adscode
adscode

İki akdemisyenin kaleminden: "Çocuklar İçin Yaşam Becerileri"

Çocuk gelişimi alanında uzun yılları geride bırakan iki akademisyen olan Dr. Leyla Ulus ve Dr. Elif Sezgin'den "Çocuklar İçin Yaşam Becerileri" kitabı...

İki akdemisyenin kaleminden: "Çocuklar İçin Yaşam Becerileri"
Kültür Sanat
Güncelleme : 17-Jun-20 17:28

Dr. Leyla Ulus ve Dr. Elif Sezgin, yllar içerisinde hem kendi annelik deneyimlerinden hem de alandaki çalışmalarından edindikleri tecrübe ve bilgilerden yararlanarak yaşam becerileri üzerine bir kitap yazma kararı aldılar.


İşte onların anlatımıyla "Çocuklar İçin Yaşam Becerileri" kitabı:

ÇOCUKLAR İÇİN YAŞAM BECERİLERİ
İnsan var olduğu günden bu yana sürekli gelişim içindedir. En gelişmiş canlı olarak insanoğlunun hayatta kalması ve soyunun devamı için yaşadığı çağa uygun olarak, ortama ve şartlara göre bazı yaşam becerilerine sahip olması gerekli olmuştur. Bu beceriler binlerce yıl evvel; avcılık, toplayıcılık, kendini vahşi-yırtıcı hayvanlardan koruma, ortamın şartlarına göre barınma ve mevsimsel şartlara uygun davranma gibi becerilerdi. Ancak şimdi bu beceriler pek de önemi olmayan becerilere dönüştü. Şuan neredeyse hiçbir insanın kendini yırtıcı hayvanlardan korumayla ilgili bir beceriye sahip olması gerekmiyor. Ancak insanların -diğer insanlardan gelecek tehlikelerden korunma, sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirme, empati kurma, karar verme ve mizah gibi birçok başka beceri ile donanımlı olması onu hayatta bir adım öne geçiriyor.
Günümüzde ön plana çıkan yaşam becerileri -bir çocuğun akademik yeterlikleri ne kadar gelişmiş olursa olsun- hayattaki başarısı mutluluğu ve refahı bu yaşam becerilerindeki iyiliği ile ilişkili. Özdüzenleme, sorumluluk gibi bazı yaşam becerileri direkt başarıyı etkiler. Örneğin sayısal alanda çok başarılı bir çocuk iyi özdüzenleme ya da sorumluluk becerilerine sahip değilse bu alandaki başarısını yönetemeyebilir ve kendisinden daha az sayısal yeteneğe sahip bir başka akranı iyi özdüzenleme becerisi sayesinde daha başarılı olabilir. Bazı yaşam becerilerinin ise mutluluk ile olağan bir ilişkisi vardır. Örneğin psikolojik dayanıklılık ya da iyimserlik becerileri gelişmiş bir çocuk yaşamda karşılaştığı küçük-büyük zorluklarla daha kolay baş edebilir. Son olarak yardımseverlik, sosyal problem çözme, müzakereişbirliği mizah gibi beceriler ise çocukların sosyal hayatları için oldukça işlevseldir.
Çocuk gelişimi alanında uzun yılları geride bırakan iki akademisyen olarak bu kitabı yazmaya karar vermemiz zor olmadı. Yıllar içerisinde hem kendi annelik deneyimlerimizden hem de alandaki çalışmalarımızdan edindiğimiz tecrübe ve bilgilerimizden yararlandık. Anne olarak yaşam becerilerinin hayattaki önemini biliyoruz. Burada verdiğimiz tavsiye ve örnekler kendi çocuklarımızla da deneyimlediğimiz durumlar. Ayrıca eğitimci kimliğimizle de okul öncesi eğitim kademesinden başlayarak her yaş grubundan çocuğun yaşam becerilerinin nasıl destekleneceğini deneyimledik ve akademisyen olarak yapılan araştırmalar ışığında çeşitli öneriler sunduk.
Keyifli okumalar diliyoruz.
Dr. Leyla Ulus
Dr. Elif Sezgin

 

 

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)