adscode
adscode

"İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi" Kasım Ayı'nda Albert Long Hall'de

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Klasik Müzik Günleri kapsamında dünyaca ünlü Türk piyanist İdil Biret'in "İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi" belgeseli klasik müzikseverlerle buluşacak.

"İdil Biret: Bir Harika Çocuğun Portresi" Kasım Ayı'nda Albert Long Hall'de
Etkinlikler
Müzik kariyerine henüz 5 yaşındayken Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye verdiği konserle başlayan ünlü piyano sanatçısı İdil Biret'in hayatını ve müzik yolculuğunu anlatan belgesel, 10 Kasım Salı günü Albert Long Hall'de gösterilecek. Belgesel gösterimi sonrasında da Albert Long Hall'a konuk olacak İdil Biret ile keyifli bir söyleşi gerçekleşecek.

56 dakikalık film sanatçının 5 yaşındayken İsmet İnönü'nün huzuruna çıkarıldığı o ilk günü, kendi adına çıkarılan Harika Çocuk Yasası ile Paris'e gönderilişini, Nadia Boulanger'in anaç ama katı disiplinini, Wilhelm Kempff'in baba şefkatini, 11 yaşındayken Kempff ile İdil'in birlikte verdikleri konseri, Alfred Cortot'nun verimli eğitim anlayışını, Biret'in istenilenden hep daha fazlasını yaptığı için sıkıntı yaşadığı asi konservatuvar yıllarını, para biriktirip Tibet'e kaçmak istediği günleri, içinde hep koruduğu doktor olma arzusunu ve bu arzusunu müziğine tıpkı bir şaman gibi yansıtışını, kendi mütevazı, izole ve dengeli dünyasını, sanatçının kendi arşivinden çocukluk fotoğrafları, çocukken yazdığı mektuplar, çizdiği resimler, beş yaşındayken yaptığı bestelerin orijinalleri, doğaçlama kayıtları ve pek çok ünlü müzisyen ve sanatçının sözlü ifadeleriyle aktarıyor.

İdil Biret, TBMM'nin özel yasasıyla 7 yaşında Fransa'ya gönderildikten sonra Alfred Cortot ve Wilhelm Kempff gibi hocalarla çalışmış, 15 yaşında Paris Ulusal Konservatuvarı'nı birincilikle bitirmiştir. Uluslararası festivallerde ve konserlerde ünlü orkestralar ve şeflerle çalan Biret, Chopin, Brahms ve Rachmaninoff'un tüm piyano yapıtlarını kaydederek romantik piyano literatürüne geçmiştir. Birçok uluslararası piyano yarışmasında jüri üyeliği yapan değerli piyanist, 1971'de T.C. Devlet Sanatçısı olmuştur. Boğaziçi Üniversitesi'nin "Onursal Doktora" unvanına sahip olan Biret, sayısız uluslararası ödül ve nişanla onurlandırılmıştır. 70'i aşkın LP/CD'si bulunmaktadır.
Güz programının tamamı için: http://www.klasikmuzik.boun.edu.tr/

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)