O kürsünün arkasına geçtiğinizde herşey çok değişiyor. Şaşırabilirsiniz. Mesela ben kendi yarışmama katılsam rezil olurum. Bunu sunmak başka oradaki konsantrasyonu sağlayıp beynin bir anda devreye girerek o sorunun cevabını bulması başka birşey. Çoğunun belki de heyecandan söyleyememiş olabileceğine kendimi inandırmak istiyorum. Bana böyle bir soru sorsanız tıkanabilirim.

AŞK-I MEMNU PATLAMA YARATTI
- Edebiyat uyarlamalarını çok olumlu buluyorum. Bunun en önemli örneği Aşk- ı Memnu. Büyük bir patlama yarattı. Kitap satışlarını arttırdı, insanları o dönemin romanlarını okumaya yöneltti. Neden olumlu buluyorum çünkü Türk yazarların eserlerinin dokusu, dramatik yapısı çok sağlam, dönemlerini yansıtmadaki edebi dilleri çok sağlam. Bunu bir yapıma uyarladığınız zaman başarılı olmama şansınız çok az.


TÜRKİYE'DEKİ KISTASLARI ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL
- Devrim Arabaları Türk sinemasında çok önemli yeri olan bir film. Bir kere tarihin çok önemli bir gerçeğini aktarıyor. Devrim Arabaları o dönem bir festivalde ön komite tarafından uygun görülmedi ve ben buna çok büyük reaksiyon gösterdim sonra Montreal Film Festivali'nde en iyi film seçildi. Türkiye'deki kıstasları anlamak mümkün değil. Çok kendimize has resksiyonlarımız var. Türkiye devrim arabasıyla çok önemli bir eşiği kaybetti. O proje gerçekleşseydi Türkiye araba sanayinde dünyanın sayılı devletlerinden birisi olacaktı. Çünkü o dönem yapılan oynar direksiyon çok önemliydi ve mühendisler paraları olmadığı için bunu gerçekleştiremediler. O dönemli mühendisler çok önemli bir başarıya imza attı ama belki de bazı güçler engellediler.

SEKTÖRDEKİ AĞIR ŞARTLAR DEĞİŞMELİ
- Sektörde çalışma şartları çok ağır. 5 günde yetiştirilmesi gereken dizi insanları gerçekten çok yoruyor ve işin içinden çıkılmaz hale getiriyor. Eminim bu zamanla değişecek çünkü değişmezse bu iş heyecanını kaybedecek ve seyirci giderek bu işe raksiyon göstermeyecek.


Ben Kürdüm diye kendi dilimi konuşamayacak mıyım? Bunu isteyemeyecek miyim? Bunu istedim diye terörist mi olacağım? Biz dilimizin eğitimini alamıyoruz bu ülkede. SORUSU ÜZERİNE;

- İsteyen istediği dili konuşmalı, isteyen istediği dilin öğrenimini almalı, bana bu sorularla gelmeyin. Ben sanatçıyım hayır siz dilinizi konuşmayın diyebilir miyim. Gereken yapılır. Bunu bana niye soruyorsunuz? TRT'de Kürtçe kanal var. Müzik var. Bu yaygınlaşsın ben de bundan yanayım  Bundan keyif alıyorum.  Benim için Türk Kürt farketmiyor ben insana bakarım ama sen devamlı biz Kürt siz Türk diye getiriyorsunuz. Doğru değil bu.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)