adscode
adscode

İklim değişikliğine “kelebek uyumu”

​Yok olmanın eşiğinden dönen ve giderek ısınan iklim koşullarına hızla uyum sağlayan bir kelebek türü, diğer türler için de umut olabilir.

İklim değişikliğine “kelebek uyumu”
Dünyadan Haberler
İngiltere’deki Kelebek Koruma Derneği’nin (Butterfly Conservation) uluslararası sempozyumunda verilen bilgiye göre, Meksika ve Kaliforniya’ya özgü bir kelebek türü olan Euphydryas editha quino, yaşam alanlarını daha yüksek ve serin bölgelere taşıyarak ve yumurtalarını bıraktığı bitki türünü değiştirerek, iklim sorununu halletmiş görünüyor. Bir zamanlar çok yaygın rastlanan bir tür olan, ancak yaşam alanlarını yitirdiği için tükenme noktasına gelen quino’ların hızlı uyum yeteneği, diğer kelebek ve böcek türleri için de umut vaat ediyor.

The Guardian'ın haberine göre bölge ve beslenme düzenini değiştirerek iklim değişikliğine uyum sağlamaya gayret eden başka türler de var. Ancak araştırmacılar quino’ların değişim konusunda bilinen en hızlı tür olduğunu belirtiyor. Pek çok çevreci, iklim değişikliğinin türlerin uyum sağlayamayacağı kadar çabuk geliştiğini düşünüyor. Quino’lardan gelen bu sürpriz haber ise, sırada yok olmayı bekleyen türlerin de iklim değişikliğine umulandan daha fazla direnç gösterebileceği ümidini doğurdu.

Ancak bir de işin diğer boyutu var. Eğer Los Angeles ve San Diego’nun doğusunda uygun yaşam alanları oluşturulamazsa, quino’lar nereye kaçarsa kaçsın tükenmekten kurtulamayacak. Bu uyarı, yaşam alanlarını daralttığımız veya elinden aldığımız diğer türler için de geçerli.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)