adscode
adscode

İkidillilik Alzheımer'ı 5 Yıl Erteliyor

İkidilli olmanın, çağımızın hastalıklarından Bunama ve Alzheimer'da ortalama belirtilerin görülme süresini 5 yıl geciktirdiği tespit edildi.

İkidillilik Alzheımer'ı 5 Yıl Erteliyor
Sağlık
Duke Üniversitesi Bryan Alzheimer Merkezi tarafından yapılan araştırmalarda, iki dile sahip olmanın Alzheimer hastalığına yatkın olan kişilerde ortalama hastalık belirtilerinin görülmesini yaklaşık olarak 5 yıl kadar ertelediği tespit edildi. Alzheimer Merkezi Direktörü Kathleen Welsh-Bohmer, "2025 yılına kadar Alzheimer Hastalığını Önleme ve Tedavilerin Geliştirilmesi" isimli araştırmasında ikinci bir dil öğrenmenin genetik faktörlü Alzheimer hastalığının belirtilerinin görülmesini geciktirdiğine dikkat çekti.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren İngilizce Öğretim Uzmanı Doğuş Aydın, "Bu durum aslında şu şekilde özetlenebilir; Bir başka dil eğitimi almanın beyin motor fonksiyonlarında yarattığı aktivitenin bunama rahatsızlığı üzerindeki etkisi, en etkili ve en yeni ilaçlar ile elde edilecek etkilerden çok daha yüksektir. İkidillilik ve bunama üzerine Hindistan'da demans tedavisi gören 648 kişinin katılımıyla yapılan bir araştırmada, ikidilli olan 391 kişide, tek dil konuşan hastalara göre ortalama 4,5 yıl daha geç demans sendromları görüldü. Araştırmalar, bir başka dil eğitimi almanın muhteşem psikolojik yararları olduğunu gösteriyor. Ortaya çıkan bu yararlar, yurt dışında pek çok işlemi yapabilmeniz ve pek çok insanla iletişim kurabilmeniz anlamına geliyor. Beyinde bulunan dil merkezi, başarılı geçen dil eğitiminin bir neticesi olarak gelişiyor ve büyüyor. Siz ne kadar etkili bir şekilde ikinci ya da üçüncü bir dil öğrenirseniz beyninizin bu önemli kısımları da eş zamanlı olarak iyi bir şekilde gelişiyor ve başarılı sonuçlar elde edebiliyorsunuz" diye ekledi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)