adscode
adscode

İktidarın Milli Eğitim’deki Siyasi Çabalarını Görüyoruz!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren tüm eğitim kademlerinde uygulanmak üzere ilan ettiği yeni müfredatla ilgili değerlendirmelerde…

İktidarın Milli Eğitim’deki Siyasi Çabalarını Görüyoruz!
Eğitim
53 farklı dersin taslak programında yapılan değişiklikleri inceleyen Karabıyık, yeni müfredatta Atatürk ile ilgili bilgiler ve anlatımlar sadeleştirilirken “küçük gelin” kavramının kitaplarda yer bulduğuna dikkatleri çekti.

 “Kemalizm” ve “Atatürkçülük” kavramlarının derslerin müfredatından çıkarılması ve Atatürkçülüğün sadece “Öğretim programlarında temel konular” başlığı altında bir anlatımda geçmesinin de dikkat çekici olduğunu vurgulayan Karabıyık, bu müfredat değişikliğini eğitimdeki eksiklikleri gidermek amacıyla yapılan bir değişiklikten ziyade iktidarın ideolojik söylemlerine zemin hazırlamak için siyasetin gitgide daha fazla yer ettiği Milli Eğitim sistemine yaptığı bir darbe olarak yorumladı.

Programlarda bir “sadeleştirme” ve “basitleştirme” yapılması amacıyla gündeme getirilen bu değişiklik ve öğretim programlarında sadeleştirdiği konular derinlemesine incelendiğinde asıl amacın görüleceğini ifade eden Karabıyık, “Atatürkçülük ve Kemalizm kavramları müfredattan çıkarılıp Atatürk’ün işlenişinin kapsamının daraltılması, Biyoloji ders programından Darwin’in “evrim teorisi”nin çıkarılması, bir başka dersin taslağı incelendiğinde iktidar tarafından eğitim sisteminde yer etmesi istenilen kişi ve olayların öğretim programlarının yerleştirilmeye çalışılması, iktidarın siyasi kaygılarını gözler önüne sermektedir” diye konuştu.

Milli Eğitim’in Değil Cumhurbaşkanı’nın Müfredatı!

15 yıllık AKP iktidarının milli eğitim alanında ve eğitim politikalarında gösterdiği tutumun, yeni müfredatın nasıl şekillendiği konusunda önemli ipuçları taşıdığına dikkat çeken CHP’li Vekil, eğitim sisteminin çekilmek istendiği yönün de aşikar olduğunu ifade etti.

Lale Karabıyık, yeni müfredatın eğitim sistemindeki sorunların çözülmesinden çok, iktidarın “2023 vizyonu” doğrultusunda ve başkanlık sistemi ile getirilecek yeni düzene uygun bir müfredat yapısı oluşturma çabasında olduğunu söyledi.  

Cumhurbaşkanı’nın 2012’de yaptığı konuşmasında kullandığı “Amacımız dindar bir nesil yetiştirmektir.” sözlerini de unutmamak gerektiğini söyleyen Karabıyık, “Kamuoyuna sunulan taslak müfredat, bu açıklamaların devamı niteliğindedir. Eğitim sisteminde yapılan değişiklikler ile yeni nesili bütünlemesine değiştirme çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yeni müfredatı tanıttığı toplantıda evrim teorisi hakkında kullandığı “Bilim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz. İlim midir, varsayım mıdır, kuramsal mıdır” ifadelerinin ardından lise son sınıf biyoloji kitaplarından Darwin’in evrim teorisi konusunun çıkarılmasına da dikkat çeken CHP’li Vekil, başka tartışmalı konuların müfredata taşındığını hatırlattı. 

Öneri Alma Süreci Sembolik Olmaktan Öteye Geçmeyecektir!

MEB’in taslak programlarının bilimsel bir inceleme ve değerlendirme vakti verilmeden ve pilot uygulama yapılmadan önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmasının da sakıncalarını düşünmek gerektiğini söyleyen Karabıyık, yeni kitapların yazım sürecinin başlangıcı olan 20 Şubat’a kadar, gelen önerilerin değerlendirilmesi ve değişiklik yapılmasının mümkün olmadığının da altını çizdi.

Tüm eğitim kademelerinde yapılacak müfredat değişikliğinin yalnızca öğrencileri ve velileri değil tüm toplumu ilgilendiren düzenlemeler olduğunu da dile getiren CHP’li Vekil, “Yeni müfredat taslağı hazırlanmadan önce eğitimciler ve sendikaların görüşleri doğrultusunda ve tartışılarak bu değişiklikler hazırlanmalıydı. Toplumun geleceğini şekillendiren milli eğitim sisteminde ve müfredatında yapılacak böyle önemli değişikliklerin alelacele ve görüşler alınmadan yapılması, sağlıklı bir sonuç vermeyecektir.” uyarısında bulundu.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)