adscode
adscode

İkinci ek yerleştirmede kaç kontenjan olacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) açıklandığı tarihten itibaren baraj altında kalan adaylardan ve üniversitelerden barajın düşürülmesi çağrısı geliyordu. Beklenen müjde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

İkinci ek yerleştirmede kaç kontenjan olacak?
YKS

Üniversiteye girişte ikinci ek yerleştirme açılacak ve bu kapsamda baraj puanı Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 140, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi’nde (YDT) 170 olarak uygulanacak. Peki, ikinci ek yerleştirmede tahminen kaç kontenjan olacak?
Bununla ilgili net rakamlar şu an için bilinmiyor ancak geçen yılla bir karşılaştırma yaparak, yakın bir sonuca ulaşmak mümkün. Öncelikle ikinci ek yerleştirmeden, merkezi yerleştirmede 180 barajını geçip tercih yapan ancak hiçbir tercihine yerleşemeyenlerin de yararlanabileceğini hatırlatalım. Çünkü sanki ikinci ek yerleştirme sadece baraj altı kalanlar için açılmış gibi yanlış bir kanı var.

Ekim ayını bulur

Üniversitelerde toplam 1 milyon 38 bin 865 kontenjan var. Bu yıl barajı geçen aday sayısı puan türlerine göre yüzde 8 ile yüzde 44 oranında azaldı. Önceki yıllarda yeterli öğrenci olmasına rağmen 70 ile 100 bin civarı kontenjan boş kalıyordu. Barajı aşan aday sayısının düşmesi nedeniyle bu yıl üniversitelerde yüzde 20’ye yakın yani 200 bin civarı kontenjanın boş kalması bekleniyordu.

ÖSYM’nin paylaştığı sayısal verilerde 170 ile 180 puan aralığındaki aday sayısı net değil. Konuyla ilgili görüş aldığımız Eğitim ve Sınav Uzmanı Salim Ünsal, 170 ile 180 puan arasında sayısalda 89 bin 800, sözelde 142 bin, eşit ağırlıkta de 170 bin aday olduğunu söylüyor. Adayın hem sayısalda hem de sözel puan türünde baraj altında olabileceğini belirten Ünsal, buradaki tekil sayının 200 bin civarında olduğunu kaydediyor.

Geçen yıl ek yerleştirme öncesi 28 bin 639 ön lisans, 14 bin 924 lisans olmak üzere toplam 53 bin 163 kontenjan boş kalmıştı. Yerleşip de kaydolmayanlarla boş kontenjan sayısının 145 bine çıktığını hatırlatan Ünsal, “Bu yıl ilk yerleştirmede 150 bin - 200 bin arasında kontenjan boş kalabilir. Kazanıp kaydolmayanlarla birlikte bu sayı artabilir” diyor.

İkinci ek yerleştirmenin tarihi belli değil ancak geçen yılki tarihler dikkate alındığında, başvuruların ekim ayının ikinci haftasını bulacağı tahmin ediliyor.

AYSEL BOZAN YILMAZ/ MİLLİYET


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)