adscode
adscode

İkincil Düzenlemeler Kaygıları Ortadan Kaldıracak

İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Özeren, "Trafik bilgilerinin ne şekilde tutulacağı ve talep halinde ne şekilde verileceğine ilişkin ikincil düzenlemelerin kaygıları ortadan kaldıracağına inanıyorum"…

İkincil Düzenlemeler Kaygıları Ortadan Kaldıracak
Türkiye'den Haberler
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"un mevcut uygulamalarında bazı zorluklarla karşılaşılabildiğini, bu durumun da kişilerin ciddi mağduriyetler yaşamasına neden olduğunu ifade etti. 

Özel hayata ilişkin istenmeyen bir fotoğraf  ya da görüntünün internette yayınlanması durumunda her dakikanın kişinin aleyhine işlediğine dikkati çeken Özeren, "Mevcut uygulamada bu içerik kaldırılana kadar iş işten geçmiş olabiliyor. Çünkü söz konusu içerikler bir çok yer tarafından kullanılabiliyor, geniş kitlelere ulaşabiliyor. Bu durumda kalıp intihara kalkışanlar bile oldu. Bazı fotoğraf ve görüntülerin gerçek olmamasına karşın kişiler bu mağduriyeti yaşadılar. Düzenleme bu mağduriyetlerinde önüne geçmeyi amaçlıyor" diye konuştu.

Yeni düzenlemede keyfi uygulama veya sansür yok

Yasaya yönelik sansür ve kısıtlama iddialarına da değinen Özeren, yasanın temel yapısında, uygulanma şekli olarak niyet okuma yorumları yapıldığını ifade etti. Yeni düzenlemede keyfi uygulama veya sansür getiren bir yapı olmayacağını vurguladı.

Yapılan çalışmalara eleştiride bulunmanın en temel demokratik hak olduğunu ifade eden Özeren, ancak yasada belirtilen trafik bilgisi saklama konusunun da "niyet okuma" ve "yanlış yorumlama" ile gündeme getirildiğini belirtti. Serhat Özeren, "ISP'ler zaten trafik bilgisini 6 ay gibi bir süre ile tutuyordu. Bu süre iki yıla çıkarıldı" dedi. 

Güvenli İnternet uygulaması hayata geçirilirken de "sansür ve kısıtlama getiriliyor" eleştirileri yapıldığını hatırlatan Özeren, şöyle konuştu:

"Bu düzenleme de Güvenli İnternet'te olduğu gibi eleştirilere sebebiyet oluşturdu. Güvenli İnternet'e ilişkin çalışmalarda her hangi bir olumsuzluk yaşanmıyor ve 2 milyona yakın vatandaşımız Güvenli İnternet'i tercih etmiş durumda. 

Yeni düzenlemeye ilişkin gözlemlediğimiz en temel kaygı, kişisel bilgilerin birileri tarafından takip edilip edilmeyeceği, ifade özgürlüğünün önüne geçilip geçilmeyeceği yönündedir. Burada önemli olan, kanundan sonra yapılacak ikincil düzenlemeler ve yönetmelik çalışmaları olacaktır. 

Diğer bir önemli bir nokta da Erişim Sağlayıcıları Birliğinin tüzüğünün oluşturulmasıdır. Erişim sağlayıcıların, trafik bilgilerini ne şekilde tutacağı ve talep halinde ne şekilde vereceğine ilişkin ikincil düzenlemelerin, yönetmeliklerin ve Erişim Sağlayıcıları Birliği tüzüğünün oluşturulmasının kaygıları ortadan kaldıracağına inanıyorum."

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)