adscode
adscode

İlk ara tatil başladı

Okullar yarından itibaren 9 günlük tatile giriyor. Bilgisayar ve telefon başında geçirilen tatilin öğrenciyi dinlendirmekten çok yoracağına dikkat çeken uzmanlar, verimli tatil hakkında bilgi verdi.

İlk ara tatil başladı
Eğitim
Güncelleme : 12-Nov-22 14:55

İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 19 milyon öğrenci ve 1.2 milyon öğretmen yarından itibaren 2022-2023 eğitim öğretim yılının ilk ara tatiline giriyorlar. Okullar açılalı 2 ay oldu ve öğrenciler derslere yeni yeni adapte olurken 9 günlük bir mola verecekler. Tatilden döndükten 2 ay sonra da iki haftalık sömestr tatiline çıkacaklar. Öğrencilerin büyük çoğunluğu, bu süreçte kitap ve defterin kapağını hiç açmadığından tatil sonrası okula uyumda sorun yaşayabiliyor. Bunun olmaması için öğrencinin eğlenmesi, dinlenmesi kadar derslerden de uzaklaşmaması çok önemli. Peki tatilin verimli geçmesi için nasıl bir program yapmalı? Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker, bu konuda merak edilenleri Kültür Koleji-Kültür2000 Koleji Okullar Koordinatörü Biriz Kutoğlu’na sordu:

Zihinsel dinlenme şart

Tatilin öğrenciler için bir soluk alma fırsatı olduğunu kaydeden Kutoğlu, ara tatili verimli ve güzel geçirmek için öğrencilerin kendilerine mutlaka program hazırlamaları gerektiğine, bu programda dinlenmeye, eğlenmeye ağırlık verildiği gibi bazı derslerin telafisi ya da kendini eksik bulduğu konuların tekrarı için de zaman ayırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

“Tatili kitap ve defterleri bir köşeye atarak ve okulların açılış gününe kadar bütün gün televizyon seyredip geceleri geç saatlerde yatarak ya da odasına kapanıp bilgisayar başında saatlerini harcayarak değerlendirme anlayışı öğrenciyi dinlenmekten çok yorar” diyen Kutoğlu, “Zihinsel olarak dinlenmeleri çok önemli. En iyi zihinsel dinlenme bedenle birlikte yapılan aktivitelerle gerçekleşiyor” ifadelerini kullanıyor.

‘Dersler pekiştirilmeli’

Çocuklarla birlikte yapılacak bir tatil programının, ihtiyaç hissettiği dersleri tekrar edip pekiştirme, kitap okuma, oyun, eğlence ve gezi gibi etkinlikleri içerdiğinde daha verimli hale dönüşebileceğini hatırlatan Kutoğlu, şunları söylüyor:

“Çocuğun spor, sanat ve diğer alanlarda, kendi seçeceği bir konuda hobisinin olması, kendi yetenek ve becerilerini haz alarak geliştirmesine katkı sağlayacaktır. Bu amaçla açık havada yapacakları fiziksel aktiviteler, arkadaşlarıyla yapılacak planlar, çocuklara uygun tiyatro, sanat, bilim temalı çeşitli atölye çalışmaları, ilgilerini çekebilecek müze, sergi ve şehir gezileri alternatifler içerisinde yer alabilir.”

‘Sınavlara hazırlananlar da dinlenmeye vakit ayırsın’

Lise ve üniversiteye giriş sınavlarına hazırlananlar için tatil daha çok test çözmek anlamına gelebiliyor. Oysaki onların da mola vermeye ihtiyacı var. Biriz Kutoğlu’nun sınavlara hazırlanan öğrenciler için önerileri şöyle: “Ara tatil, motivasyona ihtiyacı olan öğrencilere motivasyon sağlamak, sınavlara hazırlanan öğrencilere eksiklerini kapatmak, aynı zamanda dinlenmek ve eğlenmek için iyi bir fırsat olarak görülmeli. Öğrenciler günlük ufak tekrarlarla bilgilerini pekiştirebilir. Sınav grubu öğrencileri için bu durum, başarılarını olumlu yönde etkileyecektir.”

Çocuklara baskı yapılmamalı

Tatilde özellikle ders başarısızlığı olan ya da ders çalışmakta zorlanan çocukların aileleri tarafından daha fazla baskı altında tutulabildiğine dikkat çeken Bahçeşehir Koleji Kariyer ve Rehberlik Merkezi ise bu çocukların da tatile ihtiyacı olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlatarak ailelere şu önerilerde bulunuyor:

- Tatil, çocuklar için öğrenilmemiş ve anlaşılamamış konuların pekiştirilmesi için fırsat. Ancak tüm günü dersle doldurmak yerine günün belli saatlerini çocuğa destek vererek, sıkmadan ve hırpalamadan eksiklerini tamamlamaya yönelik kullanmak gerekiyor.

- Tatilde mutlaka birlikte zaman geçirmeniz, bir arada olmanız, onu dinlemeniz, duygu ve düşüncelerini öğrenmeye çalışmanız ve kendi duygularınızı paylaşmanız faydalı olacaktır.

- Çocuğunuz tatilin büyük bir kısmını evde geçirecekse televizyon ve bilgisayar kullanım süresini sınırlamalısınız.

- Çocuğunuzun tenis, basketbol gibi açık havada spor yapmasını sağlayabilir, onu yeni yerler keşfetmeye teşvik edebilirsiniz.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)